2.4.2014 15:50

«Κοινωνία και δήμος να σταθούν δίπλα στους ανθρώπους με αναπηρίες»

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού βρίσκει τις δομές για τους συμπολίτες μας που το σύστημα έχει βάλει στο περιθώριο, υποστελεχωμένες, με κτιριακά προβλήματα, με την κεντρική κυβέρνηση να τις αγνοεί και το δήμο να αδιαφορεί. Η Ερμιόνη Φρεζούλη επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στήριξης των ανθρώπων αυτών και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, διαπιστώνοντας ανάγκες που πρέπει άμεσα να καλυφτούν.

Τον Ξενώνα του Ψυχαργώ, το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Χίου, τα δυο Ειδικά Σχολεία και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Χίου,  επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες η υποψήφια δήμαρχος Ερμιόνη Φρεζούλη, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Χιακής Συμπολιτείας. Παντού, δυστυχώς, διαπιστώθηκε πως όλες αυτές οι δομές αντιμετωπίζουν συναφή προβλήματα: Είναι υποστελεχωμένες, χωρίς βασικές ειδικότητες, όπως ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, για να μην κάνουμε λόγο για το βοηθητικό προσωπικό, τους νοσηλευτές ή τους γιατρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο αριθμός των τελικά ωφελούμενων ή να μένουν αναξιοποίητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που κόστισαν σημαντικά ποσά (όπως στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) και να περιορίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες.
Τα κτίρια που στεγάζουν αυτές τις υπηρεσίες είτε είναι ακατάλληλα, είτε έχουν προβλήματα και χρήζουν σοβαρών επισκευών. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ψυχαργώ έλαβε μόνο μια φορά χρηματοδότηση για πετρέλαιο το χειμώνα που μας πέρασε.Η προσωρινή φιλοξενία των Ειδικών Σχολείων στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ τείνει να μονιμοποιηθεί, μιας και  η κατασκευή του ειδικού σχολείου έχει μείνει στις μακέτες με ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής και το θέμα έχει παραπεμφθεί στις γραφειοκρατικές καλένδες της κεντρικής εξουσίας.
«Να μην επιτρέψει η κοινωνία τη διαιώνιση της κατάστασης»
Η Ερμιόνη Φρεζούλη δήλωσε μετά την επίσκεψή της και τη συζήτηση με τους εργαζόμενες και τους εργαζόμενες: «Με την πολιτεία και το υπουργείο να αγνοεί ή ακόμα και να σαμποτάρει τις δομές για τους συνανθρώπους μας, με το δήμο να αδιαφορεί ή στην καλύτερη περίπτωση να περιορίζεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί επιτρέπουμε ως κοινωνία να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Οι προσπάθειες και οι διεκδικήσεις του προσωπικού και των συγγενών των ανθρώπων αυτών επιβάλλεται να πλαισιωθούν και να ενισχυθούν τόσο από την κοινωνία όσο και από το Δήμο».
«Μια Δημοτική Αρχή οφείλει να μεριμνά για όλους τους δημότες και να σκύβει με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στα ζητήματα που αφορούν αυτούς τους συμπολίτες μας», τόνισε  η Ερμιόνη Φρεζούλη και πρόσθεσε: «Ως Χιακή Συμπολιτεία δεσμευόμαστε να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στους συγγενείς τους και τους εργαζόμενους, και να υποστηρίξουμε στην πράξη το αναφαίρετο δικαίωμα τους για αξιοπρεπή διαβίωση και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου. Είναι, άλλωστε, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα που εκφράζει και τον πολιτισμό και την πρόοδό μας ως κοινωνία».

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ