11.7.2017 18:12

Μια σοβαρή εξήγηση είναι ότι πιστεύουν όσα γράφουν στο Δήμο

Πασχίζει όλη η κοινωνία να ερμηνεύσει για ποιο λόγο η δημοτική αρχή συμπεριφέρεται στο προσφυγικό σαν να έχει καταπιεί το χάπι του αλάθητου και δεν μετακινείται ρούπι από τη θέση της. Ορισμένοι το παραξηλώνουν στη λογική του Έλληνα να ανακαλύπτει πίσω από κάθε φαινόμενο συνομωσίες, εξαρτήσεις ή κινήσεις επί τω αζημίωτο. Διαβάζοντας κανείς την πιο πρόσφατη δημοτική ανακοίνωση θα καταλάβει πως η εξήγηση είναι τελικά απλούστερη κι ας μην πάει με ευκολία το μυαλό μας.

Περιγράφει η ανακοίνωση του Δήμου τη μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από τις παραθαλάσσιες σκηνές της Σούδας στα κοντέινερ του καταυλισμού και πιθανά σε κάποιους πρόσθετους εκμισθωμένους χώρους. Όποιος διαβάσει το κείμενο χωρίς προστατευτικό της λογικής του φίλτρο, μένει με την εντύπωση ότι το προσωπικό της Μονομετοχικής Εταιρείας έδωσε τιτάνιο αγώνα για να πετύχει το στόχο του.

Η υπερβολή στο μεγαλείο της. Αν μάλιστα δεν πρόκειται για υπερβολή, είναι αναγκαίες οι εξηγήσεις από τη Μονομετοχική προκειμένου να αντιληφθούμε κι εμείς οι αδαείς τι παιχνίδια παίζονται και μένουν κρυφά πέριξ της Σούδας.

Συγκεκριμένα, περιγράφεται η πολύ μεγάλη προσπάθεια, ως επίτευγμα, των στελεχών της Μονομετοχικής να πεισθούν οι προσφυγομετανάστες να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους. Η απλή λογική λέει πως όταν βρίσκεσαι στο δρόμο, κοιμάσαι σε αντίσκηνα, ανάμεσα στα οποία ρέουν λύματα και κάνουν εισβολή κάθε είδους τρωκτικά, μόλις σου προταθεί η μετεγκατάσταση κάνεις ... κωλοτούμπες. Το θεωρείς σημαντική πρόοδο της υφιστάμενης σου κατάστασης και στη στιγμή πακετάρεις όσα υπάρχοντα διαθέτεις για να μεταφερθείς οικειοθελώς στα κοντέινερ.

Αν η λογική ανατρέπεται, πάει να πει ότι κάποιος έχει βάλει καλά το χέρι του. Υποδαυλίζει μια βελτιωμένη έκδοση στις συνθήκες ζωής των προσφυγομεταναστών, έχει κίνητρα να τους κρατά εξαθλιωμένους μέσα στα αντίσκηνα. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποκινούν τους μετανάστες και δυσκολεύουν το έργο της Μονομετοχικής; Στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο το δελτίο Τύπου της Μονομετοχικής είναι λειψό, χρειάζεται την απαραίτητη προσθήκη για να ανοίξουν τα μάτια της κοινωνίας.

Αν πάλι δεν είναι λειψό αλλά υπερβολικά δραματοποιημένο – προσωπικά συντάσσομαι με τη δεύτερη άποψη – ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό γιατί η δημοτική μας αρχή συμπεριφέρεται στο προσφυγικό κατ’ αυτό τον επίμονο τρόπο. Έχει πετύχει η Μονομετοχική και ο πρόεδρος της να την κάνουν να πιστεύει ότι κάθε τους κίνηση συμβαίνει γιατί μόνον εκείνοι ήταν σε θέση να την επιτύχουν. Μικροί άθλοι, δηλαδή, με τον Γ. Καραμανή σε ρόλο superήρωα. Επειδή η πραγματικότητα μάλλον απέχει παρασάγγας από το να παρομοιάζεται με μικρό άθλο η μεταφορά ανθρώπων από χειρότερες συνθήκες σε καλύτερες, μάλλον το δυστύχημα είναι ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι χειρισμοί τους στο προσφυγικό είναι μοναδικοί κι ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί για να μας σώζουν... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ