30.5.2018 15:15

Μνήμη σύγχρονων Χίων πολιτικών ανδρών

Με αφορμή την έκδοση ενός πονήματος για τον Λ. Μπουρνιά

Μόλις πριν από δυο ημέρες, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου της ΝΔ κ. Πρόδρομος Μανωλάκης μου επέδωκε, τιμής ένεκεν,  ένα νέο πόνημα υπό τον τίτλο <<Λεωνίδας Μπουρνιάς (1909-1997)- Η ζωή και το έργο του>>, το οποίο συνέγραψε ο συμπολίτης μας, Καθηγητής Φιλολογίας και Επίτιμος Γυμνασιάρχης κ. Γρηγόρης Σπανός. Πρόκειται για μια έκδοση, 48 σελίδων, του καλλιτεχνικού τυπογραφείου-εκδοτικού οίκου <<Άλφα Πι>> του Γιάννη Παληού και των συνεργατών του, σε καλαίσθητο σχήμα, με πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό και τη δαπάνη εκδόσεως ανέλαβε η ΝΟΔΕ Χίου.

 Στο εγχειρίδιο αυτό, το οποίο συνιστά μια μονογραφία σκιαγράφησης της προσωπικότητας του εκλιπόντος Χίου πολιτικού, παρουσιάζεται ο βίος, η δράση και το έργο εν γένει του Λεωνίδα Μπουρνιά. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές της έκδοσης.

  Το γεγονός αυτό απετέλεσε την αφορμή να έλθει στη μνήμη μου ο συγχωρεμένος Δημήτριος Ν. Λαινάς που , επί σειρά ετών διαφώτιζε το αναγνωστικό κοινό του τόπου μας, μέσα από τα επίκαιρα χρονογραφήματά του, στις στήλες των τοπικών ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων.

  Θυμάμαι, σαν να ΄ναι ετούτη η ώρα, την -κατ΄ επανάληψη- δημοσιευθείσα  πρότασή του να ονομαστούν δύο τμήματα του νέου περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης (από Βαρβάσι προς Λιβάδια) σε οδούς <<Νικολάου Ζορμπά>> και <<Λεωνίδα Μπουρνιά>>. Πρόταση που, δεν έτυχε αρχικά της δέουσας σημασίας και όταν ο γράφων το παρόν αξιώθηκε να συμπεριληφθεί στα μέλη της Επιτροπής Ονοματοθεσίας οδών, ως δημοτικός Σύμβουλος Χίου, έφερε την πρόταση αυτή προς ψήφιση στην Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο (στα μέσα της δεκαετίας του 2000) κι έτσι σήμερα το β΄ και γ΄ τμήματα του περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης φέρουν τα ονόματα των δυο αυτών διαπρεπών Χίων πολιτικών. Δυο πολιτικών που και οι δύο υπηρέτησαν τον τόπο, καθένας από τη δική του σκοπιά, αλλά και ανήλθαν σε Υπουργικούς θώκους και τα βουλευτικά έδρανα επί δεκαετίες. Τέτοιου είδους πράξεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι, παρά τις όποιες ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών, η διακονία του λαού και η υπηρεσία στην πατρίδα μέσα από  τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, είναι κάτι που ενώνει και καταξιώνει τον άνθρωπο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται. Γι΄ αυτό και η παράλληλη και σύγχρονη τιμή στα δυο αυτά πρόσωπα επάξια αποδόθηκε, ισάξια και διαχρονικά. 

                Να υπενθυμίσω ότι, ήδη από το 2001 (μήνα Δεκέμβριο) το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με αφορμή την εκδημία -τότε- του Νομάρχη Χίου Γιώργου Καλουτά, ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί το όνομά του στο α΄ τμήμα του περιφερειακού δρόμου (ύψος Μπέλα Βίστα προς Βαρβάσι). Έτσι, υπάρχει ονοματοδοσία για το α΄, β΄, και γ΄ τμήματα και απομένει για το δ΄ (τελευταίο). Θεωρώ ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να δώσει στο δ΄ τμήμα του εν λόγω δρόμου (ύψος Παναγίας Βοήθειας προς Λιβάδια) το όνομα του προσφάτως εκλιπόντος Δημάρχου Γιάννη Μπουμπάρη. Έτσι, θα συμπληρωθεί το πάνελ των αθανάτων σύγχρονων Χίων πολιτικών ανδρών, με μια πράξη ομόνοιας, αέναης εκτίμησης και αμοιβαότητας. 

Οι Νικόλαος Ζορμπάς και Λεωνίδας Μπουρνιάς υπήρξαν πολιτικοί αντίπαλοι. Αλλά και οι δυο καταξιωμένοι πολιτικοί και υπηρέτες της πατρίδας. Οι όποιες διαφορές τους δεν ήσαν προσωπικές, αλλά ιδεολογικές.

 Το ίδιο και οι Γιάννης Μπουμπάρης και Γιώργος Καλουτάς, δυο γνήσιοι εκφραστές από τον χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού) της Χίου.

  Η σύγχρονη Χίος οφείλει αφενός να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη τους και αφετέρου να διακηρύξει –μέσα από τη συμβολική αυτή πράξη ενότητας– την ομοψυχία και τον σεβασμό στις προσωπικότητες εκείνες, που σφυρηλάτησαν το πολιτικό γίγνεσθαι στη Χίο του δευτέρου ημίσεως του 20ου αιώνα.

  Τέλος, κάτι που λείπει και που, πιστεύω σύντομα να υλοποιηθεί, η έκδοση ενός εγχειριδίου και για τον Νικόλαο Ζορμπά (προφανώς από την Νομαρχιακή Χίου του ΠΑΣΟΚ – νυν <<Κίνημα Αλλαγής>>) με συγγραφέα τον ίδιο –πολυτάλαντο και πολυγραφότατο– κ. Γρηγόρη Σπανό-.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ