10.10.2014 11:55

Λίφτινγκ για μια φιλική και ελκυστική πόλη

 Καλλίγραμη αλλά κακομούτσουνη κοπέλα θυμίζει το νησί μας, η Χίος. Το σώμα της καλοφτιαγμένο τραβά τα βλέμματα αρσενικών και θηλυκών. Όμως, το πρόσωπο, κακάσχημο και αποκρουστικό, σε απογοητεύει μόλις το αντικρύσεις. Αν τύχει και τη γνωρίσεις από κοντά, βρίσκεις κι άλλα “κουσούρια”:
-Φλύαρη και σαματατζίδικη στο έπακρον. Ανοικοκύρευτη με έλλειψη κοινού νου. Από ντύσιμο; Άστα να πάνε...Σκέτος καρνάβαλος! Επί χρόνια προσπαθεί να γίνει ευπαρουσίαστη με μακιγιάζ της εποχής των γιαγιάδων μας.
  Μπόλικη πούδρα,λίγο ρουζ, ζωηρό κραγιόν, την κάνουν συχνά να φαίνεται σαν κλόουν. Με φτηνά αρώματα, μάταια προσπαθεί να σκεπάσει τη “μυρωδιά” του άπλυτου κορμιού της. Μιλάμε βέβαια για την πόλη της Χίου, τη “Χώρα”.
  Όσοι την υπηρέτησαν στο παρελθόν, προσπάθησαν, λίγο-πολύ, να τη σουλουπώσουν. Σε σχέση με το μακρινό χθες, η εικόνα της έφτιαξε κάπως. Όμως δεν άλλαξε ριζικά. Ίσως από δυσκολίες που προκαλεί η άναρχη δόμησή της, πιθανά από τις γνωστές αντιδράσεις και νοοτροπίες πολλών Χίων, συχνά από το φόβο του λεγόμενου “πολιτικού κόστους” αλλά και από την έλλειψη ενός ρεαλιστικού κατευθυντήριου ρυθμιστικού σχεδίου (master plan) που θα υποδείκνυε σύγχρονες λύσεις και παρεμβάσεις με συνάφεια μεταξύ τους και όχι ασύνδετες και αλληλοαναιρούμενες.
  Ένα τέτοιο ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ έχει ανάγκη η πόλη της Χίου, η “πρωτεύουσα-βιτρίνα” του νησιού μας. Ένα σχέδιο που θα πάψει να ασχολείται με το μακιγιάζ και θα προτείνει ένα τολμηρό “ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΠΡΟΣΩΠΟΥ”!!
Λίφτινγκ στην καθομιλουμένη σημαίνει “διόρθωση προσώπου με βάση τα πρότυπα της νεότητας, της αρμονίας και της ομορφιάς”.
  Το πρόσωπο της πόλης (άρα και του νησιού μας), σχηματικά μπορούμε να το οριοθετήσουμε κυρίως στον άξονα Αεροδρόμιο-Νοσοκομείο. Ως κέντρο, επίσης σχηματικά, μπορεί να νοηθεί η περιοχή από το ΝΟΧ και το ξενοδοχείο “ΧΑΝΔΡΗΣ” έως το Λιμεναρχείο και την αίθουσα υποδοχής επιβατών (Πύλη εισόδου-εξόδου), το διοικητικό και εμπορικό κέντρο γύρω από τον Δημοτικό κήπο, την κεντρική πλατεία, την Απλωταριά, τις οδούς Βενιζέλου, Λιβανού, Ροδοκανάκη και τις καθέτους αυτών προς Προκυμαία και Απλωταριά, την περιοχή Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ-Μητροπόλεως έως το Ναυτικό Μουσείο και επίσης την περιοχή του Σταδίου, του Πανεπιστημίου και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Αναπόσπαστο, έστω ιδιαίτερο, τμήμα του Κέντρου, πρέπει πάντα να λογίζεται ο ιδιόμορφος και ιστορικός οικισμός του Κάστρου.
  Γι' αυτόν τον πλούσια προικοδοτημένον αλλά άναρχο χώρο, την “βιτρίνα” του νησιού μας, η νέα υπό τον (αρχιτέκτονα) Δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού, Δημοτική Αρχή Χίου, έχει μπροστά της επαρκή χρόνο, προκειμένου να εκπονήσει το ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ “master plan” που θα ισχύσει για τα επόμενα χρόνια.
  Ένα τέτοιο ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, για να εκπονηθεί σωστά, να είναι ρεαλιστικό και κυρίως προσαρμοσμένο στις ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες της πόλης της Χίου, πέρα των ειδικοτήτων πολεοδόμου, συγκοινωνιολόγου, αρχιτέκτονα, κηποτεχνικού και ειδικού για δημοτικό φωτισμό, θα απαιτήσει τη συνδρομή έγκυρου ιστορικού, γνώστη της τοπικής ιστορίας αλλά και έμπειρου αρχαιολόγου. Θα πρόσθετα και τις ειδικότητες του σκηνογράφου, του ζωγράφου και του γλύπτη έστω καθ' υπερβολή. Η Χίος, για να γίνει φιλική, όμορφη και ελκυστική θα χρειασθεί πολλές και σύνθετες παρεμβάσεις λειτουργικού και αισθητικού χαρακτήρα.
  Η πόλη πρέπει να αποκτήσει ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ βασισμένη στην ιστορία και το παρελθόν της. Να αναδείξει τα Μνημεία της, τα κτίριά της, τον πνευματικό και καλλιτεχνικό της πλούτο, την προκυμαία και το θαυμάσιο λιμάνι της, τον μοναδικό Δημοτικό Κήπο, τους ανδριάντες και τις προτομές που την κοσμούν και θυμίζουν το παρελθόν της, το εμπορικό της κέντρο με τα παραμελημένα και χωρίς ιδιαίτερο τοπικό χρώμα δημοτικά κτίρια της αγοράς (οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ.). Η πόλη είναι (σχετικά με άλλες ανά την Ελλάδα) ΣΚΟΤΕΙΝΗ. Χρειάζεται περισσότερο ΦΩΣ. Χρειάζεται το χρώμα λουλουδιών και κτιρίων, έχει ανάγκη από όμορφες, ελκυστικές γωνιές ξεκούρασης, από περισσότερη καθαριότητα ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και όχι μόνο τις καθημερινές, πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει κυκλοφοριακή ΤΑΞΗ και ΗΡΕΜΙΑ. Αυτά και πολλά άλλα τα έχουμε ανάγκη οι ντόπιοι αλλά τα αποζητούν και οι επισκέπτες μας, Έλληνες και αλλοδαποί. Είναι πλέον καιρός να τα δρομολογήσουμε απο κοινού, αιρετοί και τοπική κοινωνία.
  Ως τοπική κοινωνία, εν προκειμένω, λογίζονται όχι μόνο οι κάτοικοι της πόλης (Χώρας) αλλά ολόκληρου του νησιού, μιας και όλοι μας, όπου και αν κατοικούμε, στην πρωτεύουσα θα πάμε για ψώνια και γιατρούς, για τραπεζικές συναλλαγές και διοικητική εξυπηρέτηση, για αναψυχή ή ταξίδι. Άρα όλους μας ενδιαφέρει η λειτουργικότητα και η καλή εικόνα της πόλης της Χίου. Εξυπακούεται ότι, επειδή η Δημοτική Αρχή Χίου έχει υπό την ευθύνη της ολόκληρο το νησί, θα φροντίσει, εκ καθηκόντος, όλες τις περιοχές της Χίου, και όλες τις συνοικίες της πόλης ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΘΕΙ στη “φάκα” των πολλών και μεγάλων αναγκών που όντως έχει το κέντρο, της Πρωτεύουσας μας. Επ' αυτού, “μάτια δεκατέσσερα” νέοι αιρετοί του Δήμου Χίου. Αναζητήσετε εν προκειμένω τη “χρυσή τομή”. Η επιτυχία σας θα εξαρτηθεί και από την επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ