16.11.2017 10:18

Μπα … τίποτα, τίποτα…

Κάποια χρόνια πριν την έκρηξη των κοινωνικών δικτύων οι έμπειροι πολιτικοί ρεπόρτερ αδημονούσαν για τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είχαν συνηθίσει σ’ αυτό να ανακοινώνονται οι σπουδαίες αποφάσεις, να δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές του κυβερνητικού σχήματος από τον πρωθυπουργό και εκεί να κατατίθενται και οι όποιες αντιρρήσεις από τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Ο νομοθέτης τη χρηστικότητα του Υπουργικού Συμβουλίου θα είχε λογικά κατά νου όταν, στα πλαίσια του «Καλλικράτη» διαμόρφωνε την Εκτελεστική Επιτροπή για κάθε Δήμο, το αντίστοιχο Υπουργικό του Συμβούλιο δηλαδή. Σ’ αυτήν, με πρωτοβουλία του δημάρχου παίρνει μέρος των σύνολο των αντιδημαρχών και των προσώπων που χαράσσουν δημοτική πολιτική ή διαθέτουν χωρικές ή άλλες εντεταλμένες ευθύνες.

Πάει καιρός που ο Μαν. Βουρνούς καθόρισε κάθε Τρίτη πρωί τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής ως ένα όργανο εβδομαδιαίου απολογισμού και ενημέρωσης για το παραχθέν δημοτικό έργο και χάραξης δημοτικής στρατηγικής για την επόμενη εβδομάδα ή καλύτερα για μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Πράγματι κάθε Τρίτη καμιά δεκαριά νοματαίοι συνωστίζονται στο γραφείο του για κανένα δίωρο.

Σχεδόν κάθε Τρίτη μεσημέρι επιδιώκω να ανακαλύψω έστω ένα μονόστηλο ενημέρωσης από το … Υπουργικό Συμβούλιο του Δήμου μας. «Μπα, τίποτα, τίποτα…», είναι η κλασσική απάντηση των «πηγών» μου. Την ίδια ακριβώς επανέλαβαν και την περασμένη Τρίτη. «Πολύτιμος χρόνος που χάνεται άδικα», συμπληρώνουν.

Η απαξίωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, του οργάνου που αντικατοπτρίζει καλύτερα από το καθένα την παραγωγικότητα του δημοτικού έργου, είναι δυστυχώς σήμερα ο καθρέφτης της δημοτικής αρχής. Πνιγμένη στη ρουτίνα της καθημερινότητας καταπιάνεται με τρέχουσα θεματολογία ήσσονος σημασίας και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει θέσει στόχους μελλοντικής διάστασης.

Η αιτιολογία της θεσμικής υποβάθμισης μπορεί να έχει πολλών λογιών εξηγήσεις:

  • ο δημοτικός μηχανισμός παραγωγής έχει βαλτώσει, δεν παράγει.
  • η κουλτούρα διαλόγου και συνεργασίας δεν είναι το φόρτε της δημοτικής αρχής κι αυτό αποτυπώνεται σε κάθε συλλογικό όργανο.
  • ο δήμαρχος προσωπικά δεν διαθέτει ικανότητες συντονισμού των συνεργατών του, οπότε η συζήτηση παρεκτρέπεται σε μη γόνιμα πεδία.

Επιλέγει ο καθένας όποια εξήγηση προσεγγίζει ευκολότερα τη δική του αντίληψη. Άλλωστε δεν είναι δα και δικές μας οι χαμένες άδικα ώρες…. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ