5.8.2013 11:50

Nα προστατευτεί το Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων

        Δεν έγινε βέβαια αλλά θα γίνει αφού το αποφάσισε το ΔΣ του Δήμου και εξασφαλίστηκαν και τα χρήματα.  Έτσι το μικρό εγκαταλειμμένο χωριό θα αποκτήσει εκτός από ένα δυσανάλογο με το μέγεθός του αξιόλογο γηροκο-μείο που με δικούς του πόρους συντηρεί και ένα αξιόλογο ναυτικό μουσείο.
         Το μουσείο αυτό άσχετα αν θα περιέχει ναυτικά δρώμενα και αντικεί-μενα  που  για πολλούς θυμίζουν μια Πανελλήνια θλιβερή ιδιαιτερότητα είναι ιστορία, γι’ αυτό απονέμεται ιδιαίτερος έπαινος στους πρωτεργάτες της δημιουργίας του.  Το μουσείο έρχεται για να προστεθεί    σε ένα οργανω-μένο γηροκομείο, σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο,  αθλοπαιδιές, Διονυσιακό υπαίθριο θέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων, οργανωμένο κέντρο υγείας  και άλλα έργα που φιλόπατρεις Καρδαμυλίτες δώρισαν στον τόπο τους.
          Το μουσείο προστίθεται και σε κτίρια  ναυτικού Λυκείου, Γυμνασίου και δημοτικών σχολείων που απειλούνται με κλείσιμο γιατί δεν έχουν αρκετά  παιδιά. Είναι προφανές ότι το χωριό αυτό δεν παράγει τίποτα και η οικονομία του στηρίζεται στους ελάχιστους ναυτικούς που επέλεξαν το ναυτικό επάγγελμα και στους συνταξιούχους που δυστυχώς δεν θα παραμείνουν για πολύ. Επίσης στηρίζεται και σε εναπομείναντες συνταξούχους μετοίκους που έρχονται μόνο λίγες ημέρες τον Δεκαπενταύγουστο να βάλουν δηλητήριο στων σπιτιών  τους ποντικούς, τα δε παιδιά και εγγόνια τους είναι αποχνωτισμένα και κάνουν διακοπές  αλλού.  Εδώ προστίθεται και  το περιορισμένο και προσωρινό ενδιαφέρον για το ναυτικό επάγγελμα  και η τουριστική ανεπάρκεια, για να συμπεράνουμε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πληθυσμός γιατί η νεολαία θα έχει φύγει για να βρει εργασιακή απασχόληση, θα αναπαραγάγετε αλλού και στο χωριό θα κατοικήσουν νυχτερίδες αράχνες και αρουραίοι.
           Είναι κρίμα ένα χωριό που είναι πλήρως εξοπλισμένο να εγκαταλειφθεί, είναι κρίμα εργασία και δωρεές που έγιναν με την κατάθεση της ψυχής αξιόλογων Καρδαμυλιτών  να εγκαταλειφθούν.  Είναι κρίμα το ναυτικό μουσείο να μην έχει επισκέπτες. Είναι κρίμα η Ελλάδα να ερημώνεται από τους Έλληνες. Τα Καρδάμυλα για να ζήσουν πρέπει να παράγουν για να δημιουργήσουν δική τους οικονομία και εργασιακά να απασχολήσουν νέους που θα αναπαραχθούν. Χρειάζονται πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, σύγχρονη κτηνοτροφία και γεωργία και βιοτεχνίες κατά το παράδειγμα άλλων νησιών. Η ευθύνη για την ερήμωση του χωριού θα βαρύνει τον Δήμο και την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση γιατί αυτές υπάρχουν και μπορούν. Το νέο κόσμημα των Καρδαμύλων πρέπει να προστατευτεί και για να γίνει πρέπει να λειτουργεί σε κατοικημένη περιοχή. Αν δεν μπορέσουν τότε το υπέροχο ναυτικό μουσείο και τα άλλα έργα κάποτε θα καταντήσουν ερειπωμένα θλιβερά απομεινάρια, άσκοπες προσφορές ανθρώπων που αγάπησαν τον τόπο τους  πάρα πολύ.
          

            
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ