17.10.2018 16:24

«Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει πλούτος. Χωρίς πλούτο δεν υπάρχει αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες»

«Η 17η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας μας υπενθυμίζει τη διαχρονική αναγκαιότητα και τη μεγάλη μας πρόκληση απέναντι στο μεγαλύτερο και πιο επώδυνο κοινωνικό «σκάνδαλο». Όσο μακριά και αν έχουμε φτάσει ως ανθρώπινο γένος, δίπλα μας εξακολουθούν να υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη και την αλληλεγγύη μας.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία και την Πολιτεία, που έχει χρέος να φροντίζει τους αδύναμους, ειδικά σήμερα, που η κρίση διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες και αποδυνάμωσε την κοινωνία μας. Οι ανερχόμενες και επίμονες ανισότητες αποτελούν θεμελιώδεις προκλήσεις για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών. Τα υψηλά επίπεδα ανισοτήτων παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για μείωση της φτώχειας και η αύξηση των κοινωνικών εντάσεων υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.

Οι «χαμένοι» αυτής της περιόδου, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μεγαλύτεροι και οι νεότεροι, χρειάζονται όλοι την στήριξη μας. Άνθρωποι που σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα είδαν τις ζωές τους να παίρνουν μια απροσδόκητη τροχιά, που είδαν την καθημερινότητα τους να καταρρέει δίχως να γνωρίζουν αν και πότε θα επιστρέψει ξανά στο κανονικό. Η πορεία της Ελλάδας έδειξε πως αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι οι πιο ευάλωτες και καμία επιδοματική πολιτική δεν είναι ικανή να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχουν υποστεί τόσο στα χρόνια της κρίσης, όσο και πιο πριν.

Σήμερα είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να φύγουν από το κοινωνικό περιθώριο, θα αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή και θα αμβλύνει τις ανισότητες που χρόνο με τον χρόνο διογκώνονται. Στην Ελλάδα η ακραία φτώχεια φτάνει το 21% και ακουμπά κυρίως τους νέους, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat βρισκόμαστε στη 2η θέση των χωρών που οι πολίτες στερούνται βασικών υλικών αγαθών. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό τους και να δημιουργήσουμε για εκείνους τις αναγκαίες συνθήκες για να υπερβούν την φτώχεια.

Η Νέα Δημοκρατία έχει στη βάση της ιδεολογικής της συγκρότησης τη στήριξη των πιο αδύναμων. Στην κυρίαρχη αξία της ελευθερίας, βρίσκεται η δυνατότητα του κάθε πολίτη να σχεδιάσει τη ζωή του και να φτάσει όσο ψηλά μπορεί. Και από την άλλη, την αξία της αλληλεγγύης. Διότι χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχει μόνο άθροισμα ατόμων.  Αν δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο μέσα από την ελευθερία, δεν θα υπάρχει πλούτος να αναδιανεμηθεί μέσα από την αλληλεγγύη. Η πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική δεν είναι εκείνη που στηρίζεται στα επιδόματα, είναι εκείνη που θέτει τις βάσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εδραίωση ενός υψηλού βιοτικού και την οριστική χειραφέτηση των πολιτών από το κράτος. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η δημιουργία πλούτου. Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ