Άποψη

17/1/18 22:13

τελ. ενημ.: 17/1/18 22:13

Το κράτος και οι φόροι όπως θα έπρεπε... να είναι

Αυτή την περίοδο στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού γίνεται η κατάθεση των φορολογικών στοιχείων των πολιτών. Γενάρη ξεκινά η διαδικασία και όχι Νοέμβρη ή Οκτώβρη ή Σεπτέμβρη κατά τη γενική ελληνική ανωμαλία με τις πολιτικές «όπου την πάρει...».

Μιλάω με κόσμο, με γνωστούς, με φίλους για την απόλυτη ηρεμία που επικρατεί αυτές τις μέρες. Δεν ακούω κανέναν να σχολιάζει ή να παραπονιέται για την εφορία που έχει να πληρώσει. Αδιαμαρτύρητα όλοι καταθέτουν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά, οι περισσότεροι και χωρίς λογιστή καθώς η διαδικασία είναι τυποποιημένη και εύκολη και φυσικά ο νους γυρνάει στην πατρίδα και στο μαρτύριο των φόρων, του κυνηγητού, της συζήτησης για τα λεφτά που πληρώνουμε όλοι, λεφτά που δεν υπάρχουν, που προκαλούν στερήσεις, προβλήματα και άλλα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να αντιληφθεί τη διαφορά της πληρωμής των φόρων σε κάθε προηγμένη χώρα σε αντίθεση με την ελληνική απαρχαιωμένη επιδρομή στα εισοδήματα των Ελλήνων, γιατί περί επιδρομής ή εφόδου μπορούμε να μιλάμε.

Σε κάθε οργανωμένο κράτος του δυτικού κόσμου ο πολίτης γνωρίζει και είναι βέβαιος πως τα χρήματα που θα αποδώσει θα πιάσουν τόπο. Θα του επιστρέψουν μεσοπρόθεσμα πίσω με υποδομές, αναβάθμιση της υγείας, αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών του, της ζωής του και της καθημερινότητας του. Και όχι απλά είναι βέβαιος αλλά το βλέπει να γίνεται και άμεσα μπροστά του καθώς προβλήματα συνήθως... δεν υπάρχουν.

Η φορολογική συνείδηση καλλιεργείται από την συνέπεια που έχουν δύο μέρη μεταξύ τους, στην προκειμένη περίπτωση το κράτος και ο πολίτης. Εφόσον ο πρώτος τηρεί ακέραια τις δεσμεύσεις του ο δεύτερος δεν έχει άλλη επιλογή. Κάνει ακριβώς το ίδιο. Πληρώνει, είναι συνεπής και απολαμβάνει πλήθος υπηρεσιών.

Στη χώρα μας οι κρατικές βούτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα εισοδήματα των πολιτών (είπαμε είναι επιδρομή και έφοδος δεν είναι παρότρυνση για πληρωμή φόρων) προκαλεί ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το ασυνεπές κράτος δημιουργεί ασυνεπής πολίτες που μεγαλώνουν επίσης ασυνεπείς γενιές πολιτών καθώς κανείς δεν διορθώνει από την αρχή την αλυσίδα των προβλημάτων. Εξάλλου είναι πασιφανές και μεθοδολογικά, ίσως και να διδάσκεται στα ξένα οικονομικά πανεπιστήμια, ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Κάνουν δωρεά στο κράτος τα χρήματά τους, το υστέρημά τους το οποίο ουδέποτε επιστρέφει πίσω ως υπηρεσία ή ως υποδομή. Χρόνια τώρα....

Δεν είναι λοιπόν φορολογική δήλωση ή δήλωση εισοδήματος αυτό που συμβαίνει. Είναι φορολογική δωρεά ή δωρεά εισοδήματος για την ακρίβεια του όρου.

Αυτό κάνουμε όλοι μας και πολύ δύσκολα θα αλλάξει.

Μέχρι τότε μπορούμε να θαυμάζουμε τους άλλους (τους ξενέρωτους, τους κλέφτες, τους ευρωπαίους, τους δηθενάδες) που ζουν, εργάζονται και απολαμβάνουν. Εμάς ποιο πολύ για ψιλοτελειωμένους μας βρίσκω....  

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση