25.1.2017 16:03

Μεμονωμένο περιστατικό ή Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός;

Έντονη δημοσιότητα έλαβε τις τελευταίες ημέρες στα Μ.Μ.Ε, η ενέργεια ορισμένων νεοσύλλεκτων, ελλήνων υπηκόων αλβανικής καταγωγής, στο κέντρο εκπαίδευσης Μεσολογγίου, να φωτογραφηθούν σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον Αλβανικό αετό. Μεγάλη η έκπληξη και των ιθυνόντων,  οι οποίοι με δηλώσεις ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των νεοσύλλεκτων και των αξιωματικών τους. Οι δηλώσεις τους, έδιναν την εντύπωση, ότι ζουν σε άλλη χώρα και  δεν περίμεναν ότι κάποτε θα αντιμετώπιζαν  τέτοια φαινόμενα, όταν με πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις ελληνοποιούσαν μαζικά Αλβανούς υπηκόους για να κερδίσουν εκλογές (πρωτοστάτησε πάλι η κυβέρνηση Σημίτη). Ας ευχηθούμε βέβαια παρόμοια περιστατικά να μη δούμε κάποια μέρα και στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ, αφού όπως έχει κριθεί από το ΣτΕ (3317/2014) με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας δημιουργείται μια νέα κατάσταση για τον πολιτογραφηθέντα, ο οποίος εξομοιώνεται πλήρως με τον έχοντα την ελληνική ιθαγένεια από καταγωγή. 

Το ότι το ποινικό και το διοικητικό μέρος της υπόθεσης θα πάρουν το δρόμο τους είναι γεγονός και επιβάλλεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, την ουσία  της  όμως την έθεσε, σε σωστή βάση, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ζητώντας η διερεύνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση του αν υφίσταται οργανωμένη υποδαύλιση του Αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Αυτό το οποίο ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά πηγάζει από συγκεκριμένες ενέργειες  της επίσημης Αλβανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εθνικιστικών κύκλων στη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα δε από αναλήψεως της εξουσίας από τον σημερινό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κάτωθι:

Την προσφυγή του Σοσιαλιστικού κόμματος του κ. Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, με απόφαση του οποίου ακυρώθηκε η συμφωνία του 2009 μεταξύ Ελλάδος - Αλβανίας, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί  ο ενεργός ρόλος της Τουρκίας στην ακύρωση της συμφωνίας.

Την  σύλληψη δυο υπαλλήλων του Αλβανικού υπουργείου εξωτερικών, το Νοέμβριο του 2016, στην Κακαβιά, όπου στο αυτοκίνητο διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό, βιβλία και χάρτες (περιελάμβαναν Πρέβεζα, Γιάννενα, Καστοριά, Φλώρινα) της δήθεν ''Μεγάλης Αλβανίας" τα οποία και θα παρέδιδαν στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, για διανομή σε Αλβανούς μαθητές που φοιτούν στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι καταδικάστηκαν σε 30 μήνες φυλάκιση με αναστολή για παράβαση  του άρθρου 141 του Π.Κ.

Την επαναφορά ενός ανύπαρκτου, για την Ελλάδα, θέματος, του Τσάμικου, οι οποίοι υπήρξαν συνεργάτες των Ιταλών και των Γερμανών την περίοδο 1941-1944,οι απόγονοι των οποίων, όμως, επηρεάζουν τον κ. Ράμα στην άσκηση της πολιτικής του απέναντι στην Ελλάδα, εγείροντας ποικίλα θέματα.

Την απόλυτη σύμπλευση με την ρητορική του κ. Ερντογάν, από τον οποίο διοχετεύονται μεγάλα ποσά και υλικό για εκπαίδευση στελεχών των  ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Αλβανίας. Επιπρόσθετα η Τουρκία χρηματοδοτεί την κατασκευή ναυτικής βάσης στη νότιο Αλβανία και όλο και περισσότερο ναυτικές μονάδες της επισκέπτονται τη γειτονική χώρα.

Την καταπίεση των βορειοηπειρωτών με ποικίλες μεθοδεύσεις, όπως απαλλοτριώσεις εκτάσεων και ακινήτων, τις συγχωνεύσεις, στα πλαίσια του Καλλικράτη, δήμων με χριστιανικό πληθυσμό με άλλους όπου υπερτερεί το μουσουλμανικό στοιχείο, προβλήματα στην άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων κ.α.

Για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω, η Ελλάδα απαιτείται να ασκήσει μια δυναμική εξωτερική πολιτική απέναντι στη γείτονα χώρα, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή της πορεία και η πρόοδος της εξαρτάται από την Αθήνα. Οι προκλήσεις και οι ανιστόρητες διακηρύξεις  του κ. Ράμα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, καθώς η χώρα μας έχει τα εργαλεία να επιβάλλει τη λογική και τη σύνεση. Τέλος, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι, να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους προς τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται στην μεθόριο με την Αλβανία, για επάνδρωση των φυλακίων και την κατά συνέπεια εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους λιγοστούς κατοίκους.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ