13.2.2017 14:03

Ο Ιωακείμ Στρουμπής, τα οστά τα γεγυνωμένα και τα γονίδια μας

Είναι αρχές του Φλεβάρη, πολύ κρύο και πλήρης ηλιοφάνεια (ήλιος με δόντια). Κάνοντας τον περίπατό μου (συνδυάζω «Λαϊκή Αγορά» και βόλτα) σταμάτησα να πω μια καλημέρα σε ένα γείτονα ο οποίος διατηρεί ένα φωτογραφικό εργαστήριο (studio το ονομάζομε… Ελληνιστί) και συνερ­γαζόμεθα (με βοηθάει στις φωτογραφίες που βγάζω, πότε-πότε). «Έλα βρε γιατρέ», μου λέει με χαμόγελο και τα μάτια μου έλαμπαν, «και σου έχω κρα­τήσει κάτι. Γνωρίζεις έναν Μητροπολίτη… Ιωακείμ;». Εγώ του απάντησα: «Και βέβαια γνωρίζω τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή» και το μυαλό μου πήγε μερικές δεκάδες χρόνια πίσω, όταν είχα ασχοληθεί αρκετά με αυτό το θέμα. Για να μη μακρηγορώ και έχοντας μπροστά του το computer του, άρχισε να μου εκτυπώνει σελίδες και σελίδες με συναφή εκκλησιαστικά θέματα και μεταξύ αυτών (και πρωτεύον-πολυσέλιδο) το θέμα (η δίωξη του Ιωακείμ Στρουμπή!...).

Τα περί του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή λίγο πολύ τα γνωρίζομε όλοι (ή οι περισσότεροι εξ ημών). Αυτός που είχε  ενδιατρίψει και έχει εμβαθύνει στο θέμα αυτό είναι ο αξιότιμος συνάδελφος Ανδρέας Μιχαηλίδης, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο-πολύ όλοι οι ασχοληθέντες με το θέμα καταλήγουν πως, ναι μεν ο Μακαριστός είχε βοηθήσει αρκε­τούς αριστερούς (…και όχι μόνο) ναι μεν είχε και ανθρώπινες αδυναμίες (αυτές ήταν οι αμαρτίες του), όμως είχε και πολλά… καλά: ήταν απλός, βοηθούσε τον «πλησίον» του (όχι μόνο τους αριστερούς), ταλαιπωρήθηκε από τους κρατούντας (χωρίς να κρατάει κακία) και τέλος δεν ήταν (ή δεν θα είναι) ο μοναδικός, αν έστω και μετά θάνατον του δοθεί… άφεση αμαρτιών.

Είμαι βέβαιος ότι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, άνθρωπος πράος, χαμηλών τόνων και «αδικηθείς» επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, έχει παρασυρθεί και αυτός από το περι­βάλλον του και ηρνήθη (μαζί με πολλούς άλλους) να αποκαταστήσει τη μνήμη του Μακαριστού Ιωακείμ. Βέβαια (και πολύ καλώς) τα οστά του Μακαριστού Πλάτωνος μεταφέρθησαν στη Μητρόπολή μας (Αγ. Βίκτωρες) και εγώ («το ποίμνιο»)[1] διερωτώμαι: αν τα οστά ήσαν κάποιου άλλον ποιος θα το καταλάβαινε… οπτικώς; (Τα οστά τα γεγυμνωμένα: Στρατηγού ή στρα­τιώτη, πλούσιου ή πτωχού, Μητροπολίτου ή Διακόνου, ΔΙΚΑΙΟΥ ή ΑΜΑΡ­ΤΩΛΟΥ;)

Τελευταίως είδα στον Χιακό Τύπο ένα άρθρο (νομίζω το υπέγραφε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος) που είχε τον τίτλο: «Έξω οι μοιχοί από την Εκκλησία»[2] και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε. Εγώ θα προσέθετα: «Έξω και οι ομοφυλόφιλοι από την Εκκλησία» και ο νοών νοείτο, τι ακριβώς εννοώ (αν και οι ομοφυλόφιλοι, εδώ και λίγο χρονικό διάστημα «νομιμο­ποιήθηκαν» από την Πολιτεία)!

Και τελειώνοντας διερωτώμαι: Μήπως ο Μακαριστός Ιωακείμ Στρουμπής «εξέτισε» την ποινή του και είναι καιρός να αποκατασταθεί; Μήπως το «ποίμνιο» πρέπει να «επαναστατήσει»; (Θεέ μου, συγχώρα με!)

Άραγε ο παπα-Ξενάκης[3] και ο Μακαριστός Ιωακείμ… κάνουν παρέα στον Παράδεισο ή στην Κόλαση, αν πράγματι το Ιερατείον (Ιερά Σύνοδος κλπ.) τους έστειλε εκεί; Νομίζω ότι ο Πέτρος (που κάνει… τον θυρωρό στον Παράδεισο) θα τους καλοδεχόταν, διότι ταιριάζουν οι χαρακτήρες τους (κι αυτός τράβηξε μαχαίρι κάποτε κι έκοψε… αυτί, αλλά τελικώς το έβαλε εις την θήκην – «Μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις»!...).

Τελειώνω κάνοντας ΕΚΚΛΗΣΗ για συγχώρεση και στον Ιωακείμ και στον παπα-Ξενάκη και σε… εμένα!...

Αδέλφια: «Ο εξ ημών αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»!

 

 

 

Υ.Γ.: Χθες (12/2/2017) επισκέφθηκα την (τάδε) Ιεράν Μονή στη μνήμη του (τάδε) «Αγιοποιηθέντος»προ τριετίας απλού μοναχού (που καλώς «αγιοποιήθηκε»)! Οι υπερβολές που διεπίστωσα δεν περι­γράφονται (… «Θου Κύριε φυλακή το στόματί μου»)!... Δεν αναφέρω στοιχεία δι’ευνοήτους λόγους.
[1]    Ο διδάσκαλός μου ο Ν.Τ. δεν δέχεται τον όρο ποίμνιο. «Είμαι σκεπτόμενο ον», ισχυρίζεται!... (κι εγώ μαζί του!) «και όχι πρόβατο που το σέρνει ο τσοπάνος εδώ κι εκεί»!...

[2]    Διορθώνω: το άρθρο το υπέγραψε ο (και)  φίλος μου Κ. Κυδώνης.

[3]    Ως γνωστόν ο παπα-Ξενάκης (αφού μαρτύρησε στα χέρια των διωκτών του) εκτελέστηκε τελικά στο Γουδί λόγω των φρονημάτων του!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ