24.3.2017 18:37

Μανόλη, Γιώργη αναλογιστείτε την ιστορική ευθύνη

Ταλαιπωρηθήκατε, κινδυνεύσατε, εξαπατηθήκατε. Το δίκιο είναι όλο με το μέρος σας. Οι περσινοί ανεγκέφαλοι που σας έβριζαν δεν είχαν δράμι μυαλό να σκεφτούν πως με τα λόγια τους πότιζαν κι άλλο τη ρίζα που ζητούσε αποκατάσταση.

Απευθύνομαι προσωπικά σε δυο ανθρώπους – πρωταγωνιστές της διαμάχης γύρω απ’ τη διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου. Τον Γιώργο Κουλούρη και το Μανόλη Λαμπρινάκη τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά, να διαθέτουμε κοινά δύσκολα βιώματα. Μπορώ να καταλάβω όσο κανένας άλλος γιατί οι δυο τους έβλεπαν τον μεταλλαγμένο ρουκετοπόλεμο σαν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Πέρσι η επιμονή τους έκανε όλη την κοινωνία να αντιληφθεί ότι όποιο έθιμο δεν έχει αντισώματα αυτοπροστασίας εκφυλίσσεται. Η Ιστορία, ο αδέκαστος κριτής για κάθε ανθρώπινη οντότητα, θα τους αναγνωρίσει συμβολή μεγάλη στη σωτηρία του εθίμου. Δέχτηκαν να εισπράξουν τη χλεύη ενός ολόκληρου νησιού για να προστατέψουν αυτό με το οποίο μεγάλωσαν.

Εκεί μεγάλωσαν κι οι δυο τους. Στη διακεκαυμένη ζώνη πυρός ανάμεσα στην Παναγιά και τον Άγιο Μάρκο. Σαν αποφάσιζαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους ήξεραν τις επιπτώσεις. Οι ρίζες του ρουκετοπόλεμου είναι βαθύτερες στο χρόνο απ’ τα χρόνια τους, θα ξεπεράσουν και τα χρόνια των παιδιών τους. Ήξεραν πως τη βραδιά της Ανάστασης δεν είχαν δικαίωμα να βγουν στο μπαλκόνι τους μα περήφανα στα καράβια των μπάρκων τους εξηγούσαν ότι τα σπίτια τους δέχονται τα πιο χαρμόσυνα πυρά του κόσμου. Τα πυρά της Ανάστασης.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο Μανόλης κι ο Γιώργης θα ρισκάρουν να μπουν στα κατάστιχα της Ιστορίας ως οι Βρονταδούσοι που δολοφόνησαν την ταυτότητα του τόπου τους. Το  σήμα κατατεθέν του. Ο Βροντάδος χωρίς ρουκετοπόλεμο θα μοιάζει με παρηκμασμένη αρχόντισσα περασμένων εποχών. Κι ο ρουκετοπόλεμος χωρίς καμπαναριό και κουμπέ, εμπορικό πανηγύρι χωρίς συναίσθημα.

Το μάθημα το πήραν οι ανεγκέφαλοι. Βγήκαν μπροστά Βρονταδούσοι με κρίση. Μανολή και Γιώργη αναλογιστείτε την ιστορική ευθύνη. Αξίζει πολύ περισσότερο από όσο τα σπασμένα κεραμίδια κι η λυγισμένη αντοχή σας. Ζυγίστε τα κι αποφασίστε με το χέρι στην καρδιά. Σωστά θα σας οδηγήσει. Μόνο κάντε το σύντομα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ