2.5.2017 9:17

Το μόνιμο εκκρεμές ανάμεσα στο δήμαρχο εσωτερικού και το δήμαρχο εξωτερικού

Η ταλάντευση ανάμεσα στο δήμαρχο – πρότυπο εντολοδόχο της κυβερνητικής τακτικής, γιατί στρατηγική ποτέ δεν υπήρξε, και το δήμαρχο εκφραστή της σκληρής ροκ γραμμής άρχισε να καταγράφεται από το συλλαλητήριο της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα κι εντεύθεν. Ως τότε ο Μαν. Βουρνούς, επηρεασμένος καθαρά από τους στενότερους συνεργάτες του επί του προσφυγικού,ήταν θιασώτης της λογικής πως ο Δήμος μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί την ιστορική προσφυγική διέλευση από τη Χίο.

Το απόγευμα του συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού στην πορεία απ’ την πλατεία Βουνακίου μέχρι το «Χανδρής», και με δεδομένο ότι ο δήμαρχος Χίου διακαώς επιθυμεί την επανεκλογή του, κάτι κλονίστηκε στον εσωτερικό του κόσμο. Άρχισαν να επιβάλλονται οι αμφιβολίες τί θα συμβεί αν η δημοτική αρχή εφαρμόσει μια πολιτική ολότελα απονομιμοποιημένη στη λαϊκή βάση.

Έκτοτε ο Μαν. Βουρνούς ακροβατεί ανάμεσα στο δήμαρχο εσωτερικού και το δήμαρχο εξωτερικού επί του προσφυγικού. Στο εσωτερικό χρησιμοποιεί μια σκληρή ρητορική. Κάλεσα στο γραφείο μου τον εκπρόσωπο της Βασκικής Μ.Κ.Ο. και του ζήτησα να αποχωρήσει. Στο εξωτερικό, όμως, εκεί που αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και περιορισμένο πολιτικό κόστος, προφέρει τις πραγματικές σκέψεις του.

Σύμπτωσις επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωσις. Υπέρ της νέας δομής τάχθηκε δημόσια στο πρόσφατο ταξίδι του στις Η.Π.Α.. Να δεχτούμε ότι εκεί υπήρξε … παράφραση, δεν αποδόθηκαν επακριβώς όσα ήθελε να εκφράσει. Έρχεται όμως και ο Gurdian για να μεταφέρει ακριβώς τα ίδια έπειτα από συζήτηση του με τον Μαν. Βουρνού. Να δεχτώ ότι δεν υπάρχουν εισαγωγικά ή ίσως ηχητικό απόσπασμα. Να μην μίλησε επακριβώς για δεύτερη δομή στη Χίο. Όταν όμως τα συμφραζόμενα και από τον «Εθνικό Κήρυκα» και από τον Gurdian κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα, επειδή δυσκολεύομαι να ενστερνιστώ θεωρία συνομωσίας κατά του δημάρχου Χίου από τον διεθνή Τύπο, κάτι δεν πάει καλά με όσα τελικά θέλει να πει ο Μαν. Βουρνούς.

Το μυστικό κρύβεται όπου προαναφέρθηκε. Ο δήμαρχος δεν έχει πεισθεί για το δέον γεννέσθαι στο κρισιμότερο θέμα της δημοτικής θητείας του. Ούτε εκείνος, ούτε κάποιοι εκ των συνεργατών του. Παραδέρνει μεταξύ της σκληρής γραμμής, η οποία θυσιάζει μια πρόσκαιρη αναταραχή στο κέντρο της πόλης υπέρ μιας βιώσιμης κατάληξης σε βάθος χρόνου και μεταξύ της λογικής μέρους των συνεργατών του, οι οποίοι τρέμουν με την ιδέα ενός ανεξέλεγκτου περιστατικού.

Η εκκρεμότητα ανάμεσα στο δήμαρχο εσωτερικού και το δήμαρχο εξωτερικού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική εφαρμογή των όποιων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος, ας μην ξεχνάμε, εφαρμόζει ό,τι το Δημοτικό Συμβούλιο ορίσει.

Θα καθορίσει όμως και τη μελλοντική διαμόρφωση δημοτικών κινήσεων. Αν το προσφυγικό πρωταγωνιστεί στη ζωή του τόπου ως τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, θα καθορίσει συνάμα και τον αντίπαλο του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ