31.1.2014 13:33

Ο Κώστας Περρίκος επισκέπτεται τη Βιβλιοθήκη «Κοραή»

          Δεν ήρθε μόνος του, ήρθε γιατί τον κάλεσαν. Toν κάλεσε ο πρόεδρος της ιστορικής βιβλιοθήκης «Αδ. Κοραής» κ. Χρήστος Μπελλές πανεπιστημιακός, οι Ακαδημαϊκοί Κ. Δεσποτόπουλος, Δημ Σκαρβέλης, ο συναγωνιστής του Επ. Σπηλιωτόπουλος και Χιώτες διανοούμενοι. Ήταν ευτυχισμένος ανάμεσα στους συναγωνιστές του, τον Κανάρη, τον Καλαμπόκα, τον Κολοκοτρώνη, το Λεωνίδα, ανάμεσα στο  Σοφοκλή, στον Παλαμά, στο Σεφέρη και στον Κοραή, γιατί ήταν άνθρωπος πνευματικός. Ευτυχισμένος ήταν ανάμεσα στους φίλους και συναγωνιστές του στο πάνθεον των ηρώων. Στη Βιβλιοθήκη Κοραή τον κάλεσαν και ήρθε γιατί χρειάστηκε, όπως και τότε, να μας βοηθήσει.
          Γνωστή στους περισσότερους Έλληνες είναι η ζωή του αγωνιστή αεροπόρου, του αντιστασιακού που λίγο πριν να εκτελεστεί  διάτρητος από τα φασιστικά βλήματα των Γερμανών της κατοχής επαναλάμβανε την τελευταία στροφή του ύμνου του Μιστράλ: «Κι’ αν πρέπει να πεθάνουμε  για την πατρίδα ώ θεία δάφνη!  Μια φορά κανείς πεθαίνει».
          Για πολλοστή φορά η Πατρίδα μας κινδυνεύει από το φασισμό. Σκόπιμα και μεθοδευμένα την ποτίζουν το λάθος φάρμακο  και διαλύουν την κοινωνία, που σαν την αδύνατη και ανόητη  αντιλόπη έμεινε πίσω από το κοπάδι και τη δαγκώνει η τίγρης που ακολουθεί.
           Το παράδειγμά του Κώστα Περρίκου ας ακολουθήσουν όλοι όσοι γονατιστοί και άνευ όρων στρώνουν τα κόκκινα χαλιά για τους επενδυτές και πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα είμαστε δίπλα τους  αν και όταν θα αντιλαλήσουν το «ΟΧΙ» του Περρίκου, που δεν θα είναι  με δυναμίτες αυτή τη φορά.
             Ας ευτυχήσουν οι διοργανωτές, οι ομιλητές και οι ακροατές του μνημόσυνου τιμής να δουν πραγματοποιημένα τα όνειρα του Περρίκου. Δικαίωση ζητά και ο ίδιος ο Κώστας Περρίκος, που λίγο πριν να τον κάνουν οι Γερμανοί  «κόκκινο κρίνο στην αλάνα» άφησε στους Έλληνες τη διαθήκη του. «Η θέληση, η υπομονή, η εγκαρτέρηση, ο αλτρουισμός, η φιλοπατρία, το θάρρος, η αυτοθυσία, ο ηρωισμός, η αξιοπρέπεια και η σεμνή περηφάνια  αποτελούσαν ολόκληρη την περιουσία μου και αυτήν σας κληροδοτώ». Δικαίωση ζητούν οι άνεργοι, οι νεκροί της κρίσης και οι ταπεινωμένοι που ποτίζουν πάλι με αίμα και με δάκρια αυτή τη μαρτυρική γη. Δικαίωση ζητούμε και εμείς   από τον μπροστάρη και τον καλούμε να βαδίσει πάλι μπροστά.             
          

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ