23.11.2020 19:30

Ο λόγος περί «Προμηθευτικής»

Μπορεί από ζημιά να προκύψει κέρδος;

Το κείμενο τούτο, επέχοντας θέση “Ανοικτής Επιστολής” προς όλους τους αιρετούς του ενιαίου Δήμου Χίου, μοναδικό σκοπό έχει να τους μεταφέρει σχόλια που γίνονται τελευταία στον Βροντάδο και σχετίζονται με τις διαταραγμένες σχέσεις “Προμηθευτικής” και “Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου” οι οποίες (σχέσεις), αν δεν ομαλοποιηθούν τάχιστα, ίσως οδηγήσουν σε απώλεια περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας άρα περιουσίας του Δήμου. Τη διάσωση της “Προμηθευτικής”, έχει επωμισθεί τελευταία ο πρώην Δήμαρχος Μάρκος Μεννής, σημερινός δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης του Κώστα Τριαντάφυλλου.

Όπως είναι γνωστό, με τον Μάρκο Μεννή, την δεκαετία του 1990, βρεθήκαμε σε αντίπαλες Δημοτικές Παρατάξεις ως επικεφαλής αυτών. Είχαμε διαφορετικές στοχεύσεις έργων και δράσεων αλλά και διαφορετική φιλοσοφία ως προς τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των κοινών του τόπου μας. Όμως, ούτε τότε ούτε τώρα είμαστε εχθροί. Αυτό ακριβώς είναι που μου επιτρέπει σήμερα να μπορώ να τοποθετηθώ νηφάλια και πλήρως αντικειμενικά επί υπαρκτών προβλημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις “Προμηθευτικής-Κιβωτού” και μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια σοβαρών περιουσιακών στοιχείων της πρώτης.

Αγαπητοί αιρετοί του Δήμου μας,

η “Προμηθευτική”, μπορεί να ιδρύθηκε επί Μεννή την δεκαετία του 1980 (γι΄αυτό και ο ίδιος την θεωρεί “παιδί” του και, δικαιολογημένα, την πονεί όσο λίγοι), όμως, για να “στηθεί στα πόδια της”, μόχθησαν πολλοί, για να επιβιώσει νοιάστηκαν περισσότεροι, ενώ, πολλοί Βρονταδούσοι (εντός και εκτός Βροντάδου) διέθεσαν τις αποταμιεύσεις τους (ως μέτοχοι), ο Δήμος συνέβαλε (επί χρόνια) με χρήμα και σε είδος για τη μεγένθυσή της, ο δε Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου ΔΩΡΙΣΕ την τεράστια έκταση επί του Αίπους προκειμένου να τοποθετηθούν οι εκεί δύο ανεμογεννήτριες, να κτισθεί το λεγόμενο “Τουριστικό Χωριό” και να γίνει η (αχρηστευμένη πλέον) λιμνοδεξαμενή.

Προ ετών, επί Δημοτικής Αρχής Πολύδωρου Λαμπρινούδη και μετά από πρόταση του Βρονταδούση αιρετού Νίκου Νύκτα, το Χωριό παραχωρήθηκε έναντι ενοικίου στην “ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” η οποία, ομολογουμένως, επί χρόνια, επιτελεί θεάρεστο έργο πανελλαδικά.

Η παραχώρηση-ενοικίαση, προφανώς ήταν επιλογή ανάγκης, μιάς και η αποδοτική και απρόσκοπτη εκμετάλλευση του Χωριού από την “Προμηθευτική” είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Τότε που υλοποιήθηκε η παραχώρηση-ενοικίαση, έγιναν (από την Προμηθευτική) δεκτοί όροι καταβολής του ενοικίου που, κατ' εμέ, ήταν και παραμένουν περίεργοι, ετεροβαρείς και ανερμήνευτοι. Όμως, λόγω ακριβώς της τότε επείγουσας ανάγκης να βρεθεί λύση πάσει θυσία, οι όροι αυτοί έγιναν δεκτοί, ώστε, δια του ενοικίου, η Προμηθευτική να εξοφλεί κανονικά το μηνιαίο τοκοχρεωλύσιο δανείου που είχε λάβει από γνωστή Τράπεζα και έτσι να μην κινδυνεύσει με κατάσχεση η υποθηκευμένη έκταση του Αίπους με τα επ' αυτής κτίσματα.

Για λόγους που δεν γνωρίζω επακριβώς, η “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΑΙΓΑΙΟΥ”, έχει πάψει να καταβάλλει το μηνιαίο μίσθωμα. Ασφαλώς κάποιους λόγους θα επικαλείται. Όμως, ως συνέπεια τούτου, είναι η δυσκολία καταβολής από την “Προμηθευτική” της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης με ορατόν τον κίνδυνο, η Τράπεζα, κάποια στιγμή, να προβεί σε κατάσχεση του υποθηκευμένου Χωριού. Αν αυτό τελικά συμβεί, η “Προμηθευτική”, άρα και ο Δήμος, θα χάσουν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχει εκτιμηθεί από την Τράπεζα, ως αξία, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ όταν το οφειλόμενο ποσό του δανείου είναι, αν δεν κάνω λάθος, 350.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αν γίνει κατάσχεση του χώρου από την Τράπεζα και αυτή το “βγάλει στο σφυρί”, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αγοραστής ο οποίος μπορεί και να έχει λόγους να “εκδιώξει” από το Χωριό την “ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΑΙΓΑΙΟΥ”. Όπως μπορεί να αντιληφθεί ένας λογικός άνθρωπος, ούτε το να χαθεί μιά σημαντική ακίνητη περιουσία του Δήμου είναι σωστό ούτε όμως και να “εκδιωχθεί” η “ΚΙΒΩΤΟΣ” από τη Χίο όπου (όπως παντού), επιτελεί σημαντικό ανθρωπιστικό έργο.

Όσα προεκτέθηκαν, νομίζω δικαιολογούν την ανάληψη μιάς νέας πρωτοβουλίας εκ μέρους του κ. Δημάρχου και των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, μήπως και τελικά βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη. Τονίζω τη φράση “μιάς νέας πρωτοβουλίας”, δεδομένης και άλλης που προηγήθηκε επί Δημαρχίας Μανώλη Βουρνού χωρίς όμως να φέρει αποτέλεσμα.

Συμπληρωματικά των προαναφερθέντων,(και χωρίς να είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αν όσα ακούγονται είναι αληθή), κρίνω σκόπιμο να μεταφέρω αυτά που “έφτασαν στα αυτιά μου” μόλις προ λίγων ημερών. Ότι δηλαδή, οι σχέσεις ΚΙΒΩΤΟΥ-ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ οξύνθηκαν και άλλο επειδή, η Διοίκηση της δεύτερης, πιθανά χωρίς προσυνεννόηση με τους υπεύθυνους της πρώτης, εναπόθεσε τμήματα δύο ανεμογεννητριών (που δωρήθηκαν πρόσφατα από την ΔΕΗ-Ανανεώσιμες  στην ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ) εντός του περιφραγμένου χώρου του Χωριού όπου είναι τοποθετημένες οι δύο παλαιές ανεμογεννήτριες.

Σε καιρούς αρκούντως δύσκολους και άκρως επικίνδυνους για όλους, με το δίδυμο “Ερντογάν-κορωνοϊού” να μας απειλεί καθημερινά και την οικονομική ύφεση να οδηγεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κυρίως όμως το Κράτος μας και την Αυτοδιοίκηση σε νέα αδιέξοδα, φαντάζει και είναι ανεπίτρεπτο να δυσκολεύουμε και άλλο τα πράγματα με κοντόφθαλμες πρακτικές και συγκρούσεις. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η ιδιαίτερη Πατρίδα μας, η Χίος.

Αγαπητοί Δήμαρχε και επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων,

γνωρίζω ότι είναι πολλά αυτά που σας απασχολούν και σας “βασανίζουν” καθημερινά. Νομίζω θα συμφωνήσετε ότι, το πρόβλημα που σας γνωστοποιώ, αν και όχι νέο, είναι αρκετά σοβαρό ώστε να τύχει της προσοχής σας.

Όπως λέγεται, όλα τα προβλήματα έχουν λύση.

Θέλω να πιστεύω ότι, μιά μικρή,ευέλικτη επιτροπή νομικών και οικονομολόγων που πιθανά θα συγκροτήσετε κατεπειγόντως, μπορεί να αναζητήσει την καλύτερη λύση του, συγκεκριμένου προβλήματος, τέτοια που θα ικανοποιεί τόσο την “Προμηθευτική” όσο και την “Κιβωτό του Κόσμου” και θα αποκαθιστά τις σχέσεις συνεργασίας τους, μήπως και τελικά προκύψει όφελος και κέρδος από την διαφαινόμενη ζημιά.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ