3.9.2012 15:40

Μην πυροβολείτε -Κάτω τα χέρια

 
Στον απόηχο του βουητού που μας βρήκε, όχι αδικαιολόγητα, παρατηρώ ότι έχει γίνει «κοινωνική υποχρέωση» ή «ανταπόδοση» μια αβανταδόρικη αρθρογραφία με τίτλους και περιεχόμενο ακόμα και προκλητικό για τις μέρες μας, όπως «μη πυροβολείτε τον ένα, κάτω τα χέρια από τον άλλο» κλπ. καθώς οι αρθρογράφοι αναφέρονται σε πρόσωπα για τα οποία η κοινή γνώμη έχει φορτιστεί για κάποιο λόγο.
 
Ποιος, όμως, πυροβολεί και ποιος χειροδικεί; Ελάχιστες φωνές «τόλμησαν» να πούνε κάτι για ό,τι προκαλεί τους τελευταίους, κυρίως, μήνες κι αμέσως βγαίνουν οι «αστυνόμοι» της σκέψης και της καθοδήγησης να επιβάλλουν σιωπή.
 
Ο κόσμος παρακολουθεί άναυδος, ατιμόνευτος και απογοητευμένος μια πολιτεία σε απόλυτη κατάρρευση. Αδύναμος ο λαός ακόμα και να σχολιάσει τα όσα δεινά έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις.  Βουτηγμένος στα βάσανα της καθημερινότητας και της βιοτικής αισθάνεται να έχει χάσει όλα τα στηρίγματα ενός κράτους.
 
Αποκορύφωμα η πρόσφατη καταστροφή. Η επόμενη ημέρα εξελίσσεται χωρίς ουσιαστική διερεύνηση για τις αιτίες και τους υπευθύνους, τουλάχιστο για την αποφυγή νέων τραγωδιών για τον τόπο. Η μόνη «ένταση», και αυτή ενδεικτική για την κατρακύλα της κοινωνικής εκπαίδευσης, η «εντυπωσιακή» παρέλαση των κυνηγών.
 
Κανείς δεν φταίει για την απόλυτη ανυπαρξία προληπτικών μέτρων, κανείς δεν ευθύνεται για την απουσία οργανωμένης παλλαϊκής κινητοποίησης, κανείς δεν αισχύνεται ότι ο μισός και πλέον πληθυσμός του νησιού δεν θα ξαναδεί την Χίο όπως τη γνώρισε.
 
Αξίζει να αναζητήσετε και να διαβάσετε, αγαπητοί φίλοι, τα πρακτικά των συσκέψεων του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας (ΣΟΠΠ) που έγιναν τον προηγούμενο Απρίλη με αντικείμενο την πυροπροστασία για την περίοδο που διανύουμε.
 
Από το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων θα φρύξετε για το μέγεθος της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης  και των ελλείψεων σε όλη την ύπαιθρο. Διαπιστωμένη και επιβεβαιωμένη έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, κατεστραμμένοι αγροτικοί δρόμοι και επικίνδυνοι για τα πυροσβεστικά οχήματα, ανυπαρξία κρουνών και στοιχειωδών υποδομών υδροληψίας, κατεστραμμένοι υδρολήπτες, σχέδια έκτακτης ανάγκης που δεν έχουν επικαιροποιηθεί, εγκληματική κατάσταση, ενδεχομένως και με προέκταση ποινικής ευθύνης.
 
Το συντονιστικό όργανο που προαναφέραμε συνήλθε δυο φορές, μια τον Μάρτιο χωρίς να ολοκληρωθεί η σύσκεψη, καθόσον δεν μπορούσαν να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούσαν το Δήμο, επειδή ο εκπρόσωπος του είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, μια δεύτερη επιχειρήθηκε για τις 23 Απριλίου η οποία και πάλι δεν έγινε γιατί θυμήθηκαν ότι είναι του Αγ. Γεωργίου και η Τρίτη τελικά πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου όπου όμως δεν παρουσιάσθηκε κανένας από το Δήμο Χίου. Μπορεί να το χωρέσει ο νους του ανθρώπου;; Ο υπεύθυνος φορέας για την πρόληψη, ο οποίος έχει λάβει και σχετικά κονδύλια, δεν συμμετείχε στη σύσκεψη του αρμόδιου οργάνου για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων για την αντιπυρική προστασία!!!!
 
Γιατί λοιπόν καήκαμε;;;
 
Πέραν τούτων, περιμένουμε και μια επίσημη δημόσια απάντηση για τις ενέργειες του Δήμου επί των διαλαμβανομένων παρατηρήσεων στο με αριθ. Πρωτ. 797/Φ.702.15/18-4-2012 έγγραφο της ΠΥ προς το Δήμο.
 
Υπάρχουν ευθύνες για αυτή την καταστροφή, υπάρχουν υπεύθυνοι για την απόλυτη απουσία προετοιμασίας και σχεδιασμού για σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο φωτιάς, υπάρχουν υπεύθυνοι που αντιδήμαρχοι (ουσιαστικά Δήμαρχοι στις περιοχές τους κάθονταν στα καφενεία «άεργοι» τις ώρες της κολάσεως). Καταγράφηκε η ανεπάρκεια πολλών αρμοδίων, η κοινωνία της Χίου πόνεσε για άλλη μια φορά σκληρά, η πολιτεία αν υπάρχει, οφείλει με τα όργανά της να συντάξει πόρισμα και να καταλογισθούν ευθύνες και να δημοσιευθούν. Η τακτική του «τώρα πια έγινε το κακό, μη τα ψάχνεις» μας έφερε γενικότερα ως εδώ. Οι εγκληματικά ανεπαρκείς υπάλληλοι, πολιτικοί κλπ δεν μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους. 
 
Αν απαιτηθεί θα επανέλθουμε πιο συγκεκριμένα.
 
Σταύρος Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.
Δημοτικός Σύμβουλος
www.s-michailidis.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ