23.6.2017 13:34

Ο Όμηρος, ο Ντίλαν και το ξερό μας το κεφάλι

Διαβάζοντας… μετά μανίας τον Χιώτικο (γραπτό) Τύπο, έμαθα ότι ο γνωστός στους περισσότερους από εμάς Μπομπ Ντίλαν, βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας! Στην ομιλία του λοιπόν, που ήταν υποχρεωμένος να εκφωνήσει παραλαμβάνοντας το βραβείο, η οποία ήταν διαρκείας 27 λεπτών, 4.000 λέξεων, παρομοιάζει τον σύγχρονο άνθρωπο (και τον εαυτό του βέβαια) ως Οδυσσέα: «Σε όλους μας έριξαν ναρκωτικό στο ποτό(;), όλοι μας κοιμηθήκαμε με τη λάθος γυναίκα(!), όλοι μας έχομε δύσκολα διλήμματα, όλοι μας παρασυρθήκαμε από μελωδικές φωνές…» κλπ.

Εγώ διαβάζοντας το κείμενο… θαύμασα, όχι βέβαια το πώς σκέπτεται ο Μπομπ Ντύλαν (και ο οποιοσδήποτε Μπομπ Ντύλαν) όσο το πόσο επί­καιρος είναι πάντα ο «γείτονάς» μου ο Όμηρος! (το σπίτι μου από τη Δασκαλόπετρα απέχει λιγότερο από 80 μέτρα). Σκεπτόμενος λοιπόν να (ξανα)γράψω το πόσο έχομε παραμελήσει (αν προτιμάτε: το πόσο δεν έχομε εκμεταλλευτεί) το χρυσάφι που λέγεται Όμηρος, διαβάζω στον «π» της επομένης (9/6/2017) στη σελίδα 2, άρθρο του καλού μου φίλου Νίκου Γεωργούλη, που σε μια του φράση και μόνη μας υπενθυμίζει ότι «είμαστε αδέξιοι κληρονόμοι της πιο σημαντικής κληρονομιάς του κόσμου».

Πράγματι, δώσαμε το όνομά του σε ένα αεροδρόμιο και ένα Πνευ­ματικό Κέντρο και… τελειώσαμε! Ούτε έναν ανδριάντα σοβαρό όπως αξίζει στον Όμηρο, δεν είμαστε ικανοί να κάνομε! Προσπάθησε ο Ισίδωρος ο Κιολέογλου παλιό­τερα να προβάλει τον Όμηρο, προσπάθησε και προσπαθεί μέχρι και σήμερα η κ. Μ. Γιατράκου επίσης να τον προβάλει και… τέλος. Στα περισσότερα διαφημιστικά έντυπα που κυκλοφορούν σήμερα, μετά δυσκολίας θα βρεις τρεις λέξεις για τον Όμηρο (γράφουν βέβαια για τα… Καστροχώρια, για τα μοναστήρια, για τη μαστίχα και πολύ καλώς, αλλά ξεχνάνε τον Όμηρο).

Από τις αναμνήσεις μου στη Αμερική θυμάμαι στον Αγ. Δημήτριο στο Seattle, τον παπά τον λέγανε Όμηρο. Ένα μεγάλο ψαροχώρι στη γειτονική… Αλάσκα, το λέγανε… Ομηρούπολη. Ακόμα, θυμάμαι γιορτές και εκδηλώσεις (διαλέ­ξεις κλπ.) στη Δασκαλόπετρα που τελευταία έχουν αραιώσει κλπ. κλπ.

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Φίλοι,

Δεν είμαι ο καταλληλότερος να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια και να προσπαθώ να σας υπενθυμίζω τις υποχρεώσεις μας, για παράδειγμα, στους προγόνους μας. Χάνομε σιγά-σιγά την ιστορία μας. Μήπως δεν προσπαθούν και οι… άσπονδοι γεί­τονές μας να τον βγάλουν… Τούρκο; Μήπως θα έπρεπε «εξ απαλών ονύχων» με κινούμενα σχέδια και με ταινιούλες να διδάσκομε τα νήπια και τα παιδιά μας την ιστορία μας; Μήπως θα έπρεπε στον διεθνή Τύπο να κάνομε κατα­χωρήσεις; Μήπως θα έπρεπε το πρώτο charter που θα έλθει με Σλοβένους  να δοθούν έντυπα με την ιστορία του Ομήρου (και της Χίου γενικότερα) στη γλώσσα τους; Σκεφθείτε την (ευχάριστη) έκ­πληξή τους!

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ