Άποψη

31/7/15 18:32

τελ. ενημ.: 31/7/15 18:32

Μια απάντηση στην παρέμβαση Μυλωνάδη

Απαντώ στο επώνυμο δημοσίευμά της Πέμπτης 30/07 ε.ε., στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας <<Πολίτης>>, αναφορικά με τη διάθεση του κτηρίου πρώην ξενοδοχείου <<Ξενία>> (σε εκπαίδευση και πρόνοια), αλλά και την εκμετάλλευση της έκτασης του Θόλους, που ανήκει στην πρώην Σχολική Εφορεία και περιήλθε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Χίου από το 1990.

Καταρχήν οφείλω να πω ότι, τις επισημάνσεις σας διαβάζω στον τοπικό Τύπο από το έτος 2002 που πρωτοεκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος και έκτοτε διακρίνω μια συνεχή, ακάματη και συστηματική κριτική εκ μέρους σας σε οτιδήποτε πάει να γίνει στη Χίο, γεγονός που –στη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας– δίνει την εντύπωση της γραφικότητας και παντογνωσίας, επί παντός επιστητού, ενός ανθρώπου που δεν έχει με οτιδήποτε άλλο να ασχοληθεί, παρά ηδονίζεται αυτοσαρκαζόμενος να ασκεί δημόσια κριτική –εισαγγελικού ύφους – σε οποιονδήποτε επιθυμεί να πράξει οτιδήποτε. Πλείστα δε όσα τα θύματα της κριτικής αυτής: Νομάρχες, Δήμαρχοι, Βουλευτές, λοιποί αιρετοί, Υπηρεσιακοί παράγοντες, δημόσιοι λειτουργοί, κλπ. Εγώ, ασφαλώς, δεν ενστερνίζομαι αυτή την άποψη, αλλά θεωρώ ότι, καλοπροαίρετα και με διάθεση προσφοράς συγγράφετε και δημοσιεύετε τα σημειώματά σας και γι΄αυτό, πραγματικά, σας απαντώ, απορώντας όμως για ποιο λόγο δεν έχετε ασχοληθεί ενεργότερα με την τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, ως υποψήφιος σύμβουλος, ώστε να υλοποιήσετε έμπρακτα τις προτάσεις σας, παρά διαρκώς δημοσιεύετε κείμενα που –πέραν της θεωρίας – δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Το εύκολο είναι να αρθρογραφεί κάποιος, το δύσκολο είναι να αγωνιστεί και να πολεμήσει εκ των ένδον. Εκεί βλέπουμε ΄΄πόσα απίδια χωράει ο σάκος΄΄…

Ας έλθουμε, όμως, στην ουσία. Μας λέτε για αξιοποίηση του Θόλους, αλλά δεν μας λέτε πως θα γίνει. Από θεωρία, υπάρχει σε πληρότητα!  Επίσης, επικαλείστε, στο σημείωμά σας, ονόματα συναδέλφων μας, δημοτικών συμβούλων, δίχως να συγκεκριμενοποιείτε τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλλουν στη συγκεκριμένη δράση, ενδεχομένως εμπλέκοντάς τους, άθελά σας, σε συνειρμούς οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι από τους αναγνώστες σας. Με ποιο δικαίωμα χρησιμοποιείτε ονόματα αιρετών, εκλεκτών συμπολιτών μας –με αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά– μιλώντας εξ ονόματός τους, δίχως να σας έχει εξουσιοδοτήσει κάποιος γι΄ αυτό ?   Προσωπικά, είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να γνωρίζουμε ποια είναι αυτή και όχι να μιλάμε γενικά και αόριστα για να έχουμε κάτι να πούμε… Επίσης, όλα τούτα, θα πρέπει να συνδυαστούν, ως εφαρμογή, με τη Νομιμότητα και το προβλεπόμενο καθεστώς ανάπτυξης.

Όσον δε αφορά τη διάθεση του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου <<Ξενία>>, για προνοιακούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, ήθελα να σας ενημερώσω ότι, μετά την μεταβίβαση πολλών αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με τον Ν. 3852/2010, η μίσθωση ακινήτων ή η διάθεσή τους για τη στέγαση προνοιακών δομών (όπως και για την υπηρεσία Πολεοδομίας) δεν βαρύνει τους οικείους Δήμους, αλλά την κεντρική Πολιτεία. Για δε τη σχολική στέγη τούτο ίσχυε από παλαιότερα, μέσω των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων που πέρασαν από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους Δήμους. Αυτό σας το αναφέρω επειδή είπατε ότι, θα πρέπει ο Δήμος να βρει χρήματα για να τελειώσει το ακίνητο (κατά 50 %, όπως γράψατε, κλπ).  Έτσι, όπως ισχύει σε κάθε μίσθωση, ο ιδιοκτήτης οφείλει να παραδώσει  σε καλή κατάσταση το μίσθιο στον ενοικιαστή, στην προκειμένη δε περίπτωση για τον Δήμο-υποψήφιο ενοικιαστή την δαπάνη θα καλύπτει η Πολιτεία και όχι εκείνος από ίδιους πόρους. Με τον τρόπο δε αυτό, ο ιδιοκτήτης θα κάνει απόσβεση της δαπάνης επισκευής σε βάθος χρόνου δεκαετίας, κάτι που επίσης συμβαίνει με πλείστα όσα κτήρια του Δημοσίου προς ιδιώτες (βλέπε π.χ. στη Χίο ακίνητα του Νοσοκομείου ή και άλλων, μεταξύ ιδιωτών). Δια του συγκεκριμένου τρόπου,  θα έχουμε ως  αποτέλεσμα να δαπανά το Δημόσιο το 50 % των ενοικίων που καταβάλλει σήμερα, για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών εν γένει σε αλλότρια κτήρια, αλλά και να καλύψει βασικές στεγαστικές ανάγκες δομών που ασφυκτιούν επί δεκαετίες, δίχως να έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών. Εγώ έκρουσα την θύρα και αναμένω …!

Όμως, για περισσότερα και αναλυτικότερα, το γραφείο μου είναι ανοικτό και προσωπικά είμαι διαθέσιμος καθημερινά.- 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση