7.8.2017 13:22

Μήπως όλα είναι μια ιδέα;

Με το που διπλασιαστεί ο πληθυσμός του νησιού επιστρέφει αυτόματα και το κυκλοφοριακό φορτίο με αιχμή του πάντα τον κύκλο του δημοτικού κήπου. Μποτιλιάρισμα και ρυθμός σημειωτόν σε συνθήκες που φέρνουν στο νου κάτι από Αθήνα, ιδίως την ώρα αιχμής επιστροφής από το γραφείο στο σπίτι.

Το παγιωμένο πρόβλημα έχουν επιδιώξει κατά καιρούς να λύσουν άφθονες μελέτες. Από τη δημαρχεία του Π. Παντελάρα μελέτες ή συνεργασίες εκπονούνται, άλλοτε από ιδιωτικά γραφεία συγκοινωνιολόγων κι άλλοτε με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λύσεις μόνο δεν δίνονται...

Κάποιες από αυτές είναι, ίσως, πιο απλές από όσο κάποιοι τις θεωρούμε. Για παράδειγμα ποιος δεν διαπιστώνει ότι το κυκλικό δίκτυο φρακάρει κάθε φορά που ένα ή δυο λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ επιβιβάζουν ή αποβιβάζουν επιβάτες; Ή αντίστοιχα όταν τα λεωφορεία του Υπεραστικού κρίνουν κατάλληλο σημείο για την αποβίβαση τον κόμβο στην είσοδο της Απλωταριάς. Ποιος δεν ενοχλείται όταν για τις εκδρομές του ΚΑΠΗ δεν παρατάσσονται όλα τα εκδρομικά λεωφορεία έξω από τις εγκαταστάσεις του; Μια αεροφωτογραφία θα καταδείκνυε, επίσης, την αρρωστημένη μας υπομονή να αποδεχόμαστε ως χώρο στάθμευσης πιάτσας σχεδόν όλων των διαθέσιμων taxiτους ελάχιστους ελεύθερους χώρους του υπερκέντρου.

Λείπει απλά η πολιτική βούληση της σύγκρουσης ή όλα τα παραπάνω  - και πολλά περισσότερα – υποτάσσονται στην ακλόνητη λογική ότι Χίος είναι μόνο ό,τι βρίσκεται μέσα στο πόδια μας, μεταξύ των οδών Καλουτά και Απλωταριάς;

Θυμάμαι κάποτε την ... επανάσταση όταν προτάθηκε η μεταφορά της Πυροσβεστικής από το κέντρο. Επινοήθηκαν κι αραδιάστηκαν δεκάδες αντεπιχειρήματα για να μην μεταφερθεί στον ... άλλο κόσμο της Φάρκαινας. Η πράξη απέδειξε ότι κανείς δεν έχασε. Ούτε η επιχειρησιακή ικανότητα της Πυροσβεστικής, ούτε το κέντρο. Πιθανά ξεβολεύτηκαν οι τότε πυροσβέστες από το να παρελαύνει όλη η κίνηση στα μάτια τους. Ή αντίστοιχα όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ απ’ τη γειτονιά πίσω απ’ το Ομήρειο στην αίθουσα αναμονής επιβατών. Πενήντα μέτρα δρόμος. Ούτε αποδεδειγμένα μειώθηκε το επιβατικό κοινό, ούτε κατέρρευσε η μικρή αγορά πίσω από το Ομήρειο, όπως υπήρξε η αρχική ανησυχία. Ζει κι επιβιώνει.

Μια αναδρομή στη συγκρουσιακή μας πορεία με το χθες του υπερκέντρου διαλύει τις πομπώδεις κι ανυπόστατες σημερινές αντιδράσεις στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για να ανασάνει κι άλλο ο κύκλος του δημοτικού κήπου. Βούληση σύγκρουσης με την αρρωστημένη μας νοοτροπία λείπει λοιπόν και λιγότερο κάποιες νέες χιλιάδες ευρώ για μια νέα μελέτη. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ