20.4.2017 10:01

Νικόλαος Κωστή Λως, ένας απλός, μεγάλος ευεργέτης του τόπου

Η στήλη σε σχετικά μικρή ηλικία (πριν τις σπουδές στο Πολυτεχνείο) ευτύχησε να παρακολουθήσει το ενδιαφέρον και την αμέριστη αγάπη του αείμνηστου-πλέον- Νίκου Κ. Λω, να μεταμορφώσουν, μαζί με τα αδέρφια του, μια παραλία του Βροντάδου (τον μέχρι τότε όρμο Κασσού), στην πιο ολοκληρωμένη λαϊκή και αγωνιστική παραλία του νησιού, τις εγκαταστάσεις της ΠΕΚΕΒ του Iδρύματος Υιών Κωστή Λω, μέχρι και σήμερα.

Θυμάται επίσης, τα συχνά ταξίδια του στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη στο γραφείο του Αρχιτέκτονα Λεωνίδα Γ. Μυλωνάδη και τις πολλές ώρες που δαπανήθηκαν, ώστε μαζί και με τη βοήθεια του επίσης αείμνηστου Νίκου Ψώρα- αργότερα- τα σχέδια να γίνουν πράξη και να συντηρούνται στο διηνεκές από το Ίδρυμα Υιών Κωστή Λω.

Εκείνο που επί πλέον πρέπει να αναφερθεί ήταν η οικειότητα και η έμφυτη ευγένεια που απέπνεε ο μεταστάς Νίκος Λως απέναντι σε όλους, ανεξαιρέτως μικρούς, μεγάλους, πλούσιους, φτωχούς.

Εφάρμοζε το χριστιανικό «η δεξιά να μην γνωρίζει τι κάνει η αριστερά», βοηθώντας συνανθρώπους, φορείς, Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία κ.α.

Είναι γνωστό, ότι αν και βέρος Βρονταδούσης αγάπησε τον Εμπορειό και τους Πυργούσους, στους οποίους προσέφερε πολλά.

Απέδειξε ότι «τα λεφτά δεν κάνουν τους ανθρώπους», αλλά το αντίθετο. Κρίνεται σκόπιμο να μην επαναληφθούν δωρεές του προς άλλες κατευθύνσεις μαζί με συγγενείς του (καρδιολογική κλινική στο Σκυλίτσειο κ.λπ.) που θα κουράσουν αν αναφερθούν.

Με δυο λόγια, τίμησε όσο λίγοι τον τόπο καταγωγής του, Βροντάδο και Χίο, σαν ένας μεγάλος γνήσιος Έλληνας.

Αιωνία η μνήμη του.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ