19.10.2021 17:29

Μήπως ήρθε η ώρα η Χίος να αποκτήσει ξανά θερινό σινεμά ;

Αγαπητοί φίλοι,

Πάει πέρασε και δεύτερο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου η πόλη της Χίου έμεινε χωρίς θερινό κινηματογράφο καθώς όπως είναι γνωστό το Σινέ Κήπος δεν έχει λειτουργήσει από το 2019! 

Τα αίτια; Πολλά! Γραφειοκρατία σε βαθμό αηδίας, μικροκομματικές έριδες, πανδημία… 

Το αποτέλεσμα; Ένα! Κάτοικοι και παραθεριστές του νησιού στερήθηκαν για άλλη μια χρονιά μιας διεξόδου ποιοτικής ψυχαγωγίας. 

Κι έτσι μάλλον σιγά σιγά θα το συνηθίσουμε κι αυτό όπως συνηθίσαμε κι άλλα χειρότερα (για παράδειγμα το ότι εν έτει 2021 πίνουμε νερό από μπιτόνια μετά από 40 χρόνια στην Ε.Ε.).

Και πάλι καλά να λέμε που η Κινηματογραφική Λέσχη με τις αξιόλογες εβδομαδιαίες προβολές της στο Περιβόλι στον Κάμπο κάπως έσωσε την παρτίδα…

Σε λίγους δε μήνες με τη δημοπράτηση της (αναγκαίας) ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου, το Σινέ Κήπος θα ξηλωθεί κι έτσι θα μπει οριστικά ταφόπλακα στο ζήτημα του θερινού σινεμά της πόλης. Ή μήπως όχι; 

Κάν΄το όπως στην κεντρική Ευρώπη

Οι θερινοί κινηματογράφοι παρουσίασαν ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (ζεστά και ξηρά καλοκαίρια) που επιτρέπουν άνετα την παρακολούθηση ταινιών σε υπαίθριο χώρο από μέσα Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου (αν κι από τη δεκαετία του 1990 ο αριθμός τους ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία).

Ωστόσο θερινά σινεμά συναντά κανείς και σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης με ψυχρότερα κλίματα όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, την Αυστρία αλλά και την Ελβετία, φτάνει να μπορεί κανείς να στήσει έναν προβολέα, ένα πανί για οθόνη, μια ηχητική εγκατάσταση και μερικές δεκάδες καθισμάτων για τους θεατές...  Έτσι θερινοί κινηματογράφοι στήνονται πρόσκαιρα και με μικρό κόστος σε πλατείες, πάρκα ή κάστρα και στη συνέχεια απομακρύνονται. Οι φωτογραφίες είναι από μια κωμόπολη της Ελβετίας όπου ο κινηματογράφος στήνεται κάθε Αύγουστο στην εσωτερική αυλή του τοπικού μεσαιωνικού κάστρου. 

Τι θα μπορούσε να γίνει στη Χίο;

Στη Χίο δεν θα μπορούσε να επιλεγεί ένας κατάλληλος ανοιχτός χώρος και να στηθεί ένας προσωρινός θερινός κινηματογράφος (είτε ως δημοτικός είτε κατόπιν εκμίσθωσης σε ιδιώτη) ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του Σινέ Κήπος (προβολέας, ηχεία, καθίσματα);

Για παράδειγμα, η μεγάλη αυλή του 3ου και 8ου Δημοτικού σχολείου δεν θα αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα επιλογή; Διαθέτει άπλετο χώρο, βρίσκεται εντός του αστικού ιστού κάτι που διευκολύνει την πρόσβαση με τα πόδια (500μ. από τον Κήπο) ενώ πολύ κοντά υπάρχουν και δύο χώροι στάθμευσης (οδού Ράμνης, Εβραϊκή Συναγωγή). Ενώ ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως ο χώρος ανήκει ήδη στο Δήμο Χίου οπότε η χρήση/εκμίσθωσή του είναι απλούστατη από πλευράς αδειοδοτήσεων.  Τέλος θα άξιζε να εξετασθεί η ενδεχόμενη πρόσβαση των θεατών στις σχολικές τουαλέτες ενώ ένα μικρό κιόσκι ή το κυλικείο του σχολείου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πώληση σνακ και αναψυκτικών. 

Και κάτι τελευταίο. Για όσους θα πουν πως «αυτά δεν γίνονται…» θα απαντήσω πως έχουν ήδη γίνει (βλέπε Δημοτικό κινηματογράφο Χολαργού εντός Δημοτικού σχολείου Χολαργού Αττικής)!

Νομίζω πως για το καλοκαίρι του 2022 προλαβαίνουμε άνετα! Τι λέτε;

Χρήστος Παπαχρήστου

Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής

Γενεύη, 19.10.2021

 

Υ.Γ. 1 : Διάβασα πως στα τέλη του καλοκαιριού λειτούργησε ένα μικρό θερινό σινεμά στην Κώμη. Μπράβο για την πρωτοβουλία!

Υ.Γ. 2 : Η Χίος του πολιτισμού δεν αξίζει να ξαναβρεθεί χωρίς χειμερινό κινηματογράφο. Σε λίγες μέρες λοιπόν που θα ξανανοίξει το Πρεμιέρ ας το στηρίξουμε όλοι.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ