10.6.2015 13:32

Ας λύσουν το πρόβλημα ή ας δηλώσουν αδυναμία και ας παραιτηθούν…

Εδώ και χρόνια συζητάμε και παρακολουθούμε το δράμα που εκτυλίσσεται, κατά περιόδους, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας στην παραμονή και ενδιαίτηση των εισερχόμενων -από τυραννικά καθεστώτα των, εγχώριων, περιοχών τους- προσφύγων και μεταναστών.

Το κακό έχει παραγίνει και η Ελληνική Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορη… Με ευχολόγια και εθιμοτυπικές επισκέψεις δεν γίνεται τίποτε. Εάν θέλεις να δώσεις λύση, πρέπει «να χτυπήσεις τη γροθιά στο τραπέζι και να σπάσεις αυγά».

Πέρασε η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ουδέν εποίησε. Ήλθε στη Χίο τότε ο Κικίλιας και ουδέν εποίησε.

Περνά σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ουδέν ποιεί. Ήλθε και ο Πανούσης, μας είδε, δεν πρότεινε τίποτε και ουδέν εποίησε. Και καλά για την προηγούμενη συγκυβέρνηση, αλλά η σημερινή, η οποία είχε ως σημαία το ανθρωποκεντρικό κράτος, που έγκειται η διαφορά της με την προηγούμενη;

Καραβάνια προσφύγων καταφθάνουν καθημερινά και ουδείς εκ της επισήμου Πολιτείας είναι σε θέση να τους διαθέσει ακόμη και τα στοιχειώδη. Θηλιά, βραχνάς, πρόβλημα δυσεπίλυτο και αυτό, που έρχονται σήμερα να το μεταφέρουν (και αυτό!!!) στις πλάτες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίχως να δίδουν τους αντίστοιχους πόρους, αλλά –κυρίως – δίχως να νομιμοποιείται οποιοσδήποτε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης να διαθέσει έστω ένα Ευρώ για τη σίτιση, διαμονή και ενδιαίτηση των προσφύγων, αφού η Νομοθεσία και οι Κώδικες (Δημοτικός και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης) δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα οτιδήποτε πας να κάνεις να μην μπορείς στη συνέχεια να το πληρώσεις. Καλός ο εθελοντισμός, αλλά έχει γελοιοποιηθεί. Ο εθελοντισμός είναι η εξαίρεση. Ο κανόνας (το θέσφατο) είναι το Κράτος να πράττει τα αυτονόητα και οι εθελοντές να συνεπικουρούν. Σήμερα, έγινε κανόνας ο εθελοντισμός και το Κράτος είναι ανύπαρκτο. Τέτοιο Κράτος δικαίου θέλουμε; Και μέχρι πότε θα αντέχουν οι εθελοντές; Και μέχρι πόσο θα τους επικαλούμαστε; (έγινε της …μόδας!).

Ασφαλώς, μια αυτοπροσδιοριζόμενη αριστερή ή κεντροαριστερή διακυβέρνηση οφείλει να έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα της δράσης της την επίλυση-αντιμετώπιση τέτοιου είδους θεμάτων. Και όφειλε να έχει προτάσεις για λύση στο «παρά πέντε», όχι στο «και πέντε» που σήμερα τείνει να γίνει στο «ποτέ».

Εν κατακλείδι και για να μην λέμε πολλά. Τα πράγματα είναι απλά. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, από πλευράς κυβέρνησης και κυβερνητικών στελεχών κάθε τόπου, εκδίδεται μια Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) με την οποία κάποιο κλειστό στρατόπεδο (που ξέρεις ότι δεν πρόκειται να ανοίξει, αφού έχουμε μείωση του στρατεύματος στον τόπο συν τω χρόνω- από τα πολλά που υπάρχουν και είναι κλειστά) επιτάσσεται για λόγους κοινωνικής ωφελιμότητας και με τη διάθεση λίγων χρημάτων διαμορφώνεται σε χώρο αξιοπρεπούς προσωρινής παραμονής των προσφύγων που –κατά εκατοντάδες– εισέρχονται καθημερινά στη χώρα μας. Παράλληλα, έρχεται στη Βουλή μετατροπή του Δημοτικού και Περιφερειακού Κώδικα, ο οποίος να μπορεί να προβλέψει τη διάθεση χρημάτων για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ενδιαίτησης των ανθρώπων αυτών, υπό την αίρεση (πάντοτε και απαραίτητα) ότι η δαπάνη αυτή θα προέρχεται από έκτακτες κρατικές πιστώσεις του αρμόδιου Υπουργείου και όχι από ίδιους πόρους της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα πράγματα είναι απλά, υπάρχει πολιτική βούληση; Όλα τα άλλα είναι λόγια για να συζητάμε και να περνά ο χρόνος άπραγος. Το μείζον ερώτημα είναι: Ποια τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης για το όλο ζήτημα και τι ύψος πιστώσεων προτίθεται να διαθέσει για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Από την άλλη, να πω την αλήθεια, περίμενα μια μεγαλύτερη και δυναμικότερη αντίδραση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων του Βορείου Αιγαίου. Μιας και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου πλήττονται περισσότερο την περίοδο αυτή, περίμενα ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. (και Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός) να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να προβεί σε κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να καλέσει εδώ τα Αθηναϊκά ΜΜΕ και τα στελέχη των <<θεσμών>> (της Τρόικα) να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι τι συμβαίνει. Αλλά, δυστυχώς, όλοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνιδάκια, ανάλογα με το που πρόσκεινται πολιτικά και κομματικά. Και όσα λένε το πρωί (ως αντιπολίτευση), το βράδυ (ως κυβέρνηση) τα λησμονούν

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ