23.2.2014 15:08

Κόβουν μεροκάματα στα κοινωφελή φέτος

Πέρσι καθυστερούσαν οι μισθοί 2-3 μήνες. Φέτος κόβουν μεροκάματα.

Μιλάμε για  την κοινωφελή εργασία, για τα άτομα που απορροφήθηκαν στη Χίο, με μισθούς έως 490 ευρώ το μήνα για ηλικίες άνω των 25 ετών και έως 427 ευρώ το μήνα για τους κάτω των 25 ετών.

 Χωρίς τη δυνατότητα αδείας, ακόμα και αναρρωτικής, για τους πέντε μήνες που διαρκεί η σύμβαση, τα προγράμματα κοινωφελής εργασίας ως γνωστόν είναι ότι χειρότερο έχει να επιδείξει το εργατικό δίκαιο από την εποχή του μεσαίωνα.

Ουσιαστικά έχει παραβιάσει την εργατική νομοθεσία αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Σαν να μην έφτανε λοιπόν αυτό οι υπεύθυνοι στους φορείς της Χίου που απασχολούν τους εργαζόμενους σε συνεννόηση με τον τοπικό ΟΑΕΔ το τράβηξαν ένα βήμα παρακάτω. Έκοψαν χρήματα από τους εργαζόμενους καθώς αποφάσισαν να μην πληρώσουν τις αργίες.

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε διάφορους φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεν θα μπορούσε να λείψει εδώ. Υπάρχουν λοιπόν εργαζόμενοι του ίδιου προγράμματος που δουλεύουν στην Περιφέρεια Χίου που πληρώθηκαν κανονικά και εργαζόμενοι που δουλεύουν στο Δήμο Χίου που πληρώθηκαν λιγότερα. Χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ, που είναι υπεύθυνος του προγράμματος, οφείλουμε να το ομολογήσουμε, προς τους φορείς στους οποίους εργάζονται τα άτομα, οι υπεύθυνοι για τα μισθολογικά λοιπόν μετέφρασαν τις συμβάσεις κατά το δοκούν.

Και σε μια περίοδο που ο καθένας στο δημόσιο φοβάται μη κριθεί για διαθεσιμότητα, είναι πιο εύκολο να δώσεις λιγότερα χρήματα στους εργαζόμενους παρά περισσότερα. Στην πρώτη περίπτωση αν κάνεις λάθος το πολύ πολύ να ακούσεις γκρίνια, στη δεύτερη υπάρχει κίνδυνος να απειληθείς με την πόρτα της εξόδου.

Το μπαλάκι της ευθύνης ο Δήμος το ρίχνει στον τοπικό ΟΑΕΔ και ο δεύτερος το πετάει πίσω στον πρώτο. Οι εργαζόμενοι απλά είναι θεατές.

Το θέμα τακτοποιήθηκε τελικά αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ψάχνοντας, και με τη βοήθεια του προέδρου του συλλόγου των εργαζομένων, προσκόμισαν απόφαση του ΟΑΕΔ με Αρ. Πρωτ.: 7663 και ημ/νία 29/1/2014, ως συμπληρωματική οδηγία εφαρμογής των  διαδικασιών καταβολής της επιχορήγησης της οδηγίας από 3-12-2013 με Αρ. Πρωτ.: 106097.

Τα χρήματα από τις απλήρωτες αργίες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου χάθηκαν οριστικά καθώς το λάθος λένε δεν διορθώνεται. Άραγε αν δινόταν περισσότερα στους εργαζόμενους απ’ όσα τους αναλογούν το λάθος θα διορθωνόταν;

Τουλάχιστον δεν θα χαθούν οι επόμενες αργίες μέχρι το τέλος των συμβάσεων.

 

Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κι εδώ:

 

http://www.oasa.gr/pdf/el/oasa/oaed/OdigosEfarmogisKoinofelous.pdf

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/17802

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ