23.4.2015 17:42

O Μανώλης, τα ρούχα του και οι ΑΝΕΛ

Πότε ένα κράτος θα χαρακτηρίζονταν δίκαιο και ισότιμο προς όλους τους πολίτες του; Μα φυσικά όταν θα συμπεριφέρονταν προς αυτούς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρίς αποκλίσεις εξαιτίας της οικονομικής τους κατηγοριοποίησης, της πολιτικής του προέλευσης κτ.λ. έχοντας ως μοναδικό κανόνα τον Νόμο, το Σύνταγμα και όσα προβλέπονται.

Οι δεκάδες παθογένειες του πολιτικού συστήματος δεν έχουν αρχή και τέλος όμως. Τα κόμματα εξουσίας, οι πολιτικοί, οι κομματικές και πελατειακές λογικές δεν άφησαν ποτέ την Ελλάδα να προβάλει τις δυνατότητες της, να αναπτυχθεί υγιώς όπως συμβαίνει παντού, να παραδώσει ίσες ευκαιρίες προς όλους. Και μπορεί την κατάσταση αυτή να την έκαναν καθημερινό και «εθιμικό» κανόνα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. όλα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη. Το πιο απίθανο μάλιστα είναι ότι δείχνει να πορεύεται με αξιακές βάσεις του παρελθόντος χωρίς αποκλίσεις, συνεχίζοντας μια μακρά διαδρομή τακτοποίησης «ημέτερων» παρά το γεγονός ότι με κάθε τρόπο καυτηρίαζε αυτές τις λογικές για χρόνια.

Αιτία για τα παραπάνω που αναφέρω είναι οι δεκάδες συμμετοχές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ σε θέσεις εξουσίας. Προφανώς, ούτε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει εμπιστοσύνη σε κάποιους πέραν των παιδιών των δικών της. Το αυτό πράττουν και οι ΑΝΕΛ.

Μόλις χθες διάβασα σε ιστοσελίδα για την βουλευτή Χρυσοβελώνη που τακτοποίησε και μάλιστα με ΦΕΚ την κόρη της και την γραμματέα της στο γραφείο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο.... Αλλά δεν φτάνει μόνο εκεί. Στις θέσεις διαχείρισης του δημόσιου τομέα τοποθετούνται και πάλι οι κόκκινες στρατιές στελεχών. Να δούμε παραδείγματα; Νοσοκομεία, Γραμματείες, Συμβούλια, Οργανισμοί, ΔΕΚΟ, ακόμη και Συμβούλια Βιβλιοθηκών, εμπιστεύονται την  λειτουργία τους μόνο σε στελέχη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν παραδώσει μαθήματα κομματικής αφοσίωσης. Καλά κάνουν; Καλά κάνουν...

Όμως έτσι ούτε ευκαιρίες παρέχονται σε δεκάδες χιλιάδες νέους να αξιοποιήσουν τους τίτλους σπουδών τους, ούτε τα μεταπτυχιακά τους, ούτε θα απαλλαγούμε ποτέ από το σύνδρομο «κόμματος» που μας έχει φέρει στο χείλος της ανυπαρξίας.

Η πρώτη λοιπόν μεταρρύθμιση που θα περίμενε κάποιος από μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη δημόσια αναρρίχηση οιουδήποτε είχε υπηρετήσει σε κάποια νομαρχιακή επιτροπή, κάποτε, τώρα ή στο παρελθόν εξαργυρώνοντας τα «παράσημα» με τοποθέτηση.

Άραγε αυτό το μείγμα κράτους θέλαμε όλοι να δούμε ή αναμέναμε προεκλογικά; Όταν λοιπόν τέτοιες λογικές δεν σταματούν αλλά αντίθετα βρίσκουν απήχηση σε ανθρώπους που εννοείται πως έχουν μεγαλύτερη «ευαισθησία» για τα δημόσια πράγματα, ο δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από αδιέξοδο.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι στο χώρο της κυβέρνησης υπάρχουν φωτεινά μυαλά. Δυστυχώς όμως περιθωριοποιήθηκαν πριν την ώρα τους και τη σκυτάλη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ την πήρε η νέα κυβέρνηση βαδίζοντας στα ίδια χνάρια. Να μου πείτε, είναι τώρα καιρός για καινοτομίες; Έλα ντε....

 

ΣΗΜ. Ο τίτλος καμία σχέση δεν έχει με κάποιο γνωστό Μανώλη. Απευθύνεται στην παροιμία «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς....».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ