28.3.2018 17:55

Χίος, ένα νησί ανάδελφο

Το κενό πρωτοβουλίας για να διατηρηθεί ζωντανό το αίτημα διατήρησης του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ εντόπισε η ΟΕΒΕ και πολύ ορθά το κάλυψε συγκαλώντας σύσκεψη φορέων για να συντονιστούν οι ενέργειες, αν αποφασισθεί να γίνουν.

Σε συμπέρασμα δεν κατάλαβα να κατέληξε η σύσκεψη, κάτι ειπώθηκε για επιδίωξη συνάντησης με τον πρωθυπουργό, δεν είμαι ωστόσο απόλυτα βέβαιος ότι οριστικοποιήθηκε μια τέτοια στόχευση.

Το βασικότερο σημείο από τη συζήτηση διάρκειας περίπου 1,5 ώρας ήταν η διαπίστωση του προέδρου της ΟΕΒΕ, Β. Παππά, ότι στις πρώτες του επαφές με Μυτιληνη και Σάμο δεν διαπίστωσε διάθεση να το παλέψουμε από κοινού. Σαν να θεωρείται η υπόθεση για τους γείτονες χαμένη μάχη. Μια δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτός που καίγεται περισσότερο από την απώλεια ενός προνομίου είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της οικονομικής αλυσίδας.

Αυτό ακριβώς είμαστε σήμερα. Το σύνολο των επαγγελματιών, με πιο επιβαρυμένη την απελπισία όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, περιέγραψαν μαύρη κι άραχνη την οικονομική τους κατάσταση, με διαρκώς επιδεινούμενα στοιχεία. Για κάποιους η προσθήκη 7 επιπλέον μονάδων τους στερεί τον αέρα βιωσιμότητας τους. Τους δίνει το λουκέτο στο χέρι.

Η Χίος κατάντησε ένα νησί ανάδελφο ακόμα και στην ενιαία Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τα γειτονικά μας νησιά βρίσκουν σταδιακά από τον τουρισμό πόρους να υγειάνουν τις πληγές τους. Εδώ θα αργήσει ακόμα ετούτη η μέρα. Κι ως τότε μάλλον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παροιμία, αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις να σε ξύσουν οι άλλοι, δικαιώνεται κι εδώ με πανηγυρικό τρόπο.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ