Απόψεις

18/12/17 11:05

τελ. ενημ.: 18/12/17 12:33

ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΙΠΟΥΣ: Οριστική λύση εδώ και τώρα

Ανέκαθεν υπήρχαν φόβοι ότι, η συνεχής ακτινοβολία που εκπέμπουν οι, κάθε λογής κεραίες (ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κινητής τηλεφωνίας),καθώς και οι μετασχηματιστές και τα δίκτυα (κυρίως υψηλής τάσης) της ΔΕΗ, πιθανά βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Έφθασαν να ενοχοποιούνται (όχι αβάσιμα) ακόμη και οι διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που λειτουργούν μέσα στα σπίτια μας για πρόκληση πονοκεφάλων, ναυτίας, αϋπνίας, ακόμη και για καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Βέβαια, όσο και αν κινδυνεύει η υγεία και η ζωή μας από επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, άλλο τόσο δεν δείχνουμε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να τα στερηθούμε καθώς και τις υπηρεσίες που αυτά μας προσφέρουν.

Απόδειξη ότι, αν και γνωρίζουμε τους κινδύνους από την οδήγηση κάθε είδους οχήματος ή από την μετακίνησή μας με πλοία, αεροπλάνα κλπ., εμείς και οδηγούμε και ταξιδεύουμε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τη χρήση κινητών τηλεφώνων ή των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που όλοι έχουμε σε κατοχή και χρήση.

Η απλή λογική λέει ότι, αν θέμε να ακούμε ραδιόφωνο, να βλέπουμε τηλεόραση ή να συνομιλούμε με χρήση κινητού τηλεφώνου, πρέπει κάπου να τοποθετηθούν οι κεραίες που στέλνουν τα σχετικά σήματα, ακτινοβολώντας συνεχώς, μέρα και νύχτα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων που έτυχε να κατοικούν πολύ κοντά στις εν λόγω κεραίες. Πάλι με οδηγό την ανθρώπινη λογική και επιστημονικές υποδείξεις, η (συνήθης;) πρακτική, οδηγεί σε επιλογή χώρων εγκατάστασης αυτών, όσο γίνεται πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές..

Βάσει αυτής ακριβώς της προσέγγισης, εδώ και αρκετά χρόνια, είχε επιλεγεί η κορυφογραμμή του Αίπους ως χώρος εγκατάστασης κεραιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών αρχικά και, στη συνέχεια, κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Την εκμίσθωση του συγκεκριμένου χώρου προς τους ενδιαφερόμενους έκανε (και κάνει) ανέκαθεν το εκάστοτε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, ως ιδιοκτήτης του οροπεδίου, ενώ τις σχετικές άδειες χορηγούσαν (και χορηγούν), οι, κατά νόμο, αρμόδιες Αρχές.

Η σχετικά μεγάλη απόσταση από την κορυφογραμμή του Αίπους μέχρι τις κατοικημένες περιοχές του Βροντάδου, εξασφάλιζε, επί πολλά χρόνια, την αποφυγή έντονων ανησυχιών των κατοίκων αυτού και την αποτροπή τυχόν διαμαρτυριών τους. ΄Εμενε βέβαια, ως πρόβλημα, η “οπτική ρύπανση” που προκαλούν το “δάσος των κεραιών” και η γειτνίαση του χώρου εγκατάστασης αυτών με το “Ηρώον” των Πεσόντων κατά τη Μάχη του Αίπους το 1912.

Αυτή η εικόνα “ηρεμίας”, διαταράχθηκε πρόσφατα όταν έγινε γνωστό ότι, η COSMOTE, εκμίσθωσε χώρο από τον Καθεδρικό μας Ναό, σε απόσταση “αναπνοής” από τα σπίτια της άνω (προς το Αίπος) κατοικημένης ζώνης του Βροντάδου. Έτσι, ως φυσικό επακόλουθο, προέκυψαν μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, αποδείχθηκαν ατελέσφορες.

Ήδη, η κεραία στήνεται στη θέση “Παλαιό Καμίνι” πάνω ακριβώς από το Προσκύνημα του Αγίου Μακαρίου.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, από κοντινή μου πηγή πληροφορούμαι ότι, μέχρι και τώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, η COSMOTE, μια μεγάλη σοβαρή και καταξιωμένη Εταιρεία με συνδρομητές εκατοντάδες Βρονταδούσους, κάνει χρήση κεραίας που έχει τοποθετήσει επί του Αίπους χωρίς την έγκριση του Καθεδρικού μας Ναού, δηλαδή χωρίς τη σύναψη μ' αυτόν μισθωτηρίου συμφωνητικού και, άρα, χωρίς καταβολή ενοικίου.

Αυτό και μόνο το γεγονός, αν βέβαια αληθεύει, δημιουργεί μείζον θέμα τόσο ηθικής τάξης όσο και οικονομικής ζημιάς του Καθεδρικού Ι. Ναού του Βροντάδου που κάλλιστα θα μπορούσε (ίσως θα έπρεπε) να προσλάβει νομική διάσταση.

Αν όντως αληθεύει η πληροφορία μου, ο Καθεδρικός Ι. Ναός, δια της νομίμου οδού και δια των νομίμων εκπροσώπων του, δικαιούται (μάλλον υποχρεούται) να ζητήσει την έξωση της COSMOTE από την κορυφογραμμή του Αίπους, να απαιτήσει νόμιμη αποζημίωση για διαφυγόντα μισθώματα  και, επί πλέον, να καταγγείλει το συμφωνητικό που πρόσφατα έκανε με την εν λόγω Εταιρεία για εκμίσθωση χώρου στη θέση “Παλαιό Καμίνι”.

Χωρίς να μπορώ να προβλέψω την εξέλιξη και έκβαση της όλης υπόθεσης, και επειδή πρώτον όλες οι κεραίες, αργά ή γρήγορα, πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλο χώρο λόγω άρνησης της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να εγκρίνει την παραμονή τους στον σημερινό χώρο, και δεύτερον επειδή οι κεραίες είναι απαραίτητες και για δική μας εξυπηρέτηση (δηλαδή των πολιτών της ευρύτερης περιοχής κάτωθεν του Αίπους), για τους λόγους αυτούς, θέλω να ελπίζω ότι θα γίνουν έγκαιρα και καλόπιστα όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε, με λογική και εύλογη παράταση του χρόνου παραμονής όλων των κεραιών στον σημερινό χώρο, να αναζητηθεί οριστική εναλλακτική λύση (ίσως η νότια υψηλή κορυφογραμμή του Αίπους) εγκατάστασης των κεραιών σε απόσταση ασφαλείας από την κατοικημένη ζώνη του Βροντάδου. Προς τούτο, μπορούν και πρέπει να συνεργασθούν οι ενδιαφερόμενες Εταιρείες, ο Καθεδρικός Ναός, ο Δήμος, η Περιφέρεια και βέβαια οι συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου, οι Άγιες μέρες που έρχονται, να βρουν τους συμπολίτες μας “εν ηρεμία και ψυχική γαλήνη”.

Είναι κάτι που τους το οφείλουν όλοι όσοι εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, στην όλη υπόθεση.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση