5.2.2016 17:08

Ο παραλιακός του Βροντάδου και η ανοιχτή πόρτα του «Δρομοκαϊτειου»

Γέννημα-θρέμμα Βρονταδούσης, είχα την τύχη να τελειώσω το «Ανδρεά­δειο» Γυμνάσιο Βροντάδου, τότε που απέκτησε την αυτοτέλειά του και απεξαρτήθη από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου (ήταν μέχρι τότε παράρτημά του). Η απόσταση σπίτι-σχολείο (Κασσού τότε – Όρμος Λω σήμερα – Ανδρεάδειο) ήταν 1,5 χιλιόμετρο(;). Χειμώνα-καλοκαίρι λοιπόν, πάντα με τα ποδαράκια μας, διανύαμε αυτή την απόσταση, καμιά φορά και το απόγευμα, και πολλές φορές βρεχόμαστε από τα κύματα. Όμως ουδέποτε παραπονεθήκαμε, διότι υπήρχαν και… χειρότερα! (αείμνηστος Βενιζέλος Κωστάλας: Βροντάδος-Χίος μετ’επιστροφής, 9(;) χιλιόμετρα, και κ. Μαρμα­ρινός, καθηγητής μου, χωριό του(;)-Χίος, 15(;) χιλιόμετρα, κ.α. παραδείγματα πάρα πολλά).

Έτσι, όταν στα τελευταία Χιώτικα φύλλα διάβασα ότι θα «ξεπατώσουν» το λιμανάκι στο Γούβι, τον Αφανή και την πλατεία του, τους Μύλους (και σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους θα έχουν και τη «Μουριά» και τις εγκαταστάσεις μπροστά στο σπίτι των Φαφαλιών κ.α.)[1], σκέφθηκα ότι μάλλον αυτοί που έχουν τέτοια… μεγαλόπνοα σχέδια θα είναι ή τρελοί ή ανόητοι! Για το πρώτο μπορώ να βοηθήσω με εισαγωγή τους στο «Δρομοκαΐτειο», για το δεύτερο όμως προτείνω δυναμικές κινητοποιήσεις (αν τολμήσουν να κάνουν κάτι…)!

Για την ιστορία. 10ετία του ’80: Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής (ΕΒΑΤ), γραφεία Ματζαγριωτάκη 82 – Καλλιθέα, προτού μετοικήσομε στα σημερινά μας γραφεία στη Νέα Σμύρνη, προσφορά προς χρήσιν της Οικογενείας του αειμνήστου Δημητρίου Λω. Μόλις είχα παραλάβει ως Πρόεδρος από τον αείμνηστο Γρηγόρη Μπαχά, όταν μάθαμε από τη Χίο τα… τρομερά νέα: ο Δήμαρχος Βροντάδου Μάρκος Μεννής… τρελάθηκε! Μπαζώνει την παραλία του Βροντάδου… Και άρχισαν οι πιέσεις: «Οι Βρονταδούσοι της Αττικής πρέπει (σ.σ.: οι περισσότεροι «συντηρητικοί, ενώ ο Μάρκος ΠΑΣΟΚ) να κάνομε ψήφισμα… Δεν μπορεί ένας τρελός Δήμαρχος να χαλάσει την παραλία του Βροντάδου».

Ο Όρμος Λω (Κασσού) αν θυμάμαι καλά πρέπει να είχε γίνει και η ΠΕΚΕΒ χρησιμοποιούσε – και καλά έκανε – τις εγκαταστάσεις του. Η «Μουριά» - τότε – πελαγοδρομούσε με κάτι μικροεπισκευές (που όμως, πέραν του νομίμου ή μη, δεν ενοχλούσαν κανέναν). Εγώ, έχοντας υπ’όψιν το «μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις», προτίμησα να κρατήσω την ψυ­χραιμία μου και να πιω ένα ποτό με τον Μάρκο στην έναντι της Ματζαγριω­τάκη 82 ταβέρνα, κάποια μέρα που μας επισκέφθηκε! Γνωρίζοντας τον Μάρκο από παιδάκι (τον περνώ κάποια χρόνια) και τον «τσαμπουκαλίδικο» χαρα­κτήρα του, σκέφθηκα ότι ενώ είχε δίκιο, χρησιμοποιούσε λάθος τρόπο… Πράγματι, καθησύχασα τους εδώ Βρονταδούσους («περιμένετε και θα δείτε»), και το αποτέλεσμα με (μας) δικαίωσε. Η παραλία μας έγινε πανέμορφη και ασφαλής: δεν βρέχονται πλέον τα παιδιά από το κύμα όταν πηγαίνουν σχολείο!...

Πέραν όμως της υπεραπλούστευσης με την οποία δικαιολογώ αυτά που έγιναν, υπάρχει και η νομική και η πρακτική πλευρά του θέματος. ΝΑΙ, πρέπει τα έργα να νομιμοποιηθούν, το «ξεπάτωμά» τους όμως ΔΕΝ είναι λύση, και μάλλον ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο: «ΔΥΟ ΛΑΘΗ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ». Βέβαια, η κατασκευή των έργων δεν είναι λάθος, όμως είναι λάθος έστω και να ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο το «ξεπάτωμά» τους!

Ποιος εργολάβος θα το αναλάβει με τον κόσμο να βράζει από οργή γύρω του!... Εκτός και αν… αν η όλη βαβούρα (επιτρέψτε μου την έκφραση) γίνεται για να αποσπασθεί η προσοχή του κόσμου από τα τρέχοντα προ­βλήματα, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και από τη δυστυχία που τον περιβάλλει. Λέγω… ΜΗΠΩΣ; Σκεφθείτε το (γνωστό κόλπο των πολιτικών)!

 

Υ.Γ.: (1) Η (εκ των υστέρων) «συγνώμη» του (και φίλου) Αντιδημάρχου κ. Στρατή Γδύση, δεν λέει τίποτα. Φοιτητής μπαινόβγαινε στην ΕΒΑΤ και δεν αντιδρούσε τότε… Περιμένω τοποθέτηση των κ.κ. προυχόντων (Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη κλπ.) που όπου θέλουν απαντούν! Πολλές φορές «η σιωπή δεν είναι χρυσός»! (2) Διαβάζω (και γράφω… ετεροχρονισμένα) στον «Π» (26/1/2016) παραινέσεις του φίλου μου Δημ. Μυλωνάδη: «Σύμφωνα με το άρθρο 58, 1 του Καλλικράτη… περί εξειδικευμένων επιστημόνων… χωρίς αμοιβή(!), που θα μετατρέψουν τον παραλιακό δρόμο του Βροντάδου σε… Κυανή Ακτή» κλπ. κλπ.!!! Δημήτρη, μήπως κι εσύ όπως κι εγώ… πετάμε στα σύννεφα; Λέγω πάλι: Μήπως; Αγαπητοί Βρονταδούσοι, αν χρειαστείτε βοήθεια εδώ είμαστε!... Περιμένω τοποθέτηση και από την ΕΒΑΤ.
[1]     Ίσως και τον «Όρμο Λω» και το Λιμανάκι (έργο Χούντας) στη Δασκαλόπετρα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ