28.7.2017 13:59

Μια οφειλόμενη απάντηση στη ΛΑΣ και τον κ. Σκούφαλο

Είχα σκοπό να μην απαντήσω στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) Δ. Χίου, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, μιας και θεωρώ ότι, τις όποιες ανακοινώσεις της τις διαβάζουν τα λιγοστά στελέχη της και μόνον, διακρίνονται δε από μια ξύλινη γλώσσα και μια στείρα κριτική -άρνησης- επί παντός επιστητού, στερούμενες της προσφοράς εποικοδομητικού έργου. Όμως, υποχρεώνομαι σε απάντηση, αφενός επειδή -μεταξύ άλλων- γίνεται μνεία στο πρόσωπό μου σ΄αυτή και αφετέρου προκειμένου να αποκαλυφθεί η πολιτική ΄΄αγοραπωλησία΄΄ κάποιων που διατείνονται για δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η άγρα ψήφων ταλαίπωρων και εξαπατημένων ανθρώπων από το σύστημα της εποχής.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου (στην οποία και προεδρεύω από 01/03/2017) έφθασε ένα αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Χίου, στις 06/06, όπου ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου τα εμπορικά καταστήματα της Χίου να ανοίγουν τα απογεύματα Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής, αντί 6.00΄-9.00΄ το απόγευμα, στις 6.30΄-9.30΄το απόγευμα. Δηλαδή, μισή ώρα αργότερα να ανοίγουν και μισή ώρα αργότερα να κλείνουν. Δηλαδή, να μην υπάρχει μεταβολή των εργασιακών ωρών των εργαζομένων, αλλά μόλις μισή ώρα επιμήκυνση του εθνικού ωραρίου (όπως έχει συμβεί σε πλείστες όσες πόλεις της χώρας μας). Και τούτο μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2017, με το σκεπτικό ότι θα συνέβαλε η κίνηση αυτή στην τόνωση και την οικονομία της τοπικής μας αγοράς, λόγω θερινής-τουριστικής περιόδου. Η έκφραση γνώμης, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 20 ημερών από τους εμπλεκόμενους φορείς και δεν είναι δεσμευτικό εάν είναι θετική ή αρνητική, αλλά πρέπει να ζητηθεί. Σημειωτέον ότι, ο Εμπορικός Σύλλογος ζήτησε την εφαρμογή του μέτρου από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου και απαιτούνται και κάποιες ημέρες να εκδοθούν ανακοινώσεις στα καταστήματα, να γνωστοποιηθεί στον κόσμο η αλλαγή του ωραρίου, στους εργαζόμενους, κλπ.

Πριν συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ζήτησε αμέσως, στις 08/06, τη γνώμη του Επιμελητηρίου Χίου και του Εργατικού Κέντρου Χίου, εγγράφως. Το Επιμελητήριο απάντησε μετά από λίγες ημέρες θετικά, το δε Εργατικό Κέντρο δεν είχε απαντήσει μέχρι τις 20/06 οπότε και συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις 21/06 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ, βεβαίως, είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά στις 20/06 με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, αναφέροντάς του ότι, απάντηση δεν λάβαμε (ήδη 12 ημέρες από την υποβολή του εγγράφου μας).  Μου εξέφρασε την προσωπική του άποψη και μου τόνισε ότι θα συνεδριάσει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και ότι θα στείλει την όποια απάντησή του, που θα αποτελεί και άποψη του Εργατικού Κέντρου.

Το Εργατικό Κέντρο απάντησε στις 28/06 αρνητικά (σημειωτέον, την απάντηση λάβαμε στις 29/06 το πρωί), ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο είχε συνεδριάσει στις 21/06 (δηλαδή 8 ημέρες πριν).Το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου αφορούσε την εφαρμογή του ωραρίου 6.30΄-9.30΄ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2017 και έπρεπε να απαντηθεί στον Εμπορικό Σύλλογο τουλάχιστον στις 27/06, ώστε να προλάβουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, αλλά και το κοινό, να εναρμονιστούν με τη ρύθμιση.

            Στη συνεδρίαση του ΔΣ παρέστησαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου οι οποίοι και τοποθετήθηκαν σχετικά. Το αίτημα έγινε αποδεκτό τόσο από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

            Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της 19ης Ιουλίου, ήλθε ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος απαίτησε να επανέλθει το Σώμα στο συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε την ανάκληση της προηγούμενης Απόφασης. Η πρόταση του κ. Σκούφαλου, να επανέλθει το ΔΣ για το θέμα αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτή, τη στιγμή που ήδη βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και η ρύθμιση έχει εφαρμοστεί σχεδόν στο 50% της περιόδου που ζητήθηκε. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, τέτοιου είδους στάσεις και πρακτικές αντιστρατεύονται στην κοινή λογική και ιδιαίτερα όταν δεν έχουν απαντηθεί κάποια βασικά ερωτήματα, όπως:

            Ο κ. Σκούφαλος μας είπε ότι δεν ήταν παρών κατά τη συζήτηση του θέματος στις 21/06, διότι ταξίδευε αεροπορικώς για την Αθήνα και έφυγε νωρίς από τη συνεδρίαση του συγκεκριμένου Συμβουλίου. Και ρωτώ:

Την εισήγηση του θέματος την είχε ήδη 3 ημέρες πριν στο mail του μαζί με την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή από τις 18/06. Δεν ήξερε τι θα συζητήσουμε; Γιατί δεν έστειλε ένα υπόμνημα να αναφέρει τις απόψεις του; Γιατί δεν φρόντισε να είναι παρόν ένα άλλο στέλεχος της Λαϊκής Συσπείρωσης (όπως έχει κάνει πάμπολλες, άλλες, φορές) να εκφράσει τις απόψεις της παράταξής του; Γιατί δεν ζήτησε τον λόγο προ ημερησίας διάταξης να τοποθετηθεί λέγοντας τις απόψεις του ή ζητώντας την πρόταξη του θέματος προς συζήτηση, ώστε να είναι παρών ο ίδιος πριν φύγει; Γιατί, εφόσον κόπτεται τόσο, δεν προσέβαλε την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου; Γιατί, επί ένα σχεδόν μήνα, δεν αντίδρασε, εγγράφως ή προφορικώς, αλλά ήλθε ένα μήνα κατόπιν να θυμηθεί τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές; Και κατακεραυνώνει σήμερα και τη δημοτική Αρχή;

Κατανοώ το άνοιγμα της όρεξης του επικεφαλής της ΛΑΣ μόλις μυρίστηκε πολιτικό όφελος και ψηφαλάκια, να εκτοξεύσει τα βέλη του επί δικαίων και αδίκων.

Όμως, εμείς δεν είμαστε φερέφωνα κανενός κομματικού μηχανισμού και δεν θα κάνουμε τη χάρη κανενός που ξυπνά αργά και αρχίζει τις παράλογες απαιτήσεις. Πιστεύω ότι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα διαπίστωσαν ότι το ενδιαφέρον του ήταν αρκετά όψιμο. Όπως διαπίστωσαν και πολλοί άλλοι το bulling προς τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, που έκανε μέσω της ανακοίνωσής του, ωσάν να μην έχει δικαίωμα κάθε άνθρωπος να έχει την προσωπική του άποψη, αλλά να πρέπει να έχει την άδεια του …Κρεμλίνου… για να μιλήσει !

Βέβαια, θα ήθελα και κάτι ακόμη να μου διευκρινήσει όποιος ξέρει: Στην Ικαρία(ένα κατεξοχήν ΄΄αριστερό  νησί΄΄), στις Ράχες τα καταστήματα δουλεύουν μέχρι τις 3-4 τη νύχτα. Εκεί δεν ισχύει το ΄΄εθνικό ωράριο΄΄; Τι συμβαίνει; Δεν είδα κάποιον εκεί να φέρει αντιρρήσεις…!!!

Αυτά και εάν χρειαστεί θα επανέλθω !-  

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ