22.4.2019 15:22

Μία εβδομάδα γεμάτη τέχνη

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το σημείωμα με “φουσκώμένη” την ψυχή μου από ενα αίσθημα βαθειάς ικανοποίησης και πληρότητας.

Αυτή η βδομάδα που πέρασε ήταν τόσο γεμάτη από γεγονότα τόσο αισιόδοξα για την πολιτιστική ζωή του Νησιού μας!

Θα ήταν άδικο τόσο για τα παιδιά , όσο και για τους διοργανωτές, δασκάλους και συντελεστές των γεγονότων να μην πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” και ενα ακομα μεγαλύτερο “Μπράβο” .

Μια σπουδαία από κάθε άποψη , αισθητική , γνωστική και καλλιτεχνική παράσταση διοργάνωσαν τα παιδιά της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.

Βασισμένη στην ζωή της σπουδαίας Νεοελληνίδας συγγραφέως Άλκης Ζέη , τα παιδιά έκαναν ενα περίπατο στη πρόσφατη ιστορία μας. Τα γεγονότα της ανάτασης και της αντίστασης των ενωμένων Ελλήνων κατά της Γερμανικής κατοχής και της συμμετοχής των παιδιών σε αυτά, καθώς και τα θλιβερά γεγονότα του διχασμού και του εμφυλίου που ακολούθησαν, βίωσαν οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, μέσα από αυτή την θεατρική αναπαράσταση της ζωής της Αλκης Ζέη.

Πόσες ώρες ανιαρής διδασκαλίας θα χρειάζονταν , για να πάρουν τα παιδιά τη γνώση που πήραν μέσα από την απέριττη θεατρική αναπαράσταση αυτών των γεγονότων ?

Τα ίδια παιδιά , στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μας παρουσίασαν τη ζωή και το έργο των μεγάλων μουσουργών Μπετόβεν και Μπαχ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα μέσα που η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει (υπολογιστές, ίντερνετ). Πολλαπλά τα μηνύματα που έδωσε η εξαιρετική αυτή προσπάθεια των δασκάλων. Πέραν από τα μαθήματα της συνεργασίας και της δυναμικής της ομάδας, μας έδειξαν τα αποτελέσματα μιας συνεργασίας με κατανόηση εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό μεταξύ των δασκάλων και μαθητών και ακόμα μας έδωσαν το μάθημα της σωστής όσο και άμεσα αποτελεσματικής χρήσης των επιτευγμάτων της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η αθρόα προσέλευση των συμπολιτών μας, την Παρασκευή 17/4 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου η Χορωδία Χίου έψαλε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας , έδωσε το μήνυμα πως η ποιότητα , αναγνωρίζεται και εκτιμάται. Και αυτό δίνει φτερά και κουράγιο στις προσπάθειες της μοναδικής τετραφωνικής χορωδίας του Νησιού. Παράλληλα,, θα μπορούσε να γίνει το κίνητρο να πλαισιωθούν και οι άλλες αξιόλογες χορωδίες του Νησιού μας με νέα μέλη.

Στις 17 και 18 Απριλίου τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου της Χίου μας άφησαν ακόμα μια φορά άφωνους από κατάπληξη.

Η ικανότητα στην εκτέλεση, η ευαισθησία στη σύλληψη των θεμάτων που επέλεξαν να παρουσιάσουν αλλά και η πρωτοτυπία και η υψηλή αισθητική με την οποία τα παρουσίασαν , μας έκαναν να νιώσουμε βαθειά υπερηφάνεια για τον τόπο μας.

Την Κυριακή σε μια “Ανοιχτή Μέρα μουσικής” που διοργάνωσε το Ωδείο “ ΑΙΓΑΙΑΣ” θαυμάσαμε ένα ενθουσιώδες “φυτώριο” παιδιών και εφήβων που έχουν βάλει τη μουσική κεντρικό στόχο στο ξεκίνημα της ζωής τους. Όλα τα είδη μουσικής υπηρετούνται και διδάσκονται από έμπειρους εκπαιδευτικούς και προικισμένους καλλιτέχνες .

Το ένα είδος μουσικής έδινε τη σκυτάλη στο άλλο, με το ίδιο υψηλό επίπεδο εκτελέσεων τόσο των ορχηστρικών συνθέσεων όσο και των φωνητικών.

Τέλος το βράδυ της Κυριακής η θεατρική παράσταση “Πάσπαργος” μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε μπροστά σε μια σύγχρονη αντίληψη για την σκηνοθετική και σκηνογραφική τέχνη. Απέριττα και λιτά τα σκηνικά με τη μόνη σταθερή εικόνα εκείνη της παλλόμενης θάλασσας που έπαιζε μαζί με τους ηθοποιούς, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Οι ηθοποιοί έδιναν χρηστικό περιεχόμενο στα σκηνικά , ανάλογα τις ανάγκες της εξέλιξης της ιστορίας. Της ιστορίας των ανθρώπων της προσφυγιάς που άλλοτε είχε κατεύθυνση Από Δύση προς την Ανατολή (Ελληνες πρόσφυγες λόγω της γερμανικής κατοχής προς την Ανατολή) και άλλοτε είχε κατεύθυνση από την Ανατολή προς τη Δύση .(Σύριοι πρόσφυγες από τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία).

Μια εβδομάδα γεμάτη από τέχνη και γνώση. Τελικά είμαστε τυχεροί που ζούμε στη Χίο ή η Χίος είναι τυχερή που έχει τέτοιους δασκάλους (με τη γενικότερη έννοια) ;;;;

Μπορεί και τα δυο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ