13.4.2017 10:01

Το νησί του «έναν ρουκετοπόλεμο σκέτο παρακαλώ»…

Γιατί φτάσαμε ως εδώ, τρεις μέρες πριν την Ανάσταση κανένας να μην είναι σε θέση να βεβαιώσει αν θα διεξαχθεί ο ρουκετοπόλεμος, είναι πανεύκολο να ερμηνευτεί. Γιατί η Χίος δεν σκαμπάζει από τουρισμό. Φαντάζεται κανείς ένα τέτοιο έθιμο να υπήρχε στην Κω, την Κρήτη ή τη Σκιάθο και να επέτρεπαν να τους … γλιστρήσει;

Εδώ πέρα βρέχει. Φτάνει ο κόμπος στο χτένι για να πληγωθεί ο χιώτικος εγωισμός, να αντιδράσει και να κάνει πασχίσει να αποφύγει το μοιραίο. Με τον κόμπο στο χτένι όμως πότε δίνονται λύσεις βιώσιμες; Ενώ, αν υπήρχε οικονομικό – τουριστικό ενδιαφέρον, ποιος θα τολμούσε να βάλει φρένο έστω και σε ένα εκτροχιασμένο έθιμο;

Για το πιο φαντασμαγορικό έθιμο του κόσμου δεν υπάρχει μια μινιατούρα ρουκέτας ως σουβενίρ, δεν έχω δει ούτε ένα αναμνηστικό μπλουζάκι, δεν υπάρχει ούτε μια σειρά σωστών εμπορικών καρτ ποστάλ για να κρατήσει την ανάμνηση της επίσκεψης και της θέασης. Εδώ στη Χίο νομίζουμε ότι τουρισμός είναι εισιτήριο, κρεβάτι, άντε το πολύ – πολύ κι ένα τραπέζι για το φαγητό. Ολική πλάνη.

Οι τουριστικοί τόποι διαθέτουν πλήθος συμπληρωματικών υπηρεσιών, σαν τις προαναφερόμενες, τις πιο πολλές φορές πλεονάζουσες συγκριτικά με τις λεγόμενες βαριές υποδομές τουρισμού. Εδώ κάναμε την επιλογή του ρουκετοπόλεμου, όπως κανείς παραγγέλνει έναν καφέ σκέτο.

Με τέτοια αντίληψη ένα έθιμο επικίνδυνο, παράνομο, με υψηλά κόστη διεξαγωγής κι αποκαταστάσεων μοιραία θα κατέληγε στη σημερινή του πορεία.

Ανεξάρτητα από ό,τι συμβεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και υπό τον αυστηρό περιορισμό ότι η ανεξέλεγκτη, όπως κατευθύνεται, ρίψη ρουκετών δεν θα προκαλέσει το χιλιοζύμι και θα δώσει σε όσους ετοιμάζονται να στήσουν το έθιμο στο απόσπασμα την ευκαιρία να το αποτελειώσουν, την επόμενη μέρα χρειάζεται να δούμε το ρουκετοπόλεμο από την αρχή. Δεμένο άρρηκτα με τον όποιο τουρισμό μας, δίχως κομπλεξισμούς απέναντι στη λεγόμενη εμπορευματοποίηση. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ