1.10.2013 16:07

Νωρίς βγήκες στη πηγαιμό για την Ιθάκη μα δυστυχώς μας έφυγες νωρίς….

Ήταν φθινοπωρινό απόγευμα. Το ψαροκάικο του πατέρα σου έδεσε στη μικρή προβλήτα των Καρδαμύλων.

Η βροντερή φωνή του καπεταν Νικόλα διαλαλούσε τα φρέσκα ψάρια κι ο κόσμος έτρεχε να αγοράσει.

Καθώς η ώρα περνούσε κι άρχισε μνα νυχτώνει  ένα μικρό αγόρι έξι επτά χρονών βγήκε από το καΐκι με μια σακούλα ψάρια στα χέρια του και  πήγαινε προς τα καφενεία.  Προφανώς κάποιος τα  είχε παραγγείλει και στον μικρό που ήταν  πλήρωμα -και όντως ήταν πλήρωμα μαζί με τον άλλο αδελφό του- να  του πάει τα ψάρια στο καφενείο. Ξαφνικά  πριν δώσει τα ψάρια στον αγοραστή, τον σταματά με αυστηρό ύφος  ένα όργανο της τάξης για έλεγχο. Ο μικρός κοντοστάθηκε, μα δεν έχασε την ψυχραιμία του. Τότε μπήκα στη μέση και είπα στο όργανο. Άφησε το παιδί να  κάνει τη δουλειά του, σε παρακαλώ. Πρέπει  να παραδώσει τα ψάρια. Έτσι και έγινε.

Έτσι γνώρισα τον Αντώνη, εφτά χρονών παιδάκι, να  έχει μπει στη βιοπάλη και να αγωνίζεται  μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του για τον  επιούσιοι. Το γεγονός ξεχάστηκε και ούτε σχολιάστηκε ποτέ. Μετά από  χρόνια ήρθε στο Τελωνείο ένας λεβέντης νέος και μου το θύμισε. «Είμαι ο Παληός  μου λέει και ήρθα να σου πω ευχαριστώ για εκείνο το περιστατικό στα Καρδάμυλα  που έχει χαραχθεί στη μνήμη μου, και ποτέ δεν θα το ξεχάσω.

Αυτή ήταν η αθέατη πλευρά του Αντώνη.

Τον Αντώνη του σήμερα όλοι τον γνώριζαν. Τους  αγώνες του, το ήθος του, την προσφορά του στον  πολιτισμό. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει  κανείς την πληθωρική προσωπικότητα του. Δεν υπάρχουν λόγια  να περιγράψει κανείς την αγάπη που του είχαμε  και την θλίψη μας, τη δική μου και της οικογένειας μου για τον πρόωρο χαμό του. Δεν υπάρχει τρόπος  να εκφραστούν τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν. Νιώθουμε φτοχωτεροι χωρίς εσένα.

Καλό ταξίδι Αντώνη. Υπομονή και κουράγιο στους αγαπημένους σου και ιδιαίτερα στους σεβαστούς γονείς  που σε ανάστησαν, τον καπεταν Νικόλα της θάλασσας, της τέχνης και της ζωής και την αρχόντισσα κυρά Χριστίνα που σε γαλούχησε με τους χυμούς της καρδιάς και της ψυχής της.

Να είναι  ελαφρύ το μυρωμένο Χιώτικο χώμα π[ου θα σε σκεπάσει.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ