30.5.2014 11:02

Με αφορμή τον ποδηλάτη

Η κουβέντα μου με το Δήμη Μυλωνάδη κατέληγε στο ίδιο σημείο. Συμφωνούσαμε αμφότεροι ότι δεν επαρκεί να αυξηθούν τα ποδήλατα και οι ποδηλάτες, ως δείγμα πολιτισμού, ανάγκη μείωσης ρύπων, κυκλοφοριακού κ.α.. Πρέπει πριν την αύξηση –που είναι δεδομένη- να διαμορφωθεί και η ποδηλατική κουλτούρα, η ποδηλατική συνείδηση και ό,τι άλλο απαιτείται για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ασχοληθούμε και με τα δικαιώματά τους.

Άσχετα με το τραγικό περιστατικό, του οποίου οι συνθήκες πρόκλησης διερευνώνται, πρέπει να λάβουμε σοβαρά τις ευθύνες του ποδηλάτη.

Χρόνια τώρα ακούμε για τις ευθύνες των οδηγών. Των ποδηλατών; Εκείνων που δεν λογαριάζουν τα φανάρια και τα παραβιάζουν σωρηδόν; Εκείνων που εσκεμμένα παρακωλύουν το ρεύμα κυκλοφορίας; Εκείνων που ηθελημένα ή χωρίς σκοπιμότητα αναζητούν την αφορμή για να επιβεβαιώσουν τη θέση του ποδηλάτη στην καθημερινότητα; Αυτά δεν είναι αντικείμενο συζήτησης; Υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις;

Σε πρώτη φάση απαιτείται μια ψύχραιμη καταγραφή των πραγματικών αναγκών. Οι δρόμοι, η άσφαλτος, η σήμανση των ίδιων των ποδηλάτων, το κράνος... Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια διευρυμένη συζήτηση και ευτυχώς υπάρχουν και οι άνθρωποι για να την προκαλέσουν. Όμως μη φτάνουμε στα άκρα. Κάθε τι που κινείται στο δρόμο, από το αυτοκίνητο μέχρι μια πετάμενη σακούλα που την κουνάει ο αέρας, είναι εν δυνάμει αιτία πρόκλησης κάποιου συμβάντος, ασήμαντου ή σημαντικού.

Πριν λοιπόν ζητήσουμε ποδηλατόδρομους, ποδηλατικές διαβάσεις και άλλα, ας αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε με τους κανόνες και τη λογική. Πρώτα θα μάθουμε και μετά θα ζητήσουμε. Πρώτα θα αντιληφθούμε και μετά θα αποκτήσουμε πεδίο δράσης. Ο ποδηλατόδρομος δεν είναι στίβος εκμάθησης ποδηλάτου. Και πριν φτάσεις σε αυτόν θα πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα.

Το περιστατικό είναι, δυστυχώς, μια τραγική αφορμή για να ανοίξουμε τα μάτια μας όσοι θέλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας. Ας το κάνουμε πράξη.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ