28.4.2015 16:19

Ο εμπειρισμός του Μηταράκη και η επέκταση του αεροδρομίου Χίου

Καθυστέρηση στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου διαπιστώνει ο Βουλευτής κ. Νότης Μηταράκης, προκαλώντας μάλιστα με επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη και Οικονομικών κ.Βαρουφάκη, σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Αιτιολογώντας την ενέργεια του ισχυρίστηκε ότι η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου είναι απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη του νησιού και αίτημα των πολιτών εδώ και δεκαετίες (sic).

Το γεγονός της μακροχρόνιας απουσίας από τον τόπο που τον εξέλεξε Βουλευτή, ίσως δικαιολογεί την άγνοια του κ.Μηταράκη για αρκετές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου ενάντια στην επέκταση καθώς και την ανάπτυξη σθεναρού κινήματος των πολιτών της Χίου για την προάσπιση μιας περιοχής ,μέχρι πρότινος  ιδιαίτερου φυσικού κάλους στο βορειοανατολικό άκρο του Κάμπου, τόπου που και ο ίδιος ο Βουλευτής έλκει τη μακρινή του καταγωγή. 

Τίποτα όμως δε μπορεί να δικαιολογήσει τον εμπειρισμό που επέδειξε ο περιβαλλόμενος με τεχνοκρατικό μανδύα κ.Μηταράκης, στη συσχέτιση της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου, ως απαραίτητου βήματος για την ανάπτυξη του νησιού, διαπίστωση αυθαίρετη, βασιζόμενη στην αίσθηση και μόνο του κ. Βουλευτή χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την  απόδειξη των ισχυρισμών του.

Βιάστηκε ο κ.Μηταράκης και εκτέθηκε. Τον εξέθεσαν λίγες μέρες μετά τα επιστημονικά συμπεράσματα των ελλήνων και γερμανών φοιτητών των μεταπτυχιακών τμημάτων Τουρισμού των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Μονάχου στη Χίο. Άλλες αιτίες, αναφέρονται ως λόγοι που δεν αναπτύσσεται ο τουρισμός στη Χίο, τεκμηριωμένες επιστημονικά από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και όχι το μήκος του διαδρόμου του αεροδρομίου που είναι το ίδιο σύμφωνα με ισχυρισμούς των ιδίων με αυτό του Λονδίνου που δέχεται 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο.   

Λόγοι που βρίσκονται στον αντίποδα της φιλοσοφίας Μηταράκη για τον τουρισμό ως μοχλού ανάπτυξης για την οικονομία του νησιού. Δεν είναι τα παρωχημένα ιδεολογήματα περί μαζικού τουρισμού που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με την επέκταση του διαδρόμου κατά τη λογική Μηταράκη και όσων τα συμφέροντα αυτός εκπροσωπεί, όπως και οι προκάτοχοι του βουλευτές των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας.

Είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας, τα μοναδικά του προϊόντα, η απαράμιλλη ομορφιά της χιώτικης φύσης με τα αναξιοποίητα μονοπάτια, ο Κάμπος και οι εν γένει φυσικοί και πολιτιστικοί μας πόροι που δεν έχουν αναδειχτεί κατάλληλα.

Άνοιξαν πληγές και ανέδειξαν χρόνιες παθογένειες του τόπου τα συμπεράσματα των ελλήνων και γερμανών μεταπτυχιακών φοιτητών. Κυνηγώντας χίμαιρες,  χάθηκε πολύτιμος χρόνος, σπαταλήθηκαν πόροι και καταστράφηκε μέρος του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου.

Όμως η Χίος, ο τόπος μας, παραμένει όμορφος και μοναδικός. Αρκεί να τον προσεγγίσουμε και με σεβασμό να αναδείξουμε τις ομορφιές του. Στηριζόμενοι στην επιστημονική τεκμηρίωση και σε  μελέτες ειδικών. Χωρίς επικοινωνιακού τύπου κορώνες, αυθαίρετα συμπεράσματα και εμπειρικές διαπιστώσεις για την επέκταση του αεροδρομίου όπως αυτές του κυρίου Μηταράκη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ