Άποψη

7/12/17 11:12

τελ. ενημ.: 7/12/17 11:12

Κάθε (δικό μας) λιμάνι και καημός

Οπουδήποτε στον κόσμο οι υποδομές ιεραρχούνται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται αφού έχουν ληφθεί υπόψη ακόμη και οι παραμικρές λεπτομέρειες με βάση πάντα τον κανόνα κόστους- οφέλους.

Οι υποδομές, ο σημαντικότερος ίσως τομέας κάθε οικονομίας του δυτικού κόσμου –γι’ αυτό και ξεχωρίζει από τις τρίτες χώρες- είναι παράγοντας ανάπτυξης, πολιτισμού, καθημερινότητας, τέτοιος που απαιτεί σε κάθε του εφαρμογή συνεργασία πολλών άλλων δυνάμεων, επιστρέψετε μου, κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

Στο νησί μας «βαριές» υποδομές δεν είναι άλλες από το Φράγμα Κατράρη και το Λιμένα Μεστών, ουσιαστικά δύο έργα που απορρόφησαν δεκάδες εκαττομύρια για την υλοποίησή τους, χωρίς όμως να υπάρχει και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Και αυτό στη χώρα μας και στο νησί μας είναι σχεδόν κανόνας. Χτίζουμε, δημιουργούμε και στην πορεία διαπιστώνουμε ότι λείπει το ένα, χρειάζεται κάποιο άλλο, προσθέτουμε και αφαιρούμε με την μέθοδο της σαλαμοποίησης και στο τέλος καμία υποδομή δεν λειτουργεί προς όφελος των χρηστών – πολιτών αλλά και του επενδυτή- κράτους.

Κάπως έτσι είναι και η ιστορία με τα Μεστά. Φιλόδοξα ξεκίνησε, άργησε να τελειώσει και όταν αυτό έγινε, δεν ξέραμε ακριβώς τι είχαμε κατασκευάσει. Είναι άραγε ένα λιμάνι ακτοπλοΐας; Δεν το έχουμε δει να λειτουργεί και πολύ... Είναι άραγε λιμάνι κρουαζιέρας; Ούτε αυτό το είδαμε...

Είναι άραγε λιμάνι αλιευτικό; Ενδεχομένως αφού μόνο ψαράδες το λειτουργούν....

Είναι άραγε λιμάνι ψυχαγωγίας και σκαφών; Ας πάνε να ρωτήσουν τους ιστιοπλόους που για να αποβιβαστούν χρειάζονται σκάλα και μαθήματα αναρρίχησης...

Κανείς δεν ξέρει τι ήρθε να κάνει αυτό λιμάνι. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πως μπορεί να λειτουργήσει, για πιο λόγο επιδιώξαμε την κατασκευή του όταν είμασταν σχεδόν άσχετοι να προβλέψουμε την εξέλιξη της υπόθεσης.

Αυτό είναι το λίμανι και όσο δεν διαμορφώνεται ένας διάλογος σε υγιή βάση έτσι θα μείνει να ρημάζει. Άσε που σχεδόν έχει απαξιωθεί και στις συνειδήσεις επαγγελματιών και μη.

Εκεί λοιπόν σκορπίσαμε εκατομμύρια. Σε σχέδια που είχαν μια βάση αλλά τους έλλειπε η ουσία. Όπως δηλαδή σε όλα μας...