13.6.2017 16:48

Μέχρι πότε θα εμπαίζει το υπουργείο Γεωργίας τους παραγωγούς;

Πολλές φορές έχουμε πει και έχουμε γράψει ότι, η ίδια η Πολιτεία συχνά συμπεριφέρεται στους πολίτες ως κακιά "μητριά", όχι ως μητέρα, ή ως άλλος "Κρόνος" που κατέτρωγε τα ίδια τα παιδιά του, τα σπλάχνα του.

Άλλοτε, πάλι, ως πολίτης ενός –υποτίθεται ευνομούμενου– Κράτους εξοργίζεσαι όταν βλέπεις το ίδιο να μην σε σέβεται, να σε εξαπατά, να σε ταλαιπωρεί, να σε εξουθενώνει, ενώ ζητά από εσένα υπακοή, νομιμότητα και συνέπεια.

Η δε γραφειοκρατία και τα τερτίπια των σφουγγοκωλάριων της κρατικής μηχανής να "δίνουν και να παίρνουν" εις βάρος των απλών πολιτών.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, διαπιστώθηκε πόσο μικρή, αδύναμη και ανίκανη είναι η σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να «διαφεντέψει», να διοικήσει τη χώρα. Ανίκανη να επιλύσει ακόμη και τα πλέον απλά και καθημερινά ζητήματα των πολιτών.

Πρόσφατο παράδειγμα, η προκλητική –όσο και περιφρονητική– καθυστέρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας) να τακτοποιήσει τον τρόπο και τη διαδικασία χωροθέτησης, αδειοδότησης και ελέγχου των «Αγορών Παραγωγών» (Farmer’s Market), ενός θεσμού καταξιωμένου, που επιζητεί ο μέσος καταναλωτής και τα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού, ώστε να εξασφαλίσει αγνά και φτηνά προϊόντα, εβδομαδιαίως, στο διατροφικό του πρόγραμμα.

Το έτος 2014, με την ψήφιση του Νόμου 4235, είχε κάπως διευθετηθεί το όλο θέμα. Οι παραγωγοί συνέστησαν τον, από τον Νόμο προβλεπόμενο, φορέα αυτοδιαχείρισης και το εγχείρημα όδευε προς την επίτευξή του πανελλαδικά.

Όμως, το έτος 2016, με τον νεότερο Νόμο 4384, ήλθαν «α πάνω κάτω» και κατ΄ουσίαν ξεκίνησε νέος κύκλος διαβουλεύσεων και διαδικασιών, που ήλθε να αναιρέσει τα μέχρι τότε ισχύοντα.

Αποτέλεσμα; Να έχουμε μέσα του 2017 και σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του τελευταίου Νόμου να μην μπορεί ούτε να αδειοδοτηθεί, αλλά ούτε καν να χωροθετηθεί μέρος για «Αγορά Παραγωγού».

Ο λόγος; Απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) πέντε (5)! Υπουργών, που να επιτρέπει τα σημεία χωροθέτησης, τον τρόπο άδειας, λειτουργίας, υποβολής δικαιολογητικών, διαχείρισης και ελέγχου-εποπτείας της «Αγοράς Παραγωγών».

Επισημαίνεται ότι, Δήμος και Περιφέρεια δεν έχουν πλέον καμία αρμοδιότητα, εκτός από την προαιρετική διάθεση χώρου (εφόσον δεν διαθέτει άλλον ο αυτοδιαχειριζόμενος φορέας των παραγωγών). Ούτε άδεια εκδίδει ο Δήμος, ούτε καθορίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό λειτουργίας της Αγοράς, ούτε επιτρέπεται να καθορίσει χώρο «Αγοράς Παραγωγού» από τον Απρίλιο του 2016 και μετά, εάν δεν εκδοθεί η ΚΥΑ των 5 Υπουργών !

                  Να σημειώσω ότι, σε αντιδιαστολή με την «Αγορά Παραγωγών», όπου έχουν δικαίωμα να εκθέτουν-πωλούν προϊόντα τους μόνο οι δηλωμένοι σε ειδικό Μητρώο του Υπουργείου Παραγωγοί, υπάρχουν σε πολλά μέρη της χώρας μας οι λεγόμενες «Λαϊκές Αγορές» όπου όμως εκεί μπορούν να πωλούν προϊόντα και άλλοι επαγγελματίες (και μη παραγωγοί), κάτι το οποίο πλήττει τους -όντως γηγενείς- Παραγωγούς των περιοχών που δραστηριοποιούνται τοιουτοτρόπως.

Επίσης, η «Αγορά Παραγωγών» λειτουργεί με ευθύνη αποκλειστικά του φορέα αυτοδιαχείρισης εκ των Παραγωγών.

Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι, μάλλον, ο κ. Υπουργός Γεωργίας ούτε θέλει να μεριμνήσει για το ζήτημα της ίδρυσης «Αγορών Παραγωγών», αλλά ούτε τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα (οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά) που αντιμετωπίζουν οι Παραγωγοί της χώρας μας.

Ιδιαίτερα για τη Χίο, μια νησιωτική, ακριτική και παραμεθόριο περιοχή, οι Παραγωγοί χρήζουν στήριξης και ενίσχυσης από την κεντρική Πολιτεία. Μιλάμε για ενίσχυση, όχι το ίδιο το Υπουργείο να έρχεται να τοποθετεί προσκόμματα στις προσπάθειες τους να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Προϊόντα που, και ο κόσμος ζητά μέσω των Αγορών (ή Ημερών) Παραγωγών, αλλά και εκείνοι επιθυμούν να διαθέτουν ώστε να μην πετιέται η τυχόν πλεονάζουσα ποσότητα τους, που θρέφει οικογένειες και απασχολεί αρκετά χέρια εργαζομένων.

Θα τολμήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τακτοποιήσει το θέμα; Πότε θα ευαρεστηθεί ο κ. Υπουργός Γεωργίας να μεριμνήσει για την έκδοση της προαναφερόμενης ΚΥΑ;  Όταν οι Παραγωγοί φτάσουν στα όρια της πείνας; Ή όταν η εσοδεία τους σαπίσει αδιάθετη;

Επειδή αρκετοί παραγωγοί απευθύνονται συχνά στο Δήμο ή την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο θέμα και επειδή φοβάμαι ότι, το ζήτημα προσεχώς θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, λόγω της ολιγωρίας και της προκλητικής καθυστέρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας) – για την έκδοση Κ.Υ.Α. 5 Υπουργών! – έχω να καταθέσω την εξής πρόταση: Να συναντηθούν αμέσως οι εκπρόσωποι των Παραγωγών με τους βουλευτές του Νομού μας, να κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση (ή καλύτερα Επερώτηση) στον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας (να προηγηθεί οπωσδήποτε συνεργασία τους με τον Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη) και να ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ η μεσολάβηση των βουλευτών στον Υπουργό Γεωργίας για την έκδοση της Κ.Υ.Α. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ενεργήσουν οι Παραγωγοί ως αυτοδιαχειριζόμενος φορέας με τη συνδρομή Νομικού Συμβούλου.

Ο Δήμαρχος Χίου έχει στείλει το τελευταίο τετράμηνο 3 επιστολές στον Υπουργό Γεωργίας, που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Επίσης, έχει αναφέρει το ζήτημα στον ίδιο τον Υπουργό, αυτοπροσώπως, προ διμήνου. Το ίδιο έχει γίνει μνεία και στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος).

Οι Παραγωγοί δικαίως αγωνιούν και εκφράζουν τη δυσφορία τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει, όμως το εν λόγω θέμα αφορά στο Νόμο και στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων. Εκεί δεν μπορεί να βοηθήσει, πέραν από το να πιέζει με τον δικό της τρόπο το αρμόδιο Υπουργείο. Στο σκέλος αυτό, των Αποφάσεων και της εφαρμογής-απλούστευσης του Νόμου, μόνον οι Βουλευτές (ως Νομοθέτες) μπορούν να συνδράμουν δυναμικά, εφόσον το επιθυμούν.

Άποψή μου είναι ότι, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας «Αγοράς Παραγωγών», εφόσον θέλουμε να ενισχύσουμε τους ντόπιους Παραγωγούς μας και όχι τυχόν εισαγόμενους.

Όμως, στην παρούσα φάση, ακόμη και εάν ο Δήμος ήθελε να λάβει μια Απόφασή του, για χωροθέτηση νέου σημείου ανάπτυξης «Αγοράς Παραγωγού» (ή ακόμη και ο Δήμος ή η Περιφέρεια εάν είχαν διαθέσιμο χώρο να δώσουν), θα στερείτο  νομιμότητας μια τέτοια Απόφαση (και ασφαλώς δεν θα εγκρινόταν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου), σύμφωνα με τους ειδήμονες, μιας και δεν υπάρχει νομικά-θεσμικά μια τέτοια δυνατότητα, μέχρι την έκδοση της περιβόητης, αναμενόμενης, Κ.Υ.Α.

Ακούει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μεριμνήσει δίνοντας μια λύση; Ή αρκούνται στις φανφάρες της εκφοράς του δημόσιου λόγου για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο;-          

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ