11.1.2017 10:21

Το μοναδικό φαινόμενο Φεγγουδάκης

Τα τσάρτερ εξαφανίστηκαν. Ο τουρισμός, εγχώριος και ευρωπαϊκός, είναι συνώνυμο του ανεκδότου στη Χίο. Κι ο Φεγγουδάκης … χτίζει. Με το Πυργούσικο κόλλημα του στη διακόσμηση  διευρύνει το «Ελληνικό Κάστρο», σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το επιτελείο του, οι διευθυντές των ξενοδοχείων του, δεν ωραιοποιούν τις καταστάσεις. Τον προειδοποιούν ότι η τουριστική σεζόν του 2017 θα είναι δραματική και πάντως η χειρότερη από τότε που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό. Πέρα βρέχει… Ο κυρ Αντώνης χτίζει…

Σε συζήτηση μεταξύ φίλων πριν καιρό είχε πέσει το όνομα Φεγγουδάκης. Μην τον λογαριάζεις στους τουριστικούς επιχειρηματίες. Ο Αντώνης μόνο χτίζει, μου είχαν πει.

Έτσι πριν λίγες μέρες, κουτουλώντας τον στο «Ελληνικό Κάστρο», τον ρώτησα το αυτονόητο: επενδύσεις στον τουρισμό, μικρές ή μεγάλες δεν έχει σημασία, σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Την απάντηση τη διαπίστωσα. Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα απ’ το γραφείο του είχε παρελάσει ο μισός επαγγελματικός κόσμος της οικοδομής, κατά προτίμηση της νότιας Χίου, για εντολές και οδηγίες. Θέλω αυτό και το θέλω … χθες. Κι οι μπετατζήδες, αλουμινάδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί χαιρετούσαν τον πελάτη με τη βεβαιότητα της φερεγγυότητας να καλύπτει απόλυτα κάθε τους κίνηση. Γιατί, τόσες δεκαετίες τώρα, δεν βρέθηκε ένας, μα ένας, να ξεστομίσει ότι ο Φεγγουδάκης δεν ήταν εντάξει στις συμφωνίες του.

«Δεν έκανα τα ξενοδοχεία για να βγάλω λεφτά. Μπορεί η λειτουργία τους να μην είναι ζημιογόνα; Ποτέ δεν επεδίωξα να κάνω απόσβεση. Χτίζω γιατί η ικανοποίηση μου είναι να δίνω δουλειές. Απασχόληση στον τόπο μου. Είναι περίοδος που για μένα δουλεύουν 250 άτομα. Άνθρωποι που ξέρω ότι έχουν ανάγκη το μεροκάματο. Να η ικανοποίηση μου…»

Ούτε το φαινόμενο Φεγγουδάκης αξιοποιήσαμε ποτέ. Το πάθος ενός Χιώτη (με κεφαλαία τα γράμματα) να προσφέρει στον πιο κρίσιμο τομέα της τοπικής οικονομίας, την απασχόληση. Παλεύοντας με όλα τα θηρία της νεοελληνικής πραγματικότητας, με ακαταμάχητο τη γραφειοκρατία. Τον αφήνουμε αβοήθητο και ανυπεράσπιστο, ποντάροντας, ίσως, ότι κάποτε κι αυτός θα λυγίσει, σαν τόσοι άλλοι. Για αυτό όμως ο Φεγγουδάκης είναι φαινόμενο. Τρέφεται απ’ τις δυσκολίες, δεν το βάζει κάτω. Κάνει το κέφι του δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Να μην είχαμε κι άλλους σαν τον κυρ Αντώνη…

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ