8.8.2017 15:48

Ο Λευτέρης, ο Νίκος, ο Μανές, η Καλλιόπη και πόσοι ακόμα αναξιοποίητοι...

Ένα παράπονο έχω κάθε που έρχομαι στη Χίο, μου έλεγε τις προάλλες Χιώτης της διασποράς. Πιστός στο προσκύνημα της γενέτειρας έχει ρυθμίσει τη ζωή του κάθε τριετία έναν ολόκληρο καλοκαιρινό μήνα να τον περνά στο χωριό καταγωγής του. Με ενοχλεί που έρχομαι και τίποτα δεν βλέπω αλλαγμένο. Φεύγουν οι τριετίες και βρίσκω τα πάντα ολόιδια. Σε κάποιους από εμάς αρέσει, εγώ όμως νοιώθω ότι η στασιμότητα κόβει τα φτερά του κάθε τόπου σε ένα απαιτητικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως το Αιγαίο, και με συνθλίβει η εικόνα.

Αυτή είναι η αντίληψη όσων ομογενών έρχονται στη Χίο, νοιώθοντας την ολιγοήμερη επιστροφή ως σοβαρή υποχρέωση κι όχι απλά ως ευκαιρία αναψυχής.

Ξέρετε τι μεγεθύνει την ανημποριά μας; Δεν υποτιμώ τις προσπάθειες του ντόπιου δυναμικού. Δημιουργεί όσα του επιτρέπει η πολύ χαμηλή ψυχολογία του. Το τέμπο όμως, τη ζωντάνια των ημερών, τη δίνει μια ομάδα παιδιών με χιώτικα αποδεδειγμένα γονίδια.

Είχε καμιά δουλειά ο Λευτ. Βενιάδης να παραμερίζει την καριέρα του για να στήνει ένα χρόνο το ChiosMusicFestival; Μια εξαιρετική δουλειά, αποτέλεσμα συνεργασιών μουσικών και ανθρώπων του πολιτισμού με καταγωγή επίσης από τη Χίο.

Υποχρέωνε κανείς τον καθηγητή Νίκο Καλογερά να αφήνει κατά μέρους το επιστημονικό του έργο για να διοργανώνει κάθε χρόνο στις Αμάδες σειρά εκδηλώσεων, για να εκπέμπει σήμα ζωής και η βορειοανατολική Χίος; Βασικό μέλημα του Νίκου να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα συνεργατικότητας και, αν κρίνω από την αποδοχή του εγχειρήματος σε μια μικρή κοινωνία, όπως των Αμάδων, κάτι έχει πετύχει.

Εμπόδισε κανείς το φωτογράφο Μανέ Πάγκαλο να χρησιμοποιήσει τα τοπία του νησιού για τις επαγγελματικές του υποθέσεις και να συνεχίσει τις διακοπές του αμέριμνος; Εκείνος συνεργάστηκε με μια ομάδα και μας αφιέρωσε την πιο καλοκαιρινή φωτογραφική εκδοχή της Χίου.

Ανάγκασε κανείς την Καλλιόπη Λιαδή με το σχήμα της «Χείλια λένε παραμύθια» να αναζητεί τη συμβολική οικονομική συμμετοχή τοπικών σωματείων, για να μεταφερθούν στις πλατείες των χωριών ιστορίες παλιές, σαν παραμύθια; Συνεργάστηκε και το πέτυχε.

Αν το προσέξατε και οι τέσσερις – θα μπορούσε η λίστα να έχει και δεκατέσσερις – συνεργάστηκαν.  Η δύναμη της λέξης «συνεργασία» λειτουργεί πολλοπλασιαστικά στην απόδοση της δουλειάς τους. Η ατυχία είναι ότι προσφέρουν σε έναν τόπο που δεν κατανοεί με ευκολία το ευεργέτημα της συνεργασίας. Τους αφήνει στην απέξω, τους αφήνει ανεκμετάλλευτους, αναξιοποίητους, μέχρι να κουραστούν και να τα παρατήσουν. Δυστυχώς... 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ