4.6.2014 12:00

Ναυτικό μουσείο Καρδαμύλων και ανάπτυξη

             Πρόκειται για το ναυτικό μουσείο Καρδαμύλων Χίου και τις ουρανομήκεις  θριαμβευτικές κραυγές για την δημιουργία του. Πραγματικά και πολλά χρήματα ευρέθησαν και λαμπρά σχέδια  έγιναν και το Πανελλήνιο έμαθε για το επίτευγμα και οι οφειλόμενοι έπαινοι εδόθησαν και δίδονται στους πρωτεργάτες και στους συντελεστές του μεγάλου αυτού επιτεύγματος. Πράγματι έπαινοι και τιμές οφείλονται στους συμπολίτες μας αυτούς που σκέφτηκαν να διασώσουν την ιστορία που είναι ο μεγάλος δάσκαλος για τις επόμενες γενεές όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι να διασώσουν και την οικονομία του τόπου γιατί χωρίς οικονομία δεν υπάρχει πληθυσμός και χωρίς πληθυσμό νυχτερίδες, αράχνες και αρουραίοι θα κατοικήσουν παντού.
                Ήδη το χωριό αυτό δεν διαθέτει οικονομία γιατί οι συντάξεις των συνταξιούχων ναυτικών δεν θα κρατήσουν για πολύ. Ήδη αφ ότου απόκτησαν πλοία οι Πορτσαϊτες και ναυτικούς που βγήκαν μέσα από τις ζούγκλες, η εμπορική ναυτιλία φεύγει από τα χέρια των Ελλήνων και οι Χιώτες ναυτικοί θα εκλείψουν γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές δεν θα μπορούν να τους πληρώσουν τα αναγκαία προς το ζειν λόγω του ανταγωνισμού στις ναυλαγορές. Ο τουρισμός επίσης είναι επισφαλής γιατί ο τουρίστας έρχεται σε ένα νησί για να κάνει μπάνια και οι παραλίες του χωριού αυτού είναι ακατάλληλες αφού είναι βαθιές, κρύες και προσύνεμες στα μελτέμια. Το χωριό αυτό διαγράφει μια τροχιά παρακμής γιατί αποσύρονται οι δημόσιες υπηρεσίες γιατί απειλούνται με κλείσιμο τα εκπαιδευτικά του ιδρύματα και γιατί η εναπομείνασα λίγη νεολαία θα φύγει για να βρει έξω δουλειά.
                Είναι κρίμα τα έργα των δωρητών, αθλοπαιδιές, παιδικές χαρές, θέατρα, μουσεία και τα λοιπά να γίνουν έρμαια του αδηφάγου χρόνου και της πληθυσμιακής ερήμωσης. Είναι ντροπή έργα για την δημιουργία των οποίων έγινε κατάθεση χρημάτων και ψυχής να εγκαταλειφθούν. Είναι καιρός να δημιουργηθεί τοπική οικονομία, είναι καιρός κάποιος να κάνει ένα θερμοκήπιο να απασχολήσει ένα ανδρόγυνο και μετά άλλο ένα για να μην φύγουν τα παιδιά τους από το χωριό. Ο πρώην δήμαρχος Ευάγγελος Μελιτζάνης πρώτος είδε την ανάγκη για δημιουργία πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής ειδικών προϊόντων αλλά τώρα είναι πασιφανές. Το χωριό διαθέτει γεωργικές εκτάσεις και τα νησιά Μυτιλήνη Σάμος, Κρήτη με την οργανωμένη παραγωγή και διάθεση  είναι παραδείγματα προς μίμηση.
           
             

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ