29.5.2012 13:27

Να επιστρέψει στα Ψαρά η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη

 
Επίκαιρη όσο ποτέ γίνεται φέτος η ιδέα του Χιώτη δημοσιογράφου Γιώργου Μπαχά που είχε δημοσιευθεί το 2004 στο περιοδικό Nemecis για την επιστροφή της ταριχευμένης καρδιάς του ήρωα του ’21 Κωνσταντίνου Κανάρη στον τόπο που τον γέννησε και πιο συγκεκριμένα στην Εκκλησία του Αγ. Νικολάου, εκεί που κοινώνησε πριν πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα, εκεί που ζητούσε από τον παπά να ευλογήσει τον γάντζο του πριν από τα μπουρλότα. Δυστυχώς τότε το αίτημα είχε πέσει στο κενό. Φέτος όμως με την συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών θεωρώ ότι πρέπει να επαναφερθεί. Από τις πιο αγνές και ανίκητες μορφές του Αγώνα, ο Κανάρης ξεκίνησε ως ένας ξυπόλητος ψαριανός μούτσος, έγινε ο θρυλικός στην Ευρώπη πυρπολητής που εκδικήθηκε τους τούρκους για τη σφαγή της Χίου ανατινάζοντας τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, πραγματοποίησε πλήθος άλλων ενεργειών, έζησε για να δει την πατρίδα ελεύθερη, αγωνίστηκε για να της δώσει Σύνταγμα το 1843 και κατέληξε απανωτές φορές πρωθυπουργός της  που πέθανε σε βαθιά γεράματα και πάμφτωχος (σε αντίθεση με τους σύγχρονους πρωθυπουργούς).
Σίγουρα δεν θα υπήρχε καλύτερο δώρο για το Νομό μας για τα φετινά Ελευθέρια. Αυτή όμως αναμφίβολα θα ήταν και η επιθυμία του Κανάρη που δεν πρόλαβε να δει την ιδιαίτερη πατρίδα του ελεύθερη. Σε προχωρημένη ηλικία είχε πει: «Εγώ δεν ήθελα να γίνω μπουρλοτιέρης, μήτε ήρωας, ήμουν ναύτης, ήσυχος άνθρωπος της θάλασσας. Κάθε φορά που γύριζα με την φελούκα μου στα Ψαρά και έβλεπα από μακριά το νησί να ξεφυτρώνει σαν ξερολίθαρο μες στη θάλασσα, έλεγα μέσα μου: “Παναγιά μου εδώ θέλω να αράξω, με το καΐκι μου και τα δίχτυα μου”» ενώ λίγο πριν πεθάνει είπε: «Άφησα πάλι τον νου μου να πάει πίσω στα Ψαρά, θυμήθηκα πάλι εκείνο το κομμάτι θάλασσας που έβλεπα από το παράθυρό μου και τις τούρκικες αρμάδες που αρμένιζαν απέναντι, κι είπα μέσα μου: “Άραγες Παναγιά μου θα’συχάσουνε ποτέ τούτα τα νερά;”»
Κλείνω αναπαράγοντας το δημοσίευμα του περιοδικού Nemecis από το 2004:
«Η καρδιά του Κανάρη θα αναπαυθεί όταν τοποθετηθεί στο ναό του Αι-Νικόλα απ’ όπου ο αγωνιστής ξεκίνησε ξυπόλητος για τους τιτάνιους αγώνες του. Η καρδιά του Κανάρη θα αναπαυθεί όταν θα ακούει τον αέρα να σφυρίζει στη Μαύρη Ράχη, όταν θα μυρίζει το μοσχολίβανο και το ψαριανό θυμάρι, όταν θα κουβεντιάζει με τους αδικοχαμένους και τους σφαγμένους που δεν γυρεύουν γδικιωμό, μα το γλυκό το λόγο και τη θύμηση για να μη σβήσουν παντοτινά».
 
Μάνος Πάχος
Δικηγόρος.
 
 
ΥΓ: Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή κίνηση στο facebook με την ονομασία: «Να επιστρέψει στα Ψαρά η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ