12.3.2014 13:43

Ο Όμηρος, οι Ρομά και ο... Αγ. Σάββας

Νύκτα της 19-02-2014: Γράφω αυτό το κείμενο στην ησυχία του 3ου ορόφου του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, περιμένοντας να ξημερώσει για να μπω στο Χειρουργείο (ως ασθενής, όχι ως χειρουργός). Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να κινητοποιηθούν, διότι – προς το παρόν – δεν χρειά-ζομαι τίποτε.
Μην έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνω, ξεκαθαρίζω τις τσέπες μου από τις αποδείξεις, τις κάρτες και το λοιπό «χαρτομάνι». Μέσα στις κάρτες ξεχωρίζω λοιπόν μία, με τη γνωστή προσωπογραφία του ΟΜΗΡΟΥ και τα στοιχεία του κατόχου της (φωτό). Καθώς καταλαβαίνετε αποκρύπτω τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου της κάρτας, η οποία γράφει ως υπότιτλο: «Πανελλαδική Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, τάδε, Επίτιμος Πρόεδρος». Πώς βρέθηκε η κάρτα στην κατοχή μου;
Το ιστορικό: Προ μηνός περίπου ανέβαινα στον 4ο όροφο του Νοσο-κομείου «Αγ. Σάββας» για να επισκεφθώ ένα προσφιλές πρόσωπο. Στον ανελκυστήρα, συνεπιβάτης μου ήτο ένας νέος (35άρης;) καλοντυμένος άνθρω¬πος, ο οποίος στο ερώτημά μου αν είναι συνάδελφος (έτσι όπως ήταν ντυμένος, με γραβάτα, μου έμοιαζε σαν γιατρός), μου απάντησε ευγενικά ότι ασχολείται με αντίκες και μου έδωσε την κάρτα του. Εγώ έβαλα την κάρτα στην τσέπη μου αφηρημένος χωρίς να την διαβάσω. Δύο ημέρες μετά την πρόσεξα πάνω στο γραφείο μου και πήρα τα τηλέφωνα που ήταν γραμ¬μένα. Στο τηλέφωνο απάντησε μια ευγενική γυναικεία φωνή, η οποία με παρέπεμψε στην… ειδική υπάλληλο!
  
Το ερώτημά μου ήταν: «Τι σχέση έχουν οι Έλληνες Ρομά με τον… Όμηρο;» Και η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Ονομάσαμε το Σωματείο μας ΟΜΗΡΟ, γιατί μόνο ο Οδυσσέας τράβηξε όσα τραβάμε εμείς καθημερινώς!!!».
Δεν συνέχισα την κουβέντα, διότι ένας κόμπος σταμάτησε τη φωνή μου… Αλήθεια, τι κατάρα τους κυνηγά; «Τις πταίει;» Εμείς, βλέποντάς τους καθημερινά σ’αυτά τα χάλια έχουμε καταντήσει να θεωρούμε το χάλι τους… φυσιολογικό. Είναι όμως έτσι; Σκέπτομαι να επανέλθω ζητώντας βιβλιογραφία και πληροφορίες από το Σωματείο τους. Το Ελληνικό Κράτος πώς τους αντιμετωπίζει. Και για τους… «ρατσιστάς»: Όταν ξεσηκώνονται οι διάφοροι οργανισμοί και διεθνείς οργανώσεις για τους «περαστικούς» πρόσφυγες, για τους ντόπιους «πρόσφυγες» (τους Ρομά) εμείς τι κάνουμε; Αυτοί γεννήθηκαν εδώ, είναι ΕΛΛΗΝΕΣ. Ολίγη ΑΓΑΠΗ και αρκετή διδαχή ζητούν, ΤΙΠΟΤΕ άλλο! Ας τους μάθει κάποιος πώς δουλεύουν! Μήπως τους παραμελούμε;
Αλήθεια, τι λέει η Εκκλησία; Έχουν γίνει προσπάθειες; Είναι ανεπί-δεκτοι μαθήσεως; Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί δεν ασχολείται κάποιος μαζί τους; Περιμένω μια απάντηση, τουλάχιστον από την Εκκλησία.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ