Απόψεις

27/11/15 15:01

τελ. ενημ.: 27/11/15 15:01

Ο κ. Φίλης συνεχίζει το καταστροφικό έργο των Κουράκη - Μπαλτά στην εκπαίδευση

Με μια προκλητική τροπολογία που κατέθεσε στις 20.11.2015 ο υπουργός Παιδείας στο σχέδιο νόμου με τίτλο «ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποσκοπεί στην πλήρη άλωση του κράτους και την ενίσχυση της πελατειακής λογικής που πιστά υπηρετεί τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του. Δεν είναι τυχαίο ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε την ημέρα όπου ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αναφερόταν στην ανάγκη συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στα κρίσιμα και στρατηγικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η Παιδεία. 

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Από τη μια ζητούν συναίνεση και από την άλλη επιχειρούν την πλήρη κομματικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ξεκινώντας με το ξήλωμα του προηγούμενου νόμου Κουράκη, επειδή προφανώς απέτυχε να αναδείξει “τους εκλεκτούς ” στις διευθυντικές θέσεις-κλειδιά, όπως σχεδίαζαν. Η τροπολογία του κ. Φίλη προτείνει την αλλαγή του συστήματος επιλογής των Διευθυντών Εκπαίδευσης, επαναφέροντας την έννοια της ελεύθερης συνέντευξης, που είχε καταργήσει ο υπουργός Κουράκης με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς, και η καθοριστική ενίσχυση του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι η επαναφορά της συνέντευξης, αλλά το είδος της συνέντευξης που προτείνεται και η οποία δεν εξασφαλίζει την αξιοκρατία καθώς δεν θα γίνεται επί συγκεκριμένων θεμάτων. Η κυβερνητική τροπολογία, μάλιστα, δίνει, μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνέντευξη από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, και την εργασιακή εμπειρία τους, μεγαλύτερη επίσης ακόμη και από την ψήφο των εκπαιδευτικών, την οποία είχε καθιερώσει ο Κουράκης.

Επιπλέον, με την τροπολογία Φίλη η συνέντευξη των υποψηφίων δεν θα δίνεται ενώπιον του κεντρικού συμβουλίου επιλογής, στο οποίο υπήρχαν ισχυρότερες εγγυήσεις ανεξαρτησίας, αλλά ενώπιον περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα επιλέγονται από τον ημέτερο περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης και θα επικυρώνονται με την υπογραφή του υπουργού Παιδείας.

Η πρωτοβουλία του κ. Φίλη είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στο να θεραπεύσει την «αστοχία» του νόμου Κουράκη, που απέτυχε να «τακτοποιήσει» τους εκλεκτούς του κόμματος και επιβάλλεται από το γεγονός ότι επίκειται η επιλογή περίπου 100 νέων διευθυντών εκπαίδευσης.  Είναι επίσης σαφές ότι ο κ. Φίλης δεν θέλει να χρεωθεί μια δεύτερη αποτυχία και σπεύδει να σώσει την κατάσταση, κλείνοντας με επιτυχία τον κύκλο που άνοιξε η «αξιοκρατική» επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης της «πρώτης φοράς Αριστερά» από τους κ.κ. Μπαλτά και Κουράκη. 

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας και να εργάζεται για να λύσει το πρόβλημα της λειτουργίας των σχολείων, καθώς δύο και πλέον μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν ελληνόπουλα που στερούνται τη μάθηση, ασχολείται μόνο με την εξυπηρέτηση των «ημετέρων» προκειμένου να ικανοποιήσει την κομματική της βάση και να αλώσει όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση