4.5.2016 11:42

Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ετοιμάζονται για συγκατοίκηση

Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ηγεσία της Ν.Δ., ήρθαν και οι ανάλογες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι βρέθηκαν σε αμηχανία, στελέχη και βουλευτές των κομμάτων αυτών άρχισαν να αλληθωρίζουν προς τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη όχι γιατί πιστεύουν σε αλλαγή πολιτικής, αλλά γιατί στέκονται στην προσωπική και πολιτική τους επιβίωση.

Το ΠΑΣΟΚ ακροβατεί ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο, με τις γνωστές του θέσεις και ευθύνες, και στην κ. Γεννηματά, που προσπαθεί, χωρίς να μπορεί, να ελέγξει το κόμμα της και να το απεγκλωβίσει από τις συντηρητικές πολιτικές που εφάρμοζε μέχρι χθες, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αρχίζει να διαφοροποιείται από τον νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρόσκληση, στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι (κάτι που ενόχλησε πολύ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) είχε στόχο τη συμβολή του στη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα το πλησίασμα των δύο χώρων. Το Ποτάμι, από την άλλη, ψάχνει σανίδα σωτηρίας στην υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, για να μην οδηγηθεί σε διάλυση και απορρόφηση μεγάλου μέρους του από τη Ν.Δ., και ο Λεβέντης ζει σταθερά το όνειρο της οικουμενικής. Από την άλλη, έχουμε το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση συμμαχώντας ακόμα και με τη Δεξιά.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του και την πολιτική που θα υπηρετήσει, τοποθετώντας στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος τον Άδωνι Γεωργιάδη, γνωστό για τις ακροδεξιές του απόψεις. Ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. στηρίχτηκε για την εκλογή του από τα μέσα της διαπλοκής, που δεν έπαψαν στιγμή να ποντάρουν στην αριστερή παρένθεση και, πέρα από τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πολιτικές, έχει σκοπό και στόχο να εντάξει στη Ν.Δ. όλους τους ακροδεξιούς. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα για ευνόητους λόγους, άρχισε όμως να πλέκεται το πουλόβερ μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του κόμματος Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου. Σκοπός του νεοσύστατου κόμματος είναι η απορρόφηση της Χ.Α. και των ακροδεξιών σχημάτων, δημιουργώντας αυτό που χρόνια τώρα ο Μπαλτάκος προσπαθεί και ο Καρατζαφέρης στηρίζει και δεν είναι τίποτα άλλο από τη δεξιά πολυκατοικία και τη συγκατοίκηση για τη δημιουργία της μεγάλης δεξιάς παράταξης που ονειρεύονται χρόνια τώρα.

Η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ της διαπλοκής ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Με το πέρας της αξιολόγησης, που έρχεται σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση πρέπει να βγουν στην αντεπίθεση, προχωρώντας άμεσα σε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Οι αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συσπειρωθούν απέναντι σε μορφώματα που μας γυρίζουν πίσω, σε άλλες εποχές, διχασμού και μισαλλοδοξίας. Τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι έτοιμα για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, απέναντι στη Ν.Δ. και τη διαπλοκή, η οποία θα εκμεταλλευτεί τα πάντα προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση.

 
Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ