31.1.2018 11:46

Μετά θα ρωτάμε πως γίνεται κι η Λέσβος ανένηψε…

Είχαμε αρχίσει να το ψυλλιαζόμαστε ήδη από φέτος. Το ίδιο φορτίο σηκώνουμε με Λέσβο και Σάμο στο μεταναστευτικό, συγκυριακά αριθμητικά πιο ανάλαφρο για το νησί μας ετούτη την περίοδο, ωστόσο τα άλλα δυο νησιά άρχισαν να τσιμπολογούν βελτιωτικές επιδόσεις συγκριτικά με την κατακρήμνιση των τουριστικών δεικτών τους το καλοκαίρι του 2.016.

Λίγο το διέδιδε η κυβερνητική προπαγάνδα, λίγο το επαναλάμβαναν, ως άσκηση αυτοπεποίθησης, οι ίδιοι επαγγελματίες των δυο γειτονικών νησιών, κατά ένα μικρό μέρος απηχούσε και την πραγματικότητα. Εδώ μόνο το καταστροφικό 2.016 ήταν μάλλον ικανοποιητικό μπροστά στο χειρότερο του 2.017 και πάει λέγοντας…

Στο τέλος του καλοκαιριού – εδώ θα ‘μαστε – θα διαβάζουμε τα στοιχεία απ’ τη γειτονιά μας και θα αναρωτιόμαστε πώς γίνεται η αποθεραπεία να έχει ξεκινήσει εκεί και εδώ να μην έχει γίνει ακόμα διάγνωση… Η απάντηση είναι ευκολότερη και δίνεται μέσα από την πρόσκληση μιας τυπικής κοπής πίτας.

Στη Λέσβο (και τη Σάμο) την αναστροφή την επιδιώκουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Εδώ την περιμένουμε να μας την φέρει κάποιος άλλος. Σε κανένα σπιτικό δεν πήρε το αυτί μου να μας την άφησε ο Αϊ Βασίλης, οπότε μάλλον θα κάνουμε καιρό να τη … συναντήσουμε.

Πήρε, λοιπόν, το μάτι μου την πρόσκληση σε εκδήλωση με κοπή βασιλόπιτας του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Θα την κόψουν την πίτα τους και θα πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες βραβεύσεις τους, πλην όμως το βασικό … menu της εκδήλωσης είναι άλλο. Θα παρουσιαστεί η «Μελέτη επικοινωνιακής στρατηγικής ανάκαμψης της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου μετά την προσφυγική κρίση». Τη μελέτη εκπόνησε το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Αν θα είναι το πραγματικό … φάρμακο για τον δοκιμαζόμενο τουρισμό της Λέσβου δεν είμαι απολύτως βέβαιος. Εκφράζει πάντως την αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού να αναζητήσουν τις κατάλληλες λύσεις για να ξεφύγουν από τις τουριστικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης. Με λίγα λόγια το παλεύουν, ψάχνονται, αγωνιούν, οπότε κάπου σε μια επόμενη στροφή θα τη συναντήσουν τη λύση.

Εδώ, λάδι μπόλικο και τηγανίτα τίποτα… Θα μπουχτίσουμε στις διαπιστώσεις και την πρωτοβουλία να ξεκινήσει η λύση δεν θα την αναλαμβάνει κανείς, γιατί οργανωμένη σοβαρή συλλογική οντότητα για τον τουρισμό δεν υφίσταται. Απλά, θα βλέπουμε τους γείτονες να ξαναβγαίνουν … στις αγορές του τουρισμού και θα μένουμε με το μόνιμο ερώτημα γιατί και πάλι μετεξεταστέοι. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ