14.8.2017 10:01

Κλείνει η Σούδα, τελειώσαμε με το προσφυγικό;

«Γιατί τα βάζετε μόνο με το Δήμο; Γιατί μένουν στο απυρόβλητο οι δυο βουλευτές κι ο αντιπεριφερειάρχης;» Είναι τα μόνιμα ερωτήματα των παραγόντων του Δήμου, που, δήθεν, στοιχειοθετούν την πολεμική που δέχονται για το προσφυγικό.

Θέλει κι ερώτημα; Ο Δήμος πήρε την πρωτοβουλία να απαλλάξει την κυβέρνηση απ’ τη διαχείριση του προσφυγικού. Έγινε νόμιμος εταίρος και συνδιαχειριστής μιας νοσηρής κατάστασης με το τότε επιχείρημα, αν δεν επεμβαίναμε θα υπήρχαν διαλυτικά φαινόμενα στην πόλη.

Στην απόφαση μετατόπισης του προβλήματος προσωρινής εγκατάστασης από το δημοτικό κήπο και το ΔΗΠΕΘΕ στην πιο αθέατη γωνιά της Σούδας η δημοτική παρέμβαση υπήρξε πράγματι καταλυτική. Στον απόλυτο εναγκαλισμό με τη διαχείριση του παράνομου από κάθε άποψη καταυλισμού δεν την έμπλεξε κανείς με το ζόρι. Προθυμοποιήθηκε και υποστήριξε την ορθότητα της απόφασης της. Διαπιστώνοντας τώρα τις ολέθριες για την εικόνα της επιπτώσεις, επιδίδεται σε μπαράζ επικοινωνιακών κινήσεων, ίσως και αποτάξει μέρος της ευθύνης από τους ώμους της.

Και τώρα όμως μιλάει με μισόλογα και διατηρεί δεύτερες σκέψεις. Ποιος πιστεύει ότι κλείνοντας η Σούδα ξεμπερδεύουμε με το προσφυγικό, όπως αφήνεται να εννοηθεί; Η Σούδα θα κλείσει, γιατί διαπιστωμένα ζημιώνει την εικόνα της δημοτικής αρχής, η ανάγκη εναλλακτικού χώρου φιλοξενίας παραμένει. Όσο παραμένει αμετάβλητο το μοντέλο υποδοχής των μικρών ή μεγάλων ροών, με ή χωρίς τη Σούδα θα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Τα οποία είναι ευθύνη του Δήμου να τα λύσει;

Είναι ευθύνη του Δήμου να τα υποδείξει. Ο Δήμος είναι το δικό μας τοπικό κοινοβούλιο. Εκείνος δίνει τον τόνο και την κατεύθυνση. Ας παραδειγματιστούν απ’ τον Κυρίτση στην Κω. Δεν κρύβεται πίσω από τις ευθύνες των βουλευτών της Δωδεκανήσου ή της αντίστοιχης Περιφέρειας. Ορίζει εκείνος το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η γραμμή του νησιού του με προσωπικές επιστολές στον πρωθυπουργό, με δηλώσεις του στα αθηναϊκά media. Πίσω απ’ τον Κυρίτση συμπορεύονται όλοι οι υπόλοιποι φορείς. Επαγγελματικός κόσμος, πολιτικοί παράγοντες.

Στη Χίο τι ζούμε; Το δήμαρχο να έχει ενστερνιστεί την ανάγκη ενός πιλοτικού κέντρου ταυτοποίησης και ασύλου, να μην τολμά ωστόσο να εισπράξει τη μπόρα της νέας επιλογής του και να σύρεται σε λύσεις που προτείνονται δεξιά και αριστερά.

Βασικά ερωτήματα δεν υποβάλλονται καν:

  • είναι υποχρεωτικό να εξετάζεται στα νησιά η αίτηση ασύλου, πέρα από την αρχική ταυτοποίηση;
  • υπάρχει αριθμητικό όριο για τις δομές φιλοξενίας των νησιών; Ποιες πολιτικές αυτόματα ενεργοποιούνται μόλις αυτό ξεπεραστεί;
  • εγκυμονούν εθνικοί κίνδυνοι από την πολύμηνη παραμονή μουσουλμανικών πληθυσμών στα νησιά;
  • θα πρέπει η Ευρώπη να εξετάσει νέες μορφές αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, όπως η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε κέντρα εκτός των συνόρων της;
  • έχει ευθύνη να αποζημιώσει τις περιοχές που σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος του μεταναστευτικού;

Όσο δεν δίνονται απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα, οι πανηγυρισμοί για το αν θα κλείσει η Σούδα ή οι προβληματισμοί για το τι θα πρέπει να τη διαδεχτεί θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Σαφώς και επιβάλλεται να κλείσει η Σούδα. Έχουν ακέραιη την ευθύνη όσοι καθυστέρησαν να το αντιληφθούν. Τη μπανανόφλουδα που ρίχνουν στο δρόμο της τοπικής κοινωνίας για να εκβιάσουν τη συνηγορία της σε μια νέα μεγαλύτερη δομή δεν θα την πατήσουμε όμως. Θα απαντηθούν πρώτα τα παραπάνω ερωτήματα από κυβέρνηση κι Ευρώπη και μετά θα απαιτηθούν νέες θυσίες χωρίς αντίκρισμα από τους νησιώτες.

Οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι – όλων των βαθμίδων – συνεχίζουν να μην προφέρουν τα βασικά ερωτήματα. Άρα δεν μπορούν να γίνουν μέρος μιας ολοκληρωμένης λύσης του προβλήματος. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ