Απόψεις

31/12/19 14:21

τελ. ενημ.: 31/12/19 14:23

Να ζήσει η κατσίκα του γείτονα

Καλωσορίζοντας για άλλη μια φορά το νέο έτος, σκέφτομαι τη ζωή, τους ανθρώπους με τους οποίους την μοιράζομαι και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον. Κάνω, όπως κάνουμε όλοι, έναν απολογισμό του περασμένου χρόνου και μια ευχή βελτίωσης για τον ερχόμενο.

Η ευχή μου λοιπόν είναι, «Να ζήσει η κατσίκα του γείτονα»!

Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε την αντίθετη έκφραση, «Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα», η οποία έχει γίνει δυστυχώς, ένα κομμάτι της νοοτροπίας μας. Για το νέο έτος, εύχομαι αυτό να αλλάξει.

Το να ευχόμαστε το καλό σε άλλους, να τους φερόμαστε με ευγένεια και να τους βοηθάμε όποτε μπορούμε είναι μέρος της ηθικής διαβίωσης. Και η ηθική διαβίωση είναι σημαντικότατο κομμάτι της προόδου της κοινωνίας μας. Όταν ζήσει η κατσίκα του γείτονα, εκείνος και η οικογένεια του γίνονται πιο υγιείς και δυνατοί. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα αγαθά στην κοινωνία, στους υπόλοιπους μας. Δηλαδή, γινόμαστε όλοι δυνατότεροι.

Αντιθέτως, αν επιθυμούμε (είτε κρυφά είτε φανερά)το κακό των γειτόνων μας, δημιουργούμε ένα αρνητικό κλίμα, απ’ το οποίο όλα τα είδη κακών ανθίζουν. Παραδείγματος χάριν, οικονομική κρίση, εγκληματικότητα, ψυχολογικά τραύματα, έλλειψη εμπιστοσύνης, κτλ.

Η συλλογική νοοτροπία μας πρέπει να είναι θετική. Να θέλουμε και να αγωνιζόμαστε για το καλό των γειτόνων μας.

Όμως, για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αλλαγή, χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας. «Να κάνουμε την καλή πράξη συνήθεια», όπως έλεγε ο Αριστοτέλης. Να την εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Επειδή η ηθική βασίζεται και στην παιδεία, σκεφτείτε παρακαλώ, τα παραμύθια που διαβάζουμε στα παιδιά μας, ειδικά σε αυτή την γιορτινή εποχή. Τα περισσότερα παραμύθια τελειώνουν με την έκφραση «και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Μοιάζει αρκετά με την ευχή της νεκρής κατσίκας, θα έλεγε κανείς. Αναρωτιέμαι, δεν μπορούμε να ζήσουμε όλοι καλά; Γιατί εμείς πρέπει καλύτερα; Αντί να λέμε στα παιδιά «και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», ας τους λέμε, «και ζήσαμε όλοι καλά και όμορφα».

Από καρδιάς, εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά, με υγεία και ευτυχία.

Να ζήσουν όλες οι κατσίκες σας!

 

Απόστολος Πίττας

Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος

M.Sc.,ΔιεθνώνΣχέσεων, London School of Economics

M.Sc.,Οικονομικών, University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne

M.A.,ΕθνικήςΆμυνας, Washington D.C. Institute of World Politics

B.A.,Οικονομικών, Columbia University

B.A., ΠολιτικώνΕπιστημώνκαιΦιλοσοφίας, City University of New York

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση