17.5.2018 12:04

Μεταναστευτικό, επιμονή στην απαξίωση των νησιών

Νέα δεινά για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιφέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με διατάξεις που ρυθμίζουν  θέματα σχετικά με το άσυλο,  τη διαμονή και κυκλοφορία, στην ελληνική επικράτεια, των αιτούντων άσυλο κ.α. Ειδικότερα, ορίζεται ότι, η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας, εντός γεωγραφικής περιοχής, λαμβάνεται για λόγους ταχείας επεξεργασίας και αποτελεσματικής παρακολούθησης των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση, επιβάλλει εκ νέου γεωγραφικό περιορισμό, με  πρόσχημα την … ταχεία εξυπηρέτηση. Ο λόγος αυτός αποτελεί στην ουσία «παραβίαση» της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, για ελεύθερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο που θα φτάνουν στο εξής στα ελληνικά νησιά.

Ουσιαστικά, επιμένουν στην πολιτική τους και στις οδηγίες των Ευρωπαίων να μας κάνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών χωρίς καμία προοπτική για πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία. Την παρούσα στιγμή βρίσκονται πάνω στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περί τα 15.400 άτομα, αριθμός τεράστιος για τις δυνατότητες των νησιών, που αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, ως παραμεθόριος περιοχή, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Η σημερινή χαώδης κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της σημερινής κυβέρνησης και της προχειρότητας στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν διέσυραν διεθνώς τη χώρα μας και την έφεραν σε επίπεδα απαξίωσης και αποκλεισμού στο διεθνές περιβάλλον. Τα στατιστικά στοιχεία πιστοποιούν ότι σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70% οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται από τις αρμόδιες επιτροπές, χωρίς αυτό να έχει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στην απομάκρυνση των ατόμων αυτών από την ελληνική επικράτεια.

Το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και να εφαρμοστούν μέτρα όπως:

  • Θέσπιση μεταναστευτικής πολιτικής.
  • Αποτελεσματική φύλαξη  συνόρων.
  •  Οργάνωση υπηρεσιών  εξέτασης ασύλου.
  •  Σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε και  τρίτων χωρών για τον επαναπατρισμό ατόμων, που η αίτηση ασύλου αξιολογήθηκε αρνητικά.
  • Ενίσχυση του εθελούσιου επαναπατρισμού με κοινοτικά κονδύλια.
  • Αποτελεσματικός έλεγχος στην Τουρκία, ώστε η τελευταία να ελέγξει αποτελεσματικά τη δράση των κυκλωμάτων, που δρουν στο έδαφος της, και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς.
  • Τέλος, καταγραφή και  προσδιοριστικό πλαίσιο λειτουργίας των Μ.Κ.Ο.

Το πρόβλημα αυτό θα μας ταλανίζει για πολλά ακόμα  χρόνια και θα έχει σοβαρές μελλοντικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε τώρα. Οι ιδεοληψίες και η προχειρότητα, που ήδη συσσώρευσαν δεινά, πρέπει να αντικατασταθούν από σχέδιο πολιτική βούληση και πράξη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ