9.8.2017 12:59

Μην τα φορτώνουμε όλα στους εφοπλιστές...

Έχουν κι εκείνοι τις ευθύνες τους. Δεν εγκαταλείπεις ακυβέρνητο το σκάφος στην πρώτη φουρτούνα, νουθετούν δικαιολογημένα τα πληρώματά τους. Το σκάφος καταγωγής τους βουλιάζει, το παρατηρούν σίγουρα με τον υψηλό δείκτη αντίληψης τους, αλλά με την εξαίρεση δυο – τριών που έχουν, θαρρείς, δαγκώσει τη χιώτικη λαμαρίνα, οι υπόλοιποι αμελούν το χρέος τους. Δεν τους επιρρίπτεις ακέραιη την ευθύνη. Βρίσκουν και τα κάνουν... Ποτέ κανείς δεν τους απευθύνθηκε στα σοβαρά, προτείνοντας τους ιδέες τοποθέτησης μέρους των κεφαλαίων τους. Παιδιά των ... θελημάτων των αιρετών μας τους είχαμε μετατρέψει μια ζωή κι αυτό το παραμύθι πιά έπαψε προ πολλού να πουλάει.

Κι αφού βρήκαμε παπά, είπαμε να θάψουμε πέντε – έξι. Οι εφοπλιστές δεν φταίνε που δεν μας δίνουν σημασία; Οι εφοπλιστές εμπόδισαν το νησί να αναπτυχθεί και τουριστικά. Πόσες φορές δεν το ακούμε καθημερινά ως δικαιολογία; Φτηνή, για όποιον την εξετάσει εις βάθος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως οσάκις δειλά – δειλά κάποιοι εφοπλιστές δοκίμασαν να δραστηριοποιηθούν στον τουριστικό κλάδο, βρήκαν μπροστά τους βουνό αντιδράσεων από τους ντόπιους. Κανένας από αυτούς δεν ήταν διατεθειμένος να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Με έχουν και στο παρελθόν απασχολήσει ανάλογες σκέψεις, επανέρχονται όμως σαν τα ... εποχιακά φρούτα. Μια βουτιά στο fbτων ημερών θα αιτιολογήσει απόλυτα την επιστροφή. Απλοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, συνήθως μέσου οικονομικού επιπέδου και ως επί τω πλείστων αναπαυόμενοι στη δροσερή σκιά του δημοσίου, με πολύ μεγάλη ευκολία διατυπώνουν τη θλίψη τους για την αλλοίωση των χωριών τους και τη μετατροπή τους σε ... απόλυτων τουριστικών προορισμών. Ανακινούν μνήμες από το παρελθόν και τις συγκρίνουν με το σήμερα, για να επιρρίψουν την τελική ευθύνη στην ... ασθένεια του τουρισμού. Για να τα κονομήσει, ισχυρίζονται, ο επαγγελματίας, χάσαμε εμείς τα χρόνια της αθωότητας μας.

Ναι, αλλά τα χρόνια της αθωότητας δεν τα εκμεταλλεύεται κανείς alacart. Να σε ενοχλεί το μόλομα του φυσικού λιμανιού για να δένουν πια τα σκάφη, να σε ενοχλεί όμως ταυτόχρονα και η επικράτηση της οχηματαγωγής κίνησης για να φτάσεις στη δουλίτσα σου στην πόλη.

Η εξέλιξη της ζωής κι ενός τόπου δεν έρχεται ποτέ αποσπασματικά. Είναι μια συνολική λειτουργία αναπόφευκτη. Με τις θετικές και τις αρνητικές όψεις της. Ή τις αποδεχόμαστε ή τις απορρίπτουμε συλλήβδην. Η εντύπωση, λοιπόν, που κυριαρχεί σε μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας, ότι με τον τουρισμό έρχονται τα άγρια να διώξουν τα ήμερα, είναι η βασική αιτία απόρριψης του τουρισμού ως πηγής οικονομικού βιοπορισμού. Θα την αλλάξουμε, παραμερίζοντας τις φτηνές δικαιολογίες για το εφοπλιστικό μπλόκο; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ