22.1.2018 14:32

Μήπως «στρίβει το καράβι» ευκολότερα από όσο νομίζουμε;

Ξανάρθαν οι Γερμανοί στη Χίο μας και δεν φορούσαν μπότες και σβάστικα, όπως θα περίμεναν, για να το χαρούν και να κινδυνολογήσουν, τα αρρωστημένα μυαλά του τόπου μας. Τον κ. Φούχτελ ίσως τον θυμόμαστε στο παρελθόν. Εκείνον τον υφυπουργό της Μέρκελ, που τον έβαλε κάποια στιγμή να μεταφέρει τη γερμανική τεχνογνωσία απευθείας στους ελληνικούς φορείς Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ο Φούχτελ λοιπόν έχει οργώσει την Ελλάδα, με περισσότερες επισκέψεις ακόμα κι από τον … Σκουρλέτη. Ήρθε η ώρα να ρίξει η Ελληνογερμανική Συνέλευση μια ματιά και κατά δω, την … εμπόλεμη ζώνη του προσφυγικού. Απ’ τη Λέσβο το ξεκίνησε, πήρε κι εμάς η μπάλα κι άρχισε μια προσέγγιση επιστημονικής κατεύθυνσης για το κατά πόσο τα νησιά μας μπορούν να πετύχουν έναν αειφόρο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Επί του αντικειμένου τα είπαμε και θα τα πούμε και στο μέλλον αναλυτικότερα. Μήπως όμως απ’ την επίσκεψη των Γερμανών πρέπει να συνάγουμε κι άλλα, πιο ουσιώδη συμπεράσματα; Ήρθε εδώ ο δήμαρχος μιας πόλης τους και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να … αδειάσει τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας του. «Διαφωνώ», είπε, «με τη διαπίστωση ότι οι δήμαρχοι των νησιών εμποδίζουν τη μεταναστευτική λύση».

Το είπε για να μη φανεί αγενής εμπρός στο Μαν. Βουρνού; Μπα, οι Γερμανοί δεν φημίζονται και τόσο για τέτοιου είδους ευαισθησίες τους. Το είδε, το διαπίστωσε κι έγινε ένας μικρός, ασήμαντος κρίκος αποδόμησης του βασικού κυβερνητικού επιχειρήματος, το οποίο περνά με ευκολία και στην Ευρώπη. Τα νησιά ευθύνονται για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Θα εξαντληθώ να το γράφω: η λάθος στρατηγική για το μεταναστευτικό ορίζεται από εμάς τους ίδιους. Μετέχουμε μόνο στο πρόσκαιρο παιχνίδι του σήμερα (που θα γίνει η κάθε δομή, πόση χωρητικότητα θα έχει κ.ο.κ.) και δεν τοποθετούμε στο τραπέζι της συζήτησης την ουσία. Η μεταναστευτική κρίση έχει και παράπλευρα θύματα, εκτός από τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα σημεία που έχουν οριστεί σιωπηρώς από Ευρώπη – Τουρκία και κυβέρνηση να επιτελούν ρόλο χωροφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων. Τη δική μας θυματοποίηση δεν αναδεικνύουμε, αποδεχόμαστε το ρόλο του καρπαζοεισπράχτορα ενός προβλήματος με εύρος κάποιων πολλών δεκαετιών.

Αυτό δεν έχει συλλάβει η τοπική μας εξουσία, δεν θέλει από υπέρμετρο εγωισμό να το δει ή το θεωρεί υπερβολικά δύσκολο στην υλοποίηση. Κι έρχονται οι Γερμανοί κατά δω κι αποδεικνύουν ότι το καράβι στρίβει ευκολότερα από ότι πιστεύουμε, φτάνει να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ