25.8.2014 11:46

Με αφορμή το νέο προύπολογισμό

Το έχω πει πολλάκις και ενόψει του νέου προϋπολογισμού θα το επαναλάβω, πιστεύοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει μια ουσιαστική θέση και φιλοσοφία της νέας Δημοτικής Αρχής.
Σε επίπεδο υποδομών,  κατά την ταπεινή μου άποψη, εκτός από δύο τρία ουσιαστικά έργα, τα οποία όμως χρειάζονται κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου(αλλά μέσω ΕΣΠΑ ή με απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης), η Χίος δεν υστερεί σε σχέση με άλλες νησιωτικές περιοχές.
Τις τελευταίες δεκαετίες ίσως και με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως και για λόγους, που εξυπηρετούσαν την ίδια την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, δόθηκαν χρήματα για νέα έργα που κατά τη δική μου εκτίμηση δεν ανταποκρίνονταν στις ειδικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
Όπως και να έχει όμως έγιναν έργα, τα οποία στην παρούσα φάση είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε και να συντηρήσουμε, γιατί χρόνο με το χρόνο θα μας αφήσουν και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν.
Πιστεύω  λοιπόν ότι η νέα Δημοτική Αρχή,  ενόψει της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού,  θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το θέμα της συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών, υπηρεσιών και έργων που άπτονται άμεσα της ποιότητας ζωής των Χιωτών αλλά και των επισκεπτών μας,  διαθέτοντας  τουλάχιστον το 25 με 30% του ετήσιου προϋπολογισμού για το σκοπό αυτό.
Φυσικά και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων μπορούν να αναζητηθούν κονδύλια για τον ίδιο λόγο. Στο μυαλό μου έρχεται για παράδειγμα η συντήρηση του οδικού δικτύου του Βροντάδου, όπου απαιτείται μια γενναία χρηματοδότηση καθώς επίσης και πολλά άλλα έργα συντήρησης σε διάφορες περιοχές.
Το μοντέλο  του «φτιάχνω κάτι και το παρατάω στο έλεος του χρόνου» είναι για μένα μέγα σφάλμα, μιας και τώρα πια δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μεγάλες σπατάλες και φαραωνικά έργα αμφιβόλου λειτουργικότητας και ανταποδοτικότητας.
Παράλληλα θέλω να επισημάνω ότι σε αυτήν την προσπάθεια συντήρησης και φροντίδας των υφιστάμενων υποδομών, καθοριστικό ρόλο παίζει και ο ίδιος ο πολίτης, που θα πρέπει να καταλάβει ότι όλες αυτές οι υποδομές είναι και δική του περιουσία και χρηματοδοτήθηκαν από όλους εμάς.
Είμαι βέβαιος πως αν η νέα Δημοτική Αρχή αντιληφθεί και έχει ως πολιτική της προτεραιότητα την ίση και δίκαιη κατανομή του προϋπολογισμού  ανά περιοχή με κονδύλια που θα ξεπερνούν το 25 με 30%  σε συντήρηση έργων, η ποιότητα ζωής των δημοτών μας θα βελτιωθεί αισθητά(π.χ. συντήρηση παιδικών χαρών)  και ταυτόχρονα θα ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες, ώστε να νιώσουν τη δημόσια περιουσία δική τους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ