18.5.2015 20:57

Να πληρώνεται το ρεύμα των σχολείων από τα ανταποδοτικά τέλη

Με αφορμή πρόσφατη αλλά και παλαιότερη δημοσίευση του αντιδημάρχου παιδείας κ. Παπαδόπουλου στον τοπικό τύπο, ως μέλη της ενιαίας σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κρίνουμε σκόπιμο για αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Από την σύσταση των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών, το Σεπτέμβριο του 2011, και μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014, η χρηματοδότηση και των δυο επιτροπών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) γινόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών με τέσσερις τακτικές (4) επιχορηγήσεις ανά έτος (μία ανά τρίμηνο). Η 1η και η 3η  τακτική δόση ανερχόταν στο ποσό των 86.535 ευρώ ενώ η 2η και η 4η στο ποσό των 89.535 ευρώ με σκοπό, και την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων. Δυστυχώς το επιπλέον ποσό των 6.000 € (3.000€ στη 2η και άλλων 3.000€ στην 4η δόση) δεν επαρκούσε για την κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών τροχονόμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άντληση επιπλέον ποσού της τάξης των 13.000€ (6.500€ από την 2η και 6500€ από την 4η τακτική δόση) . Σε αυτή την ενέργεια της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, ως μέλη της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας. Αντίθεση που εκφράσαμε και στην πρόσληψη σχολικών τροχονόμων σε περιπτώσεις που δεν το απαιτούσαν οι συγκοινωνιακές συνθήκες αλλά πελατειακές επιταγές.

Η 1η και η 2η τακτική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών του Δήμου Χίου για το 2015 ανήλθε στο ποσό των 108.170 € έκαστη, αυξημένη έναντι των προηγούμενων (86.535 €) κατά 25% και όχι 20% όπως αναγράφει ο κ. Παπαδόπουλος. Η συγκεκριμένη αύξηση δόθηκε στις σχολικές επιτροπές όλων των Δήμων. Ως μέλη της σχολικής επιτροπής  κρίνουμε καλοδεχούμενη την αύξηση αυτή και την θεωρούμε αποτέλεσμα  διαχρονικών συλλογικών απαιτήσεων και σε καμία περίπτωση ως αποτέλεσμα ατομικών ενεργειών. Φυσικά δεν μένουμε εδώ. Οι λειτουργικές και κτιριακές ανάγκες των σχολείων είναι μεγάλες και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο την κάλυψη τους.

Ο κ Παπαδόπουλος κάνει αναφορά, εκτός των τακτικών δόσεων που έρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και στις οποίες αναφερθήκαμε αναλυτικά παραπάνω,  τόσο σε χρηματοδότηση από το Δήμο όσο και από την περιουσία της πρώην σχολικής εφορίας. Σε αυτό το σημείο θέλουμε να επισημάνουμε ότι η μόνη χρηματοδότηση που δίνεται από την πλευρά του Δήμου είναι  αυτή που προέρχεται από τα έσοδα της πρώην σχολικής εφορίας   (για την οποία είναι υποχρεωμένος βάση του νομικού πλαισίου να αποδίδει στις σχολικές επιτροπές) και που για το 2014 στη σχολική επιτροπή της Β/θμιας εκπαίδευσης ανήλθε στο ποσό των 38.220€.

Σε παλαιότερη ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου αφήνονται μη στοιχειοθετημένοι υπαινιγμοί για το που αναλώνεται το 80% της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα σχολεία (το υπόλοιπο 20% μένει στο κεντρικό λογαριασμό των σχολικών επιτροπών). Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων με αυτή την πενιχρή κρατική και δημοτική χρηματοδότηση και προπάντων συνετή διαχείριση, καλύπτουν τη θέρμανση, την αγορά και συντήρηση εποπτικού και άλλης φύσης εξοπλισμού, καθώς και επισκευαστικές ανάγκες (ελλείψει προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου)  μικρής αλλά και μεγάλης κλίμακας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο οικονομικός απολογισμός της ενιαίας σχολικής επιτροπής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε εξονυχιστικά από τον πρόεδρο της κ. Νίκο Στείρο και εγκρίθηκε ομόφωνα από το συμβούλιο. Καλό είναι λοιπόν, για οικονομικά θέματα να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί και να μη αφήνονται υπαινιγμοί για πρόσωπα και θεσμούς χάρη μικροπολιτικής προβολής.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για τη στελέχωση των δύο σχολικών επιτροπών με το κατάλληλο διοικητικό προσωπικό και να επαναφέρει το καθεστώς της πληρωμής της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος των σχολείων αποκλειστικά και μόνο μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Κουτσοδόντης Αναστάσιος - Σταυρινούδης Σταύρος

Εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ