1.2.2021 11:05

Μεταναστευτικό: Αλήθειες - Άγνοιες - Αρνήσεις

Όσα θα διαβάσετε πιο κάτω δεν είναι προφητεία, αλλά: γράφτηκαν από την στήλη στις 30/09/2016 δηλ. πριν 4 και μισό χρόνια (!!!) ως εισήγηση για την πρώτη από τις συνολικά έξι συναντήσεις των Αυτοδιοικητικών α’ και β’ βαθμού, των Βουλευτών, των Υπηρεσιακών (Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Πυροσβεστικής), των παραγωγικών φορέων, Επιμελητηρίου, Ξενοδόχων, κλπ. που έγιναν με προσκαλούντα τον τότε αιρετό Αντιπεριφερειάρχη Χίου και σήμερα Δήμαρχο Στ. Κάρμαντζη. Στα (10) δέκα σημεία ενεργειών, επαφών, επιλογών που αναφέρθηκαν και καταγράφηκαν, βρίσκεται η ουσία και η λύση του προβλήματος, σε Παγχιακό, Παναιγαιακό, Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό Σχεδιασμό, Αποδοχή και Ενέργεια.

Τότε -δυστυχώς- οι κ.κ. Βουλευτές και ο τότε Δήμαρχος δεν βοήθησαν στο αίτημα να ορίσουν από έναν τεχνικό τους Σύμβουλο στην μικρή, ευέλικτη τεχνική επιτροπή για να γίνει λιγότερο το βάρος στον εισηγητή δηλ. στον υπογράφοντα -την στήλη- η οποία άρχισε μόνη της να επισκέπτεται πολλές περιοχές μακριά από ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ προκειμένου να βρει αυτήν που θα εκάλυπτε τις περισσότερες ανάγκες και θα ελαχιστοποιούσε τις παρενέργειες.

Με μοναδική παρέα τον σκύλο μου, άρχισα τα πήγαινε - έλα μέχρι και μετά το 18ο χλμ. Χίου – Βολισσού με αποσπάσματα χαρτών, με βενζίνη δική μου, με πιθανούς κινδύνους μικροατυχημάτων, αλλά με συνεχώς ζεστή την προσπάθεια αν όχι για την ολοκληρωτική λύση του Μεταναστευτικού, τουλάχιστον για τον περιορισμό του μεγέθους, της έντασης και των συνεπειών του.

Για να τα λέμε όλα: οι μόνοι που ήρθαν και είδαν την θέση που επέλεξα δηλ. 1 χιλιόμετρο από το «18» που είναι η διασταύρωση προς Ανάβατο, ήταν τελικά: ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Χίου και σήμερα Δήμαρχος και ο τότε Βουλευτής Χίου και σήμερα Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Εκκωφαντικά» απουσίασε ο τότε Δήμαρχος και σήμερα επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Χίο» κ. Ε. Βουρνούς και ο τότε και σήμερα Βουλευτής Χίου κ. Α. Μιχαηλίδης.

Θυμίζεται ότι η τότε Κυβέρνηση (κ. Α. Τσίπρα) και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (κ. Τόσκας) επίεζαν για επιλογή χώρου στο Αεροδρόμιο Ολύμπων ή στις Αποθήκες Στρατιωτικού Υλικού στο Καμπί, μεταξύ Αγ. Γιώργη και Βέσσας, ο δε τότε Δήμαρχος, για εγκατάσταση στον πρώην Σκουπιδότοπο Δήμου Χίου, σε απόσταση αναπνοής από την λεκάνη κατάκλυσης του Φράγματος Κόρης Γεφύρι με ο, τι κινδύνους για την υγεία των μεταναστών από το βιοαέριο και για το νερό του Φράγματος από δολιοφθορά, αλλά και από τροχαία ατυχήματα λόγω κίνησης μεγάλου πλήθους μεταναστών στον Περιφερειακό για την κάθοδό τους στην πόλη…

Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος και αμερόληπτος, μέμφομαι τον σημερινό Υπουργό κ. Ν. Μηταράκη, γιατί συνήργησε σε προσπάθεια χωροθέτησης και κατασκευής της Υπερδομής των 5.000+40% δηλ. 7.000 διαμενόντων και ανέχθηκε την έλευση των ΜΑΤ.

Ανάλογα ισχύουν, για τον σημερινό Δήμαρχο που δεν συνέχισε την υποστήριξη των αρχικών θέσεων μας για την επιλογή στο ένα χιλιόμετρο προς Ανάβατο από το 18 Χίου -Βολισσού.

Τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις που δεν τολμούν ή δεν θέλουν να συμβάλλουν στον περιορισμό του προβλήματος και στην επαναφορά της κανονικότητας της ζωής των Χαλκούσων, λοιπών Καμποχωρούσων και Χιωτών, μια και χωρίς μια νέα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΜΙΑ ΒΙ.ΑΛ. ΔΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ.

Πολύ περισσότερο όμως από τους προηγούμενους αιρετούς, μέμφομαι τους (4) τέσσερις εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους και διορισμένους για τον χρόνο που τρέχει Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Π. Μπουγδάνο, Π. Βρουλή, Ν. Νύκτα και Στ. Καμπούρη ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ (Ν. Μηταράκη) ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙ.ΑΛ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΕΙΑΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ δηλ. του ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

Όλα τα άλλα, είναι ΚΟΥΦΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη που τους έχει διορίσει, διότι είχαν και έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν όσα έχουν προηγηθεί όπως το πιο κάτω κείμενο – συμφωνία για τη λύση του Μεταναστευτικού και την επανάκτηση της κανονικότητας της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας, η οποία πρέπει να ενισχυθεί με παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη και επιβολή οικονομικής ποινής (penalty) από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην γειτονική Κυβέρνηση, μεγαλύτερη των 10.000€ για κάθε παράνομα εισερχόμενο και προερχόμενο από τα γειτονικά παράλια.

Τα χρήματα αυτά να κεφαλοποιούνται και να αφαιρούνται από την ετήσια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και να αποδίδονται στην Ελληνική Κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη των νησιών.

Θέμα: «Σύσκεψη της 01/10/2016 και ώρα 10:00 στην Αίθουσα του Ξενοδοχείου «Χανδρής»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Δήμη Μυλωνάδη, Ειδικού Συμβούλου Αντιπεριφερειάρχη Χίου

Κατ’ αρχήν  η Περιφερειακή Ενότητα Χίου εύχεται καλό μήνα σε όλους και όλες, με την ελπίδα ο Οκτώβριος να είναι καλύτερος από τους προηγούμενους μήνες στο γνωστό θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.

Η σημερινή σύσκεψη έχει αποκλειστικό λόγο και στόχο από τη μία την εξέταση όσων  γεγονότων και ενεργειών έχουν προηγηθεί τον χρόνο που πέρασε, που φυσιολογικά πρέπει να μας κάνουν περισσότερο συνεργάσιμους, λιγότερο εγωιστές και τελείως αποφασισμένους, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από την βάση μέχρι την κορυφή του.

Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι, ότι: το πρόβλημα δημιουργήθηκε, από τη μία από μη τήρηση των υπεσχημένων από πλευράς Κυβέρνησης κι από την άλλη, από επιλογές που υπό την πίεση των πραγμάτων αποφασίσθηκαν εν θερμώ και πρέπει να αναθεωρηθούν με αντικατάστασή τους από έναν καινούριο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τη συνημμένη επιστολή που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και δημοσιεύθηκε στα Μ.Μ.Ε., η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και πιθανά το πλείστο ή και όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν πλέον την άποψη ότι απαιτείται η συνδιαμόρφωση από όλους μας, κ.κ. Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, Υπηρεσιακούς, Φορείς και πολίτες του πιο πάνω απαιτούμενου νέου σχεδιασμού.

Σε γενικές γραμμές: θα πρέπει να αντιμετωπισθούν σταδιακά τα σημερινά προβλήματα και παράλληλα να προετοιμάσουμε για την επόμενη μέρα την νέα επιλογή, ώστε να εκλείψουν σταδιακά μέχρι μηδενισμού, όσα αρνητικά, επικίνδυνα και ζημιογόνα συμβαίνουν, για να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η ασφάλεια, η ηρεμία και η οικογενειακή γαλήνη που πλέον έχει γίνει ζητούμενο.

Εξυπακούεται ότι κάθε τμήμα χώρου παραμονής που εκκενώνεται θα ξηλώνεται και τα υλικά του θα απομακρύνονται σε αποθήκες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του Δήμου Χίου (αφορούσε Δημοτικό Κήπο, Σούδα, ΒΙ.ΑΛ, κλπ.).

Πρέπει από τη μία να εξακολουθούμε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που έφεραν εδώ -χωρίς να ερωτηθούμε- πολιτικές και σχεδιασμοί πάσης φύσεως συμφερόντων και πολιτικών εχθρικών για την πατρίδα, αλλά από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των συμπολιτών, συμπολιτισσών και επισκεπτών να διαβιούν στον τόπο μας, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, ηρεμίας, οικογενειακής γαλήνης και ανάπτυξης.

Οι ενέργειες και οι θέσεις που θα κατέγραφε ή έχει καταγράψει καθένας και καθεμία μας σε γενικές γραμμές είναι οι πιο κάτω, στις οποίες θα προστεθούν και τυχόν νέες δικές σας.

 1. Απαίτηση επίσπευσης αναχώρησης ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ χιλίων (1.000) ατόμων, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις και τα προβλήματα που προέρχονται από την παραβίαση των υπεσχημένων της Κυβέρνησης και τον υπέρμετρο αριθμό των παραμενόντων.

 2. Καθημερινός έλεγχος και υποβοήθηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες εξέτασης ασύλου ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι αναχωρήσεις των μεταναστών – προσφύγων.

 3. Σταδιακή συρρίκνωση Σούδας και ΒΙ.ΑΛ., με καθαίρεση των εκκενωμένων εγκαταστάσεων και μεταφορά τους σε αποθήκες.

 4. Επιλογή θέσης νέου χώρου μακριά από την πόλη και όλους τους οικισμούς, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν κλεισθούν και διαλυθούν ΟΛΕΣ οι δομές Σούδας και ΒΙ.ΑΛ..

 5. Ο χώρος θα σχεδιασθεί, για να διαβιούν οι παραμένοντες σε σύγχρονες ανθρώπινες συνθήκες, όποιοι παρά ταύτα επιλέγουν το νησί ως τόπο λαθραίας εισόδου σε ευρωπαϊκή χώρα και θα παραμένουν σε αυτόν μέχρις ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών απέλασης ή περαιτέρω προώθησης στις λοιπές χώρες της Ευρώπης. Το ίδιο θα ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο.
  Είναι αυτονόητο ότι ο νέος χώρος θα πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένος κατά εθνότητες και λοιπές οικογενειακές καταστάσεις, για να μη συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στη ΒΙ.ΑΛ., στη Σούδα, στην πόλη και τα Καμπόχωρα.
  Σε γενικές γραμμές εμείς θα συναποφασίσουμε για τον τόπο, μαζί με τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες για να διασφαλίσουμε το μέλλον του.

 6. Κοινή αδιαπραγμάτευτη απαίτηση θα πρέπει να είναι: η αναχώρηση όλων όσοι ευρίσκονται σήμερα ή θα έλθουν στο μέλλον για εθνικούς λόγους που προστατεύονται και υποστηρίζονται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

 7. Για την οριστική επιλογή θέσης του νέου χώρου, θα συσταθεί σήμερα, τριμελής μέχρι πενταμελής επιτροπή από τεχνικούς της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Δήμου Χίου και τυχόν τεχνικών συμβούλων Βουλευτών, οποία θα παραδώσει σχετική έκθεση μέχρι την προηγούμενη της επόμενης νέας σύσκεψης που θα γίνει το επόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016.

 8. Από τους Υπηρεσιακούς που συμμετέχουν, ζητείται στο ίδιο διάστημα να υποβάλουν ανάλογη έκθεση με τις απόψεις τους από πλευράς ασφάλειας, οργάνωσης χώρων και γενικότερης αντιμετώπισης των σημερινών και αυριανών προβλημάτων.

 9. Ως προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να λάβει μορφή μνημονίου που θα προωθηθεί στη Βουλή για να συνυπογραφεί από τα αρμόδια Υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας Πολίτη, κ.α.), θα προετοιμασθεί από τους Νομικούς Συμβούλους Π.Ε. Χίου και Δήμου Χίου, για να προωθηθεί από ΟΛΑ τα πολιτικά πρόσωπα στην ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διαδίκτυο για να ενημερωθούν έγκυρα οι πολίτες της Ευρώπης.

 10. Προτείνεται να γίνουν οι δέουσες επαφές και με τα άλλα νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από το ίδιο πρόβλημα, για να προωθηθούν από κοινού οι σχεδιασμοί και οι τελικές συμφωνίες.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ